Ιαπωνία: Η σκοτεινή ιστορία της ευγονικής – Στείρωναν μέχρι και μικρά παιδιά (Video)

Φως σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιαπωνικής ιστορίας έριξε κοινοβουλευτική έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι 25.000 άνθρωποι υπεβλήθησαν σε στείρωση παρά την θέλησή τους, με βάση τον νόμο περί ευγονικής που ίσχυσε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο παιδιά ηλικίας μόλις εννέα χρόνων.

Ο νόμος περί ευγονικής, που ίσχυε επί 48 χρόνια, προέβλεπε την υποχρεωτική στείρωση ανθρώπων ώστε να μην μπορούν να κάνουν παιδιά που θα θεωρούνταν «κατώτερα». Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είχαν σωματικές ή γνωστικές αναπηρίες, ή ψυχικές ασθένειες.

Ο νόμος

αυτός καταργήθηκε μόλις το 1996 και θεωρείται ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας.

Τη Δευτέρα το κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση 1.400 σελίδων, στην οποία περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε από κυβερνητικούς οργανισμούς και άρχισε τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή δύο δεκαετίες αφότου είχε καταργηθεί ο νόμος περί ευγονικής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι υπεβλήθησαν σε εγχειρήσεις και από αυτούς περισσότεροι από 16.000 δεν είχαν συναινέσει.

Σε κάποιους έλεγα ότι ήταν επεμβάσεις ρουτίνας στο τυφλό έντερο. Οι τοπικές κυβερνήσεις με βάση αυτόν τον νόμο είχαν την εξουσία να εγκρίνουν τις επεμβάσεις.

Εντύπωση προκάλεσε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν δύο εννιάχρονα παιδιά που στειρώθηκαν- ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Ένα 80χρονο σήμερα θύμα, που υπεβλήθη σε εγχείρηση στα 14, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η κοινοβουλευτική έκθεση αποδεικνύει τις κυβερνητικές ευθύνες για την εξαπάτηση τω παιδιών και απηύθηνε έκκληση να πέσει φως στα όσα υπέφεραν αυτοί οι άνθρωποι.

Έντονη δημόσια συζήτηση έχει προκληθεί με βάση δύο ερωτήματα- γιατί χρειάστηκαν σχεδόν 50 χρόνια για να καταργηθεί ο νόμος και γιατί δεν δίνονται εξηγήσεις για το σκεπτικό με το οποίο συντάχθηκε ο συγκεκριμένος νόμος.

Η κυβέρνηση του Τόκιο απολογήθηκε γι αυτές τις πρακτικές μόλις το 2019 και συμφώνησε να αποζημιώσει όσους υπέστησαν τέτοιες επεμβάσεις ευγονικής με 28.600 δολάρια τον καθένα. Ο τότε πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε ζήτησε συγγνώμη για «τον πόνο» που προκάλεσε στα θύματα ο νόμος περί ευγονικής.

Άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν πρακτικές υποχρεωτικής στείρωσης πολιτών είναι η Γερμανία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ, όπου οι κυβερνήσεις απολογήθηκαν στα θύματα και συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημιώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τα ακραία ταξίδια των δισεκατομμυριούχων και ο Τιτανικός – Από το διάστημα στους Πόλους και το Έβερεστ (photos/video)

Τιτάνας: «Δεν βρήκαμε ακόμα κάτι» λέει η ακτοφυλακή παρά τους ήχους από την περιοχή των ερευνών (Video)

Αλβανία: Παραιτήθηκε δήμαρχος μετά από σκάνδαλο με ροζ βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα