Η νίκη του Μητσοτάκη, και να… ζήσουμε να θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε

Από τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτουν τρεις ζώνες ενδιαφέροντος:

1. Η πρώτη είναι η νίκη της ΝΔ. Πήρε 40,5%, παρότι πήρε 300 χιλιάδες λιγότερες ψήφους από ότι είχε πάρει τον Μάιο.

2. Η δεύτερη είναι συντριπτική ήττα και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ -ως αξιωματική αντιπολίτευση- να παίξει τον θεσμικό του ρόλο, αφού δεν διαθέτει 50 βουλευτές, που χρειάζονται για προτάσεις μομφής κλπ.

3.

Η τρίτη ζώνη ενδιαφέροντος, είναι τα τα ακροδεξιά κόμματα, που με 14% μπήκαν στη Βουλή.

Το 2012 -σε συνθήκες κρίσης- η Νέα Δημοκρατία έφτασε 18%, και μετά όμως πήγε 29% και ύστερα στο 40%. Τα ακροδεξιά κόμματα είχαν τότε 20%, τώρα έχουν 14%, σε συνθήκες, όμως, κανονικότητας.

Να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία το πρωί της Κυριακής, περίμενε να είναι παντοδύναμη. Μιλούσαν για 43-44% ενώ τελικά τώρα 40.5% και 158 βουλευτές. Δεν είναι το ίδιο.

Θα το δούμε και στη σύνθεση της κυβέρνησης. Ενώ υπήρχαν διαρροές για 10 νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο, τελικά έπαιξαν τις… μουσικές καρέκλες, με εσωτερικές αλλαγές, με πολλούς πρώην που θα γίνουν νυν. Κρατήθηκαν δηλαδή, οι πολιτικές ισορροπίες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πούμε πέντε απλά πράγματα γιατί θα μας απασχολήσει πολύ στην πορεία.
Μένω στο τι θα γίνει.

Ο Τσίπρας δεν φεύγει. Θα επιδιωχθούν συμμαχίες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και θα δώσει την μάχη των ευρωεκλογών περίπου σε ένα χρόνο.

Έως τότε να περιμένετε σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα της ηγετικής ομάδας αλλά και στο περιβάλλον του προέδρου. Και το στοίχημα είναι εάν θα βρει ένα αφήγημα παραταξιακό και όχι στενά κομματικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει κλείσει τον κύκλο του. Το ξαναγράψαμε πριν τις εκλογές όταν άλλοι έγραφαν μπούρδες και ψέματα, και πρέπει να γίνει από κόμμα, παράταξη. Θα μπορέσει;
Αλλιώς να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.

Το παράδοξο είναι ότι με απλή αναλογική, την πρώτη Κυριακή, ψηφίσαμε σαν να… ήταν ενισχυμένη και την δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη ψηφίσαμε σαν απλή!!

Βλέπουμε τι γίνεται στην αντιπολίτευση.

Αύριο θα σας έχω όλο το παρασκήνιο για τις καραμπόλες στη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Ο κύκλος των (χαμένων) γκάλοπ, ο Γολγοθάς του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργικές καραμπόλες

Οι «κομμένοι» υπουργοί, ο… Φαίδων Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι προύχοντες του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ποια υπουργεία έχουν «κλειδώσει» και η απόφαση Τσίπρα για την επόμενη μέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα