Η «μάχη» των Ιταλών για προσβάσιμες παραλίες (Photos/Video)

Υπάρχει μια ιταλική έκφραση, από ένα τραγούδι του Πιέρο Φοκάτσια, του 1963, που απεικονίζει τις συνήθειες των παραθεριστών του καλοκαιριού: stessa spiaggia, stesso mare, που σημαίνει «ίδια παραλία, ίδια θάλασσα».

Κάθε χρόνο οι παραθεριστές πληρώνουν ένα μικρό ποσό για να εξασφαλίζουν την ίδια καμπίνα, την ίδια ξαπλώστρα, την ίδια ομπρέλα, που βρίσκονται στην ίδια αμμουδιά, όσο γίνεται πιο κοντά στο νερό.

Όμως, είναι πλέον τέτοια η κυριαρχία των ιδιωτικών κλαμπ στις ατέλειωτες παραλίες της Ιταλίας, που αυτό

προκαλεί αντιδράσεις και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συντάσσονται με ένα νέο κίνημα, που μάχεται για την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.

Οι ιταλικές παραλίες είναι δημόσια γη, αλλά περισσότερες από τις μισές τις διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άδειες για την εκμετάλλευση των παραλιών ανανεώνονται αυτόματα και δεν γίνονται πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα δυναστικό σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente, ο αριθμός των ιδιωτικών κλαμπ στις παραλίες έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φθάνοντας στα 12.166. Επιπλέον έχουν δοθεί περίπου 2000 άδειες σε επιχειρηματίες για κάμπινγκ πάνω στο κύμα ή για χώρους για αθλητικές δραστηριότητες. Το κόστος συμμετοχής σε ένα κλαμπ έχει αυξηθεί και η ημερήσια χρέωση για δύο ξαπλώστρες με μία ομπρέλα ανέρχεται σε 20-30 ευρώ, ενώ στις πιο προβεβλημένες και δημοφιλείς παραλίες το κόστος ανεβαίνει στα 75 ευρώ.

«Εκτιμάται ότι λιγότερες από τις μισές παραλίες της χώρας είναι προσβάσιμες ελεύθερα και διαθέσιμες για κολύμβηση», σύμφωνα με την Legambiente.

#Ostia, l'accesso libero al mare non è a norma: stabilimento multato di mille euro https://t.co/DJ8nwe7fTE pic.twitter.com/D2mgrFpzMP

Roma Today (@romatoday) July 1, 2022

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Όστια, που είναι η πλησιέστερη παραλία στη Ρώμη: Εκεί υπάρχουν χιλιόμετρα με φράχτες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει στη θάλασσα, εκτός από εκείνους είναι μέλη των κλαμπ. Ο νόμος προβλέπει ότι στην είσοδο των κλαμπ πρέπει να υπάρχουν πινακίδες που να αναφέρουν ότι οι πολίτες μπορούν να περάσουν μέσα από τον χώρο του κλαμπ για να φθάσουν στην θάλασσα, χωρίς να πληρώσουν. Αλλά τέτοιες πινακίδες δεν υπάρχουν και στην ουσία ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ακτιβιστές της οργάνωσης Mare Libero, που είναι το εθνικό δίκτυο που αγωνίζεται για την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ιδιοκτήτη ενός κλαμπ όταν επιχείρησαν να περάσουν μέσα από τον χώρο του κλαμπ για να φτάσουν στην θάλασσα.

Per un accesso libero e gratuito al mare per tutti.
Manifestazione a Napoli https://t.co/ovdH5CKDUN

— edoardo zanchini (@EZanchini) June 25, 2022

«Προσπάθησαν να μας σταματήσουν πριν μπούμε, λέγοντας ότι αυτή ήταν ιδιωτική παραλία. Όταν τους καλέσαμε να δείξουν που βρίσκεται η πινακίδα, όπως ορίζει ο νόμος, μας είπαν ότι την είχαν βγάλει», λέει ο Ντανίλο Ρουτζέρο, ένας από τους ακτιβιστές που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ιδιοκτήτη του κλαμπ. Και αποδίδει στην ατιμωρησία, το θράσος των επιχειρηματιών που ελέγχουν τα κλαμπ στις παραλίες.

A Ostia 6 attivisti dell’associazione #MareLibero sono stati aggrediti da un bagnino dello stabilimento Marechiaro per aver cercato di accedere alla spiaggia libera attraverso un varco pubblico che dà sul tratto di litorale gestito dalla società Kelly’sSrlhttps://t.co/IlAKKOoT7J

— isulana bianchi (@isulanabianchi) June 28, 2022

Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ όπου επικράτησε ένταση το Σαββατοκύριακο, λέει από την πλευρά του ότι έχει πελάτες που έρχονται χρόνια και πρέπει να τους προστατεύσει.

Διαμαρτυρίες έγιναν από τους ακτιβιστές της Mare Libero και στην Πουλτσινέλα της Νάπολης, όπου πλησίασαν με καγιάκ κρατώντας πλακάτ που έγραφε τους στίχους του τραγουδιού του Φοκάτσια, ελαφρώς παραλλαγμένους: «Φέτος, για αλλαγή, η ίδια παραλία, αλλά χωρίς πληρωμή».

Διαβάστε επίσης:

Ανεπίτρεπτη παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά της χώρας – Προτροπές στους Έλληνες τι να ψηφίσουν

Ιταλία: Τσουχτερό πρόστιμο σε κομμωτήρια για το… διπλό λούσιμο αποφάσισε δήμαρχος μικρής πόλης

Γιατί η κλιματική αλλαγή «απειλεί»… την παρμεζάνα (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα