Η ενημέρωση… «απανθρακώθηκε» στον Έβρο

Ανησυχητικά φαινόμενα, που τείνουν να μετεξελιχθούν σε κατάσταση, κάνουν την εμφάνιση τους τελευταίως συχνότερα στις τηλεσυχνότητες με αφορμή τις σαρωτικές πυρκαγιές κυρίως σε Έβρο, Αττική, Βοιωτία.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός το σχόλιο της δημοσιογράφου- παρουσιάστριας δελτίων ειδήσεων στο ΕΡΤNews, Αλεξάνδρα Δουβαρά, όταν στο μεσημεριανό δελτίο του καναλιού την Τετάρτη, «το μόνο ευτύχημα, θα μπορούσε να πει κάποιος, διότι ακόμα δεν έχει έρθει η επόμενη ημέρα να δούμε το μέγεθος της

καταστροφής και των περιουσιών και του φυσικού πλούτου. Το μόνο ευχάριστο, λοιπόν, είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή πέρα από αυτούς τους ταλαίπωρους 18 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς».

Καλό είναι να μην εκστομίζονται μέσα από δημόσια τηλεσυχνότητα τέτοιες «ευτυχείς» διαπιστώσεις απαξιωτικές για τη ανθρώπινη ζωή, επειδή οι απανθρακωμένοι στο δάσος δεν ήταν Έλληνες.

Πόσω μάλλον όταν αυτή η τηλεσυχνότητα είναι της κρατικής τηλεόρασης. Πόσω μάλλον όταν διατυπώνεται από κρατικό κανάλι το οποίο διαλαλείται ως «ναυαρχίδα», ως σήμα κατατεθέν της ΕΡΤικης ενημέρωσης, ως «κάτι σταθερό και ψύχραιμο, ανάμεσα στις «φωνές», για να ενημερωθείς σφαιρικά, άμεσα και αντικειμενικά για την Ελλάδα, την περιφέρεια, τον κόσμο… μπλα μπλα μπλά χρειάζεται αληθινές ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο».

Σε μια κρίσιμη στιγμή με τεταμένα πνεύματα, με όξυνση του μισανθρωπισμού, της μισαλλοδοξίας, των ακροδεξιών αντιλήψεων, καλό είναι η ενημέρωση να  εκφράζεται με συναίσθηση του κοινωνικού αντίκτυπου και επίδρασης που έχει.  Διαφορετικά υποδαυλίζει το μίσος, τον ρατσισμό και αποτελεί τροφή για το φίδι του νεοφασισμού.

Υποψία fakenews

Εν τω μεταξύ σε δεοντολογικό ολίσθημα, ίσως πάνω στη ζέση για τη μετάδοση όσο πιο γρήγορα γίνεται, υπέπεσε το Open το βράδυ της Τρίτης με κατά τα λοιπά «διπλά επιβεβαιωμένης» πληροφορίας για σύλληψη δύο μεταναστών στις Σάπες του Έβρου, ως υπαίτιους εμπρησμών. Μάλιστα ο ρεπορτερ Αντώνης Τσολναράς τόνισε ότι η είδηση της τελευταίας στιγμής μεταδόθηκε «έπειτα από επικοινωνία και επιβεβαίωση με τις αρμόδιες τοπικές αρχές», για επαυτοφόρω σύλληψη δύο μεταναστών, οι οποίοι έβαζαν φωτιά στις Σάπες του Έβρου.

Τα Hellenic Hoaxes έθεσαν στο μικροσκόπιο τους το θέμα έκαναν το προφανές- απευθύνθηκαν σε επίσημες αστυνομικές πηγές τις οποίες και αναφέρουν στην ανάρτησή τους  στο πλαίσιο εξακρίβωσης της εγκυρότητας της είδησης που μετέδωσε το Open καταρρίπτοντας το αρχικό αφήγημα του καναλιού.

Χθες ωστόσο μεταδόθηκε, σαν ρεπορτάζ για το επίμαχο θέμα, αναλυτική επεξήγηση, ότι ήταν λάθος τελικά, η κατά τα άλλα διπλοτσεκαρισμένη από τον ρεπορτερ του σταθμού, είδηση που είχε μεταδοθεί από την δημόσια τηλεσυχνότητα του Open την προηγούμενη ημέρα.

Την Τετάρτη ο ρεπόρτερ- μάλλον αμήχανα- ενημέρωσε ότι η είδηση βασίστηκε σε καταγγελίες κατοίκων προς αστυνομικούς και ότι οι πολίτες είχαν ακινητοποιήσει τους μετανάστες, φερόμενους ως εμπρηστές.

Προκλήθηκε σύγχυση. Ήταν εν τέλει διπλοτσεκαρισμένη πληροφορία, επιβεβαιωμένη από αστυνομικούς, ή καταγγελία κατοίκων;

Το θέμα εν τέλει δημιουργούσε την αίσθηση κακοστημένης παράστασης για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Δύο μετανάστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρο να βάζουν φωτιά #OPENnews
Ρεπορτάζ: Αντώνης Τσολναράς pic.twitter.com/cfBl9jNp1g

— OPEN News (@OpenNewsGr) August 22, 2023

Προς το τέλος του θέματος ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι «η είδηση ήταν λάθος» και το προσπέρασε ο παρουσιαστής του δελτίου, Νίκος Στραβελάκης τονίζοντας ότι ήταν καταγγελία και πως «προφανώς σε ένα κράτος δικαίου συλλήψεις δεν κάνουν οι πολίτες». Το μόνο που έγινε, αλλά προφανώς όχι αρκετό, ήταν ότι πέρασε κάποια στιγμή, σούπερ από την οθόνη με τίτλο «αναγκαία διόρθωση για τις Σάπες».

Στη γλώσσα των ακαδημαϊκών της Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας των ΜΜΕ το περιστατικό με το Open εμπίπτει στη χώρα της κακοπληροφόρησης, της παραπληροφόρησης, διαιρέσεις της μεγάλης κατηγορίας των Fakenews.

Η διαχείριση, της φερόμενης ως είδηση, από το σταθμό απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Κυρίως επειδή την ίδια ημέρα, το γύρο των σόσιαλ μίντια έκανε το βιντεάκι «δημοκράτη» πολίτη ο οποίος μέσα σε παραλήρημα μίσους και ρατσιστικού λόγου, διατράνωνε ότι είχε στοιβάξει -ουσιαστικά είχε απαγάγει- 25 μετανάστες σε κλειστό τρέιλερ τονίζοντας ότι «αυτοί θα μας κάψουν». Η συνέχεια γνωστή.

Χθες το βράδυ το Open «κλώτσησε» μία μεγάλη ευκαιρία. Να κάνει επανόρθωση, αποκατάσταση της αλήθειας, να παραδεχτεί ότι υπέπεσε σε σφάλμα. Άλλωστε, δεν κάνει λάθος όποιος δεν κάνει τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό, σεβαστό και εκτιμητέο.

Αντιθέτως επέλεγε να μετατοπίσει το λάθος στις αστυνομικές πηγές. Την ίδια στιγμή έριξε σκιά στην προσπάθεια που κάνει με κόπο να γίνει σημείο αναφοράς στην ενημέρωση. Προσπάθεια που έχει αποδώσει καρπούς διότι επιλέγοντας ο σταθμός να έχει σχεδόν αδιάκοπη ενημέρωση από τα μέτωπα των πυρκαγιών, καταφέρνει να συγκεντρώνει, σταθερά, σημαντική μερίδα τηλεθεατών.

Διαβάστε επίσης:

Alpha: H πρώτη φωτογραφία του παρουσιαστή του τηλεπαιχνιδιού Το Πιο Μεγάλο Παζάρι

To «Παρα πέντε» κρατά τη σημαία της τηλεθέασης ψηλά

Τηλεθέαση: Τα περισσότερα βλέμματα στο Mega την Τρίτη – Ανερχόμενη δύναμη το Open

Keywords
Τυχαία Θέματα