Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Κατάρ – «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ» – Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Τελ Αβίβ

Η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ότι αποδέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera τη Δευτέρα, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12 η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ έχει λάβει την απάντηση της Χαμάς

μέσω των διαμεσολαβητών, την μελετά και θα δώσει την επίσημη απάντησή της αργότερα. Ωστόσο, ήδη ισραηλινές πηγές και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πρόταση Αιγύπτου-Κατάρ που αποδέχεται η Χαμάς δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι «η μπάλα [είναι] τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ» και εκεί βρίσκεται τώρα η πρόταση κατάπαυσης του πυρός, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να υπάρχει απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του IDF

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά, και πως παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Χαμάς περιοχή.

Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά πόσον η δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός θα επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Εξετάζουμε κάθε απάντηση και απόκριση με τον πιο σοβαρό τρόπο και εξαντλούμε κάθε πιθανότητα που αφορά διαπραγματεύσεις και επιστροφή των ομήρων».

«Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τη Χαμάς όσον αφορά τη συμφωνία, και αντ’ αυτού κατέστησε σαφές ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν την απάντηση της Χαμάς σε μία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ολόκληρη η δήλωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

Ο αδελφός μουτζαχίντ Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος της Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για τη έγκριση της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Τέχνασμα της Χαμάς η αποδοχή της πρότασης, λέει ισραηλινός αξιωματούχος

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα, μετά τη δήλωση της Χαμάς ότι συμφώνησε σε μια πρόταση μεσολαβητών από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως η πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μια «πιο ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης που περιελάμβανε «ευρεία» πορίσματα τα οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Αυτό θα φαινόταν να είναι ένα τέχνασμα με σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει σαν η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ράφα: Ενθουσιασμός για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από τη Χαμάς

Στο μεταξύ με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, μια υπό πολιορκία πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον της οποίας το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, η ανακοίνωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση – Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «ανεύθυνη ρητορική» της Μόσχας

Τριαντάλεπτη επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ενόψει της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα – Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή της

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς, Κατάρ,chamas, katar