Ιαπωνία: Τα σχέδια πεταλούδων του Yuho Tanaka είναι πλέον ελεύθερα προς όλους – Ποια η σημασία τους στην ιαπωνική κουλτούρα (photos)

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Yuho Tanaka ήταν ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης και σχεδιαστής ο οποίος δραστηριοποιείτο στο Κιότο. Κλασικός εκπρόσωπος της ιαπωνικής τέχνης δημιούργησε πολυάριθμα γραφίστικα μοτίβα εμπνευσμένα από πεταλούδες τα οποία στη συνέχεια συνελέγησαν σε ένα βιβλίο με τίτλο hyaku-cho-zuan ή Εκατό Σχέδια Πεταλούδων. Τα βιβλία αυτά ήταν τυπωμένα σε ξύλο.

Η επιλογή της πεταλούδας ως το κέντρο της τέχνης του δεν είναι τυχαία.  Οι πεταλούδες δεν είναι απλώς ζωντανά σύμβολα του πόσο εύθραυστη και όμορφη είναι η φύση. Συμβολίζουν επίσης την ελπίδα και την

ικανότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα.  Από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι εικαστικοί καλλιτέχνες γοητεύονται από το εφήμερο των πεταλούδων – τις σύντομες καλοκαιρινές τους εμφανίσεις, τις κομψότητά τους και τα περίεργα, φαινομενικά ασταθή μονοπάτια των πτήσεών τους. Η πιο συναρπαστική τους ικανότητα είναι να μεταμορφώνονται από κάμπιες σε εντυπωσιακά έντομα. Είναι μια πράξη που θεωρείται από καιρό ως σύμβολο της ομορφιάς που ξεφεύγει από την απαξίωση. Στον 21ο αιώνα, θα μπορούσε απλώς να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αλλάξουμε και να επιβιώσουμε.

Ένας θρύλος λέει…

Κάποτε, ο Zhuang Zhou ονειρεύτηκε ότι ήταν μια πεταλούδα… Μια πεταλούδα που πετούσε και φτερούγιζε από εδώ κι εκεί, χαρούμενος με τον εαυτό του, ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι ήθελε! Δεν είχε επίγνωση ότι ήταν ο Zhuang Zhou. Ξαφνικά ξύπνησε και ήταν εκεί, ο συμπαγής και αλάνθαστος Zhuang Zhou. Αλλά δεν ήξερε αν ήταν ο Zhuang Zhou που είχε ονειρευτεί ότι ήταν πεταλούδα ή μια πεταλούδα που ονειρευόταν ότι ήταν ο Zhuang Zhou.

Το θέμα αυτής της ιστορίας είναι να τονίσει την αστάθεια των νοητικών μας κατασκευών, ιδιαίτερα του εγώ μας και της αντίληψής μας για την πραγματικότητα. Η φύση έχει μεγάλη σημασία για τον Ταοϊσμό. Επικεντρώνεται στο να ακολουθήσει το «μονοπάτι» της φύσης, να σεβαστεί και να προσαρμοστεί σε αυτό ώστε να επιτευχθεί μια αρμονική ζωή. Η ιστορία της πεταλούδας του Zhuang Zhou σπάει το τεχνητό φράγμα μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης. Μας θυμίζει την υποτελή μας θέση μέσα σε αυτή. Ανατρέπει την συνηθισμένη αίσθηση της ύπαρξής μας τοποθετώντας τη μεγαλύτερη αλήθεια της φύσης σε αντίθεση με τις ανούσιες συνειδήσεις μας που φτερουγίζουν άσκοπα στο άπειρο…

Χάρη στη National Diet Library (NDL) της Ιαπωνίας, όλες οι εικόνες του Tanaka είναι πλέον διαθέσιμες σε όλους. Τα σχέδια του Tanaka είναι τολμηρά και όλο χρώμα, με μοναδικές διακοσμητικές επιρροές από την Αρ Νουβό της Δύσης· κατανοητό, καθώς τα χρόνια διαμόρφωσής του ως καλλιτεχνική προσωπικότητα ήταν στην περίοδο της παλινόρθωσης των Μεϊτζί όταν η Ιαπωνία άνοιξε τις πύλες της μετά από απομόνωση δύο αιώνων. Ωστόσο, παρά τις δυτικές επιρροές, υπάρχει κάτι σαφώς ιαπωνικό στα σχέδια, όπως η χρήση των χρυσάνθεμων και άλλης χλωρίδας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η Gen Alpha γενιά που θα κατακτήσει τον κόσμο;

Δυτική Όχθη: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπόσχεση Μπλίνκεν στο Κίεβο για βοήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα