Η «άλγεβρα» της ψήφου των αποδήμων

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανακοίνωνε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορά την άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων, είχε στα χέρια του ένα δεδομένο: ότι, όταν η σχετική ρύθμιση είχε ξαναέλθει στη Βουλή, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, είχε λάβει 190 ψήφους στηριζόμενη από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ

και την Ελληνική Λύση.

Μάλλον λογικά σκεπτόμενος, ο πρωθυπουργός είχε κάνει τις απαραίτητες προσθέσεις και είχε διαπιστώσει ότι, εκτός απροόπτου, η επαναφορά της σχετικής διάταξης στη νέα Βουλή θα συγκέντρωνε τουλάχιστον 210 ψήφους, δεδομένου ότι και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ταχθεί υπέρ της ρύθμισης αυτής. Ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το ζήτημα του ΠΑΣΟΚ

Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει δηλώσει αρμοδίως ότι η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μην το θεωρεί… δεδομένο για οτιδήποτε. Παράλληλα αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ζήτησε βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση, με έμφαση στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Η κυβέρνηση δεν έχει per se αντιρρήσεις επί του θέματος αυτού, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες για να θεσμοθετηθεί άμεσα και να μην υπάρξει ζήτημα με τις διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει ότι «η επιστολική ψήφος είναι μια πρόσθετη δυνατότητα. Θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών σχετική διάταξη. Συμφωνούμε στρατηγικά, αλλά τεχνικά πρέπει να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας, να εξασφαλίσουμε την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου, έχουμε μια σειρά από ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και αυτός σε τεχνικά ζητήματα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η επιστολική ψήφος είναι μεν στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να ανοίξει αυτό το ζήτημα, ενώ ο Μαρινάκης, κατά το μπρίφινγκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ως προς το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένα κόμμα, το οποίο θέλει να έρθει ξανά στο προσκήνιο ως μια υπεύθυνη δύναμη αντιπολίτευσης, το ακριβώς ίδιο νομοσχέδιο με την ακριβώς ίδια διατύπωση, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έπρεπε να μας ενώνει και στο Κοινοβούλιο και συνολικά στη χώρα και σε όλο τον κόσμο, να μην το ψηφίσει».

Αντιδράσεις εκ δεξιών

Από την άλλη, μετά και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ και τα όσα ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, η Ελληνική Λύση «βγήκε στα κάγκελα» και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την λαϊκή νομιμοποίηση, καθότι υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων κρύβοντας την εθνική προδοσία που θα διέπραττε» και ότι «για λόγους αρχής, πιστεύουμε ότι μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνένοχη στην παρανομία».

Η αντίδραση του κόμματος έφερε και το αιχμηρό σχόλιο του Μαρινάκη, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά για την ανακοίνωση ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιδόσεις του κόμματος αυτού στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στους κατοίκους του εξωτερικού», προσθέτοντας δηκτικά πως «όλοι αυτοί που προσέρχονται στον δημόσιο διάλογο ως ιεροκήρυκες του πατριωτισμού, πως ήταν το κόμμα που προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, έρχονται μετά από ενάμιση χρόνο στην ακριβώς ίδια διάταξη και παίρνουν μια άλλη θέση, βρίσκοντας αστείες δικαιολογίες που δεν βασίζονται πουθενά».

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά απλώνονται και στα υπόλοιπα σχήματα στα δεξιά της Ν.Δ., καθώς κάποιες, ανεπιβεβαίωτες ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στους Σπαρτιάτες όσο και στη Νίκη υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με το αν θα πρέπει να υποστηριχθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Η… αριθμητική

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι εν τέλει το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη ρύθμιση, έστω και με τον αστερίσκο της επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, θεωρούν ότι μια πραγματική εικόνα για την αριθμητική στη Βουλή θα σχηματιστεί από σήμερα, οπότε η ρύθμιση αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ τελικά θα καταψηφίσουν, ενώ ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ πει τελικά «όχι», η Ν.Δ. μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης συγκεντρώνει τις απαραίτητες 200 ψήφους.

Ωστόσο, αν η Ελληνική Λύση επιμείνει στην άρνησή της να στηρίξει οιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξει θέμα, καθώς η Ν.Δ. μαζί με Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους και το θέμα παραπέμπεται εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και πρακτικά αλλά και επικοινωνιακά για την κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων θα λάβει μεγάλη πλειοψηφία

Αχτσιόγλου: Δεν γίνεται οι εκκενώσεις να είναι το μόνο σχέδιο – «Ναι» σε ντιμπέιτ αλλά όχι όταν η Ελλάδα καίγεται

ΠΑΣΟΚ: «Ρεαλιστική αντιπολίτευση» με το βλέμμα στην… Οικονομία – Ξεκίνησε το μέτωπο με τον Χατζηδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα