«Ιερή συμφωνία» ενόψει Πάσχα, «φαγωμάρα» για τις ψήφους της ακροδεξιάς

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις ψήφους της ακροδεξιάς έχει ξεσπάσει την ώρα που ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δίνει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις μέσα στους ναούς τις ημέρες των εορτών με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, επισκέφθηκαν από κοινού τον παιδικό σταθμό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που έχει δημιουργήσει στο

Δήλεσι η Εκκλησία, απ’ όπου και έστειλαν μήνυμα συνεργασίας των δύο θεσμών, αλλά και αποδοκιμασίας προς ακραίες φωνές.

Το κλίμα εκτόνωσης της κρίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές διαφάνηκε όταν την προηγούμενη εβδομάδα με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε το περιστατικό που συνέβη στον ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πουλίδειο Γηροκομείο στην Καβάλα εναντίον της βουλευτού της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη, επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς όσους βουλευτές υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραίνεση, έκκληση, παράκληση κάνω. Γιατί οι άγιες μέρες του Πάσχα, είναι άγιες. Δηλαδή, τους ζήτησα επειδή το Πάσχα είναι ιερό για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, ας αφήσουμε να καταλαγιάσει αυτή η ιστορία, αφού υπάρχει ένταση ακόμα και τώρα. Καλό θα ήταν, είπα, να μην πάτε στην εκκλησία» δήλωσε ο κ. Βελόπουλος στον Ant1, όταν ρωτήθηκε… «αν διαγκωνίζεται με την ΝΙΚΗ για τον έλεγχο του ποιοι μπαίνουν στις εκκλησίες».

Σήμερα, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας έκανε αιχμηρή παρέμβαση, απαντώντας στα όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης: «Έχουμε σταθερές γραμμές, τον λόγο του Θεού. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιαδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τους ανθρώπους» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Εκείνος μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν μπορώ να ταυτιστώ με συμφέροντα προσωπικά», προσθέτοντας ότι «αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες» και ότι «η Εκκλησία μας καλεί όλους να αγαπά ο ένας τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιο της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή. Και ότι προσβλέπουμε ακριβώς σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα της Εκκλησίας, το οποίο έρχεται και συμπληρώνει τις κρατικές δομές, την κρατική πρόνοια, δίνοντας πάντα περίσσευμα αγάπης και στήριξης σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», αλλά και δηλώνοντας ότι «καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, νομίζω ότι τα λόγια σας, ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό, αντηχούν σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ».

Λίγο αργότερα, από τη Δροσιά, έστειλε μήνυμα για τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. «Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη», τόνισε.

«Κανένας βουλευτής δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν πρόεδρο αν θα θρησκεύεται ή όχι», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι έκλεισε το θέμα ο Μακαριώτατος λέγοντας ότι δε θα μας υποδείξει κανένας πότε, που και με ποιον τρόπο θα θρησκευόμαστε.

«Θα μας πει ο Βελόπουλος αν είμαστε χριστιανοί ή όχι; Πρέπει να το πάρει πίσω, η θρησκεία του καθενός είναι εσωτερικό θέμα», είπε και απευθυνόμενος σε όσους καταψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είπε πως θα ήταν άθλιος να πηγαίνουν στις εκκλησίες και να λένε ότι καταψήφισαν για ψήφους, καθώς αυτό συνιστά εμπορευματοποίηση.

Αλαλούμ στην Ελληνική Λύση

Στον αντίποδα ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση σε περισσότερο οξείς τόνους από τη δήλωση Βελόπουλου ότι «η Ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους» επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας ότι ανέλαβε ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. «Όταν τη διαβάσαμε νομίζαμε ότι ήταν ο Παύλος Μαρινάκης, αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η δήλωση είναι του Αρχιεπίσκοπου. Υιοθετεί τα τρολ της ΝΔ… Ο Μακαριστός Χριστόδουλος δεν θα τα έκανε αυτά, πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ο Αρχιεπίσκοπος και να μην είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε.

Πιο «στρογγυλεμένη» η δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς έχει το βλέμμα του στις ψήφους της εκκλησίας, αναφέρει:

«Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει και συμπληρώνει, κάνοντας λόγο για «παραποιημένη δήλωσή του που σχολίασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος»:

«Για την Ελληνική Λύση, η Εκκλησία είναι το σύνολο του λαού, του Κλήρου και της Ιεραρχίας. Η δήλωση λοιπόν του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους: Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην ιεραρχία.

Όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δυστυχώς όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη».

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

-ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Λ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ.

ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ:
-ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ… pic.twitter.com/h9dRdUQVuq

— Κυριάκος Βελόπουλος (@velopky) April 26, 2024

Διαβάστε επίσης:

Έλενα Ακρίτα για Καλλιάνο: Ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα η δήλωση του βουλευτή ότι «εκλιπαρεί» υπουργό να μεσολαβήσει

Τον Ιούνιο η δίκη των βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη για εξαπάτηση εκλογέων

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Keywords
Τυχαία Θέματα