Ιδιωτικά ΑΕΙ: Σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες η κυβέρνηση – Μετρά πολιτικό κόστος και εισπράττει κοινωνική κατακραυγή

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία και την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων σήμερα στην Βουλή ολοκληρώνεται το πρώτο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων που είχε ως στόχο να φέρει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, αν και τα πράγματα δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά γι’ αυτήν. 

Μετά το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, όπου η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει ψήφους προς τα δεξιότερα κόμματα, το νομοσχέδιο για την Παιδεία την φέρνει αντιμέτωπη με την νέα γενιά, που στην πλειοψηφία της εμφανίζεται αρνητική στην ίδρυση

των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα.

Την ίδια στιγμή, η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο πάνω στο οποίο θα πατήσει η αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν σταματά μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. 

Παράλληλα, η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική και ευρωπαϊκή νομολογία για το θέμα και ουσιαστικά θεωρείται σίγουρο ότι ακόμα και μετά την ψήφισή του το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τότε θα αποφασιστεί η συνταγματικότητα του νόμου.

Δηλαδή με λίγα λόγια η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του νόμου, ενώ ακόμα δεν έχει κριθεί εάν είναι αντισυνταγματικός!

Και αυτή η πτυχή του θέματος φαίνεται ότι έχει επηρεάσει την αλλαγή του κλίματος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων μετακινήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά του νομοσχεδίου. 

Παράλληλα, η γενιά 17-29 συνεχίζει να λέει «όχι» στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζητώντας, παράλληλα, την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων.  

Η εβδομάδα που μας πέρασε, άλλωστε, έδωσε μέσα από την συζήτηση στην Βουλή την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις τόσο από τους βουλευτές, όσο και από καθηγητές και φοιτητές γεγονός που σε ένα βαθμό επηρέασε και τις μετρήσεις. 

Αναλυτές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι τελικά η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να απολέσει ένα μεγάλο κομμάτι νέων ψηφοφόρων, το οποίο είχε κερδίσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές

Ενώ τω μεταξύ, ενώ σήμερα αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο το σχετικό νομοθέτημα μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης, έξω θα δοθεί η τελευταία μάχη από τους φοιτητές αφού, πάνω από 195 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την χώρα κατεβαίνουν στους δρόμους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο.  Σε αυτό θα μετέχουν και μαθητές, καθώς και εργαζόμενοι στον κλάδο της Παιδείας, ενώ τετράωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει και η ΑΔΕΔΥ

Σε απεργιακή κινητοποίηση κάλεσε και η ΟΛΜΕ τα μέλη της, ενώ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι περιθωριακά και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα καταθέταμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αν μας καλούσαν, ως είθισται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης, τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας μας. Όμως, ό,τι και να κάνουν, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ALCO: Σχεδόν οκτώ στους δέκα «βλέπουν» προσπάθεια συγκάλυψης για τα Τέμπη – «Φούντωσε» η δυσαρέσκεια σε 2 μήνες

Δώρα Αυγέρη για τους sugar daddies του Κουτσούμπα: Ας περιμένουν οι γυναίκες… Τι θα πει αύριο το ΚΚΕ για την 8η Μαρτίου!

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στις 11 το πρωί της Παρασκευής η ομιλία Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα