Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις αγροτών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη.

Τα πιο σοβαρά, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής με αφορμή την εκτόξευση του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από αγροτικά προϊόντα τρίτων χωρών, που δεν υπόκεινται στους ποιοτικούς ελέγχους των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και η αυστηροποίηση ορισμένων κανόνων της  Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Έλληνες αγρότες, που εδώ και αρκετές

ημέρες βρίσκονται στους δρόμους. Όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος,  έχει σταθεί στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι στα 4,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά πρωτόγνωρων και αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων.

Μεταξύ πολλών άλλων, μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για τους αγρότες από το 22% στο 9%, αποσύνδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές τους από το εισόδημα, μείωσε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές και στα αγροτικά μηχανήματα, κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ, που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρόφησε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια και προχώρησε σε σημαντικά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 εκταμιεύθηκαν πάνω από 1 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα μισά προέρχονταν από εισφορές των αγροτών, ενώ  τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χάρη στην καλή πορεία της εθνικής μας οικονομίας.

Μάλιστα η κυβέρνηση συνεχίζει να απαντά στις αγωνίες των αγροτών και δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού από τη Βουλή εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην παράταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, στην πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα και στη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ

Περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας ότι ένα από τα βασικά ζητήματα τριβής είναι οι όροι της νέας ΚΑΠ, ανέδειξε στο πλαίσιο της πρόσφατης Έκτακτης Συνόδου Κορυφής την ανάγκη τροποποίησης του καθεστώτος αγρανάπαυσης και εξασφάλισε την απελευθέρωση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων για καλλιέργεια από τους Έλληνες αγρότες. Αυτό σημαίνει όχι μόνο πρόσθετο εισόδημα, αλλά και πρόσθετες συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα επιπλέον στρέμματα που θα καλλιεργηθούν.

Στην παραπάνω Σύνοδο οι 27 ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική με έμφαση στους περιορισμούς που επιβάλλονται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και στην έκθεση των ευρωπαίων αγροτών απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ πάγια θέση της είναι η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα με γνώμονα την άρση διαχρονικών αδικιών, την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος και την απαραίτητη στροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στη Θεσσαλία, που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με βασικές προτεραιότητες τη στήριξη των αγροτών για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στον τόπο τους, και την ανακατασκευή όλων των υποδομών που κατέστρεψε η ορμή του νερού με τον σχετικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 3,3 δις ευρώ.

Η έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών εύλογες και δικαιολογημένες. Μάλιστα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν πάντα ανοιχτή την πόρτα για διάλογο με τους αγρότες, με τους οποίους άλλωστε έχουν οικοδομήσει μία ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης.

Όμως θα πρέπει και οι αγρότες από την πλευρά τους να αντιληφθούν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν είναι ανεξάντλητα.

Τα αιτήματα κάθε επαγγελματικής ομάδας είναι σημαντικά, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντική τόσο η διασφάλιση των δικαιωμάτων όσο και η αύξηση των εισοδημάτων του συνόλου των πολιτών.

*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

Με τρακτέρ… απέναντι στο Μαξίμου

O Τεμπονέρας, o Χριστοδουλάκης και η ανόητη αποκοτιά

Το «γυάλινο ταβάνι» της ανισότητας και οι Ελληνίδες – «σφουγγαρόπανα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση,