Η αμηχανία με τους 51 διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ – Η βόμβα Σαμαρά, ο ελιγμός με Ντόρα, το ρήγμα Κασσελάκη-Πολάκη και η απουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου

Καλημέρα σας.

Το νομοσχέδιο, που εισάγει την ισότητα στο γάμο, δίνοντας το δικαίωμα αυτό και στα ομόφυλα ζευγάρια, πέρασε από τη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, σε μία ιστορική αν μη τι άλλο απόφαση της ελληνικής πολιτείας.

Όμως οι πολιτικές παρενέργειες είναι μεγάλες.

Ειδικά για το κυβερνών κόμμα, το ρήγμα είναι πέρα από τους υπολογισμούς που έκανε τελευταία το Μαξίμου.

Διαφοροποιήθηκαν 51 βουλευτές, ένας αριθμός που προκάλεσε έκπληξη στο κυβερνητικό επιτελείο.

Περίμεναν γύρω στους 20, άντε να έφταναν

τους 30 οι διαφωνούντες – με καταψήφιση ή αποχή.

Αλλά 51, δύσκολο να χωνευτεί. Διότι η ΝΔ έπεσε κάτω και από το όριο των 120 βουλευτών, καθώς υπερψήφισαν το νομοσχέδιο μόλις 107.

Ο άνθρωπος, στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης, που ανέλαβε το κύριο βάρος και την αποστολή να μεταπείσει όσους αντιδρούσαν δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε το Μαξίμου.

Υποτίθεται ότι με τα τηλεφωνήματά του, τις πιέσεις ή και τα παρακάλια θα μείωνε δραστικά τον αριθμό 40-45 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα ήταν οι διαφοροποιήσεις.

Τελικά τα πράγματα πήγαν πολύ χειρότερα απ’ όσο περίμεναν οι επιτελείς. Δυσφορία για το συγκεκριμένο στέλεχος εκφράζεται φυσικά.

Δεν ξέρω όμως αν θα υπάρξουν συνέπειες, αν και αυτό μικρή σημασία έχει τώρα.

Το σημαντικό είναι πώς θα επανέλθει η συνοχή, ακόμα και η ψυχική ενότητα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η στρατηγική Σαμαρά

Ακούγοντας τον Σαμαρά χθες και προσέχοντας και τα άλλα κομμάτια της ομιλίας του, πέρα από το θέμα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κατάλαβα ότι ο Αντώνης δεν θα σταματήσει εδώ.

Θυμηθείτε το, θα έχει πολλά επεισόδια όλο αυτό που άνοιξε με αφορμή τον γάμο – τελικά αυτό το μυστήριο είναι… συνυφασμένο με προβλήματα, όχι μόνο με ευτυχισμένες στιγμές. Λέτε να δικαιώνονται όσοι λένε ότι η πρώτη αιτία των διαζυγίων είναι οι… γάμοι;

Δεν είναι φυσικά το θέμα να διεκδικήσει ο Σαμαράς ένα ρόλο για τον εαυτό του, όπως να είναι αρχηγός ενός μικρού κόμματος στη λαϊκή δεξιά. Όχι. Αλλά ότι τοποθετείται ως πόλος επιρροής σε έναν χώρο στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, με ευδιάκριτες ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές είναι εμφανές.

Όσοι συνδέουν αυτό το γερό «μπάσιμο» του Σαμαρά – θα έχουν και συνέχεια οι παρεμβάσεις του, να είστε σίγουροι – με την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2025, πιθανόν βιάζονται ή προσπαθούν να βρουν με κάθε τρόπο μία εξήγηση για τι κινήσεις του Καλαματιανού πολιτικού. Αλλά ότι το λένε, το λένε…

Ο ελιγμός με την Ντόρα που δεν πέρασε

Άγρια εξελίχθηκε και στο παρασκήνιο, όπως έμαθα, η κόντρα του Σαμαρά με το Μαξίμου.

Οι επιτελείς της κυβέρνησης σχεδίαζαν να βάλουν την Ντόρα Μπακογιάννη να μιλήσει αμέσως μετά τον πρώην πρωθυπουργό στην Ολομέλεια. Έτσι ώστε να «απαντήσει» τρόπον τινά στα όσα θα έλεγε ο Σαμαρά και θα «σκέπαζε» κάπως τις εντυπώσεις.

Έλα όμως που το έμαθε ο Σαμαράς και προειδοποίησε ότι θα το κάνει… Κούγκι. Αποτέλεσμα ήταν να μιλήσει η Ντόρα το μεσημέρι… Δεν ήταν εύκολη μέρα χθες για την κυβέρνηση.

Το ρήγμα Κασσελάκη – Πολάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πολάκης τελικά το έπραξε αυτό που έλεγε, για να μπορεί να κυκλοφορεί και πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο στην Κρήτη επέλεξε να μην πάει στην ψηφοφορία. Βλέπετε, πάνω από τα 300 μέτρα, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις, που ούτε ο αψύς Σφακιανός δεν θα μπορούσε να σταθεί στα καφενεία.

Το θέμα με τον Πολάκη πάντως δεν είναι αυτό καθαυτό το θέμα με τον γάμο.

Είναι ότι το γυαλί με τον Κασσελάκη έχει ραγίσει.

Να μην σας τα πολυλογώ, μετά δυσκολίας επικοινωνούν οι δυο τους. Κι όταν λέμε «μιλούν», εννοώ άντε να αλλάξουν κάνα sms.

Ο Πολάκης δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο Κασσελάκης δεν του αναγνωρίζει τη διακριτή του παρουσία και τη συμβολή στην ανάδειξή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο Κασσελάκης έχει πάρει ανάποδες, θεωρώντας ότι ο Πολάκης δεν τον υπολογίζει.

Αν δεν ήταν και οι δύο από την Κρήτη, όπου γνωρίζουμε πως οι χαρακτήρες είναι δύσκολοι και οι συμπεριφορές ακραίες, αλλά και ευμετάβλητες, θα έλεγα ότι πρόκειται για δυσεξήγητο φαινόμενο, που μάλλον θα καταλήξει σύντομα σε ένα οδυνηρό τέλος.

Αλλά με αυτούς τους τύπους, πρόβλεψη δεν κάνεις.

Δυσφορία Ανδρουλάκη

Ο Ανδρουλάκης έχει τα νεύρα του με όσους διαφοροποιήθηκαν επί της ψηφοφορίας για το γάμο των ομόφυλων, αλλά μαθαίνω ότι δυσφόρησε έντονα και με κείνους, που πήγαν στην εκδήλωση των «3». Ξέρετε, εκείνη τη συζήτηση με ομιλητές Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, που την έκανε άνω κάτω η ξαφνική παρουσία του Κασσελάκη.

Στην εκδήλωση πήγαν κυρίως στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπό τον Θόδωρο Μαργαρίτη.

Πώς τα καταφέρνουν στο ΠΑΣΟΚ πάντως και εφευρίσκουν συνεχώς σημεία τριβής, είναι αξιοσημείωτο…

Η απουσία του Όθωνα

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο.

Αν έπρεπε πέρα από το κυβερνητικό χάος, άντε και λίγο την κρίση με Πολάκη ή και τις πολλές διαφοροποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ, κρατούσα ένα γεγονός από τα χθεσινά, αυτό θα ήταν η απουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου από την ψηφοφορία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν από αυτούς που είχαν εκφράσει διαφωνίες με το νομοσχέδιο.

Για την ακρίβεια είναι ένας βουλευτής, που ελάχιστα συμμετέχει εδώ και καιρό στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Ο άνθρωπος είναι κορυφαίος πανεπιστημιακός, έχει υποχρεώσεις στις ΗΠΑ και μου φαίνεται σαν να είναι έξω από τα νερά του εμπλεκόμενος με την ελληνική πολιτική σκηνή.

Όλο αυτό που περιγράφω μπορεί να σημαίνει πολλά… Τα οποία μπορούν επίσης να συμβούν σύντομα. Ίσως και μέχρι τις αρχές της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Το μέτωπο της ακροδεξιάς, το ατόπημα του Ιερώνυμου, ο κρίσιμος Ιούνιος για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη, και η αγωνία του Κεφαλογιάννη

Οι υποσχέσεις στους διαφωνούντες με το γάμο, τα ποτά του Αυγενάκη, η σταρ εμφάνιση του Κασσελάκη και ο κερδισμένος Χριστοδουλάκης

Ο Αυτιάς και ο… Μητσιάς για την γαλάζια ευρωλίστα, η Τζάκρη στην εξεταστική με… εκπλήξεις και τα νεύρα Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΔ –, Σαμαρά, Ντόρα, Κασσελάκη-Πολάκη, Όθωνα Ηλιόπουλου,nd –, samara, ntora, kasselaki-polaki, othona iliopoulou