Η παραδοχή Κασσελάκη ότι ήταν λάθος ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την συμμετοχή πολιτικών σε εταιρείες ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή

Όταν έγινε γνωστή η εταιρεία μέσω της οποίας ο Στέφανος Κασελάκης δάνεισε χρήματα στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πληρωθούν δώρα των Χριστουγέννων και μισθοί των εργαζομένων στα media του ΣΥΡΙΖΑ μοιραία η συζήτηση ήρθε και σε άλλες εταιρείες που διέθετε ή διαθέτει στην Αμερική ο κ. Κασελάκης και

φυσικά στον δρακόντιο νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ο οποίος απαγορεύει την συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο Ελληνα πολιτικού σε νόμιμη εταιρεία του εξωτερικού.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες 15 μέρες ,πέρα από τα προφανή, είναι για το αν αυτός ο νόμος είναι σωστός ή όχι, είναι συνταγματικός ή όχι, είναι σύννομος ή όχι με το κοινοτικό δίκαιο.

Χθες το βράδυ λοιπόν στο Mega ο κ. Κασελάκης ξεκαθάρισε με τόλμη τα πράγματα όσον αφορά την δική του πλευρά λέγοντας ορθά κοφτά ότι ο νόμος που ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας το 2016 ήταν προφανώς λάθος. Και σήμερα αυτό καθίσταται ακόμα πιο ορατό από τη στιγμή που η ελληνική πολιτεία ζητά από ομογενείς να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων άρα και στην ελληνική Βουλή ξεχνώντας όμως ότι υπάρχει ένας νόμος που τους απαγορεύει από τη στιγμή της εκλογής τους να έχουν περιουσιακά στοιχεία που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά τους στο εξωτερικό.

Όμως ο κ. Κασελάκης είπε και κάτι άλλο ενδιαφέρον χθες το βράδυ στο Mega που απαντά αλλά και δικαιώνει όλους εκείνους που κάνοντας κριτική στο συγκεκριμένο νόμο ανέφεραν ότι έγινε προκειμένου να χτυπηθεί ή να στριμωχτεί η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Είπε λοιπόν ότι στο βαθμό που υπήρχε προσωπική ατζέντα πίσω από την δημιουργία αυτού του νόμου για την οικογένειά του κ. Μητσοτάκη αυτό το θεωρεί εσφαλμένο. Γενναία παραδοχή και ειλικρινής αυτοκριτική για το κόμμα το οποίο σήμερα προΐσταται

Είπε όμως και κάτι άλλο σημαντικό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πέντε ολόκληρα χρόνια να αλλάξει έναν νόμο που και η ίδια τον θεωρεί προβληματικό αφού δεν τον ψήφισε τότε στη Βουλή. Και εδώ ανοίγει ένα άλλο ζήτημα για το αν μια κυβέρνηση αλλάζει ή δεν αλλάζει έναν κακό νόμο υπό το φόβο ότι θα επικριθεί από κάθε είδους λαϊκίστικη λογική.

Πάντως με τις πολύ καθαρές αυτές οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι ανοίγει η συζήτηση και ο δρόμος για την αλλαγή και την διόρθωση του συγκεκριμένου νόμου.

Άλλωστε πριν τον κ. Κασσελάκη είχαν τοποθετηθεί επιφανή στελέχη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ κατά του νόμου. Πρώτος την συζήτηση είχε ανοίξει από το ΠΑΣΟΚ ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ο οποίος χαρακτήρισε τον νόμο αντισυνταγματικό και αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο και είχε πει πως πρέπει να διορθωθεί και να αλλάξει άμεσα.

«Η διάταξη αυτή είναι εμφανώς αντισυνταγματική, προσβάλλει την ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Προσκρούει και σε διατάξεις του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Πρέπει να διορθωθεί. Αλλά ξέρετε, κανένας δεν τον διόρθωσε από το 2016 και έτσι δημιουργείται ένας λαϊκισμός στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομικών, ο όποιος επίσης είπε πως ο νόμος είναι προβληματικός.

«Κάποια στιγμή πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και την αποτελεσματικότητα, από τεχνοκρατικής πλευράς αυτός ο νόμος είναι προφανές ότι δεν λειτουργεί».

Και μόλις πριν τρεις μέρες ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και εμβληματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο νόμος είναι προβληματικός και πρέπει να αλλάξει αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει συναίνεση τουλάχιστον των τριών μεγάλων κομμάτων δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Από τα όσα είπε χθες το βράδυ ο κ. Κασελάκης είναι προφανές ότι η συναίνεση αυτή από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει από τη στιγμή που ο πρόεδρος του θεωρεί τον νόμο λάθος. Θα έχει τώρα ενδιαφέρον να αποτυπωθεί και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η διάθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο από τη στιγμή που ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν τον ψήφισε στη Βουλή.

Είναι προφανές και είναι λογικό η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος που θα κάνει δικαιοσύνη για τις εταιρείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος όμως για να αλλάξει αυτός ο νόμος έχει ανοίξει. Και όλη αυτή ιστορία είναι κι ένα καλό μάθημα για το πολιτικό σύστημα προκειμένου να μη νομοθετεί με λαϊκίστικη και εφήμερη λογική που μπορεί να δίνει θέαμα και θηράματα στην αρένα αλλά πολλές φορές συγκρούεται με την κοινή λογική και την πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης

Ρωμανός για συνέντευξη Κασσελάκη: Σήμερα μάθαμε ότι ένας αρχηγός μπορεί να δανείζει και να δανείζεται από το κόμμα του χωρίς να δίνει λογαριασμό

Έλενα Ακρίτα για εισαγγελική πρόταση για Μίχο: «Αισθάνομαι σωματικά άρρωστη»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να μείνουν οι Κυκλάδες ένα εθνικό κόσμημα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκη, ΣΥΡΙΖΑ,kasselaki, syriza