ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τον τερματισμό της αναστολής του ανώτατου ορίου χρέους και την αποφυγή χρεοκοπίας

Ο Λευκός Οίκος και η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο έφτασαν σε συμφωνία στο παρά 1΄ για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια, αποτρέποντας την αμερικανική χρεωκοπία, που θα είχε εφιαλτικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Για να συναινέσουν οι ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά ο «κόφτης» αφορά οποιεσδήποτε άλλες δαπάνες εκτός από τις αμυντικές, που αντιθέτως θα αυξηθούν κατά 3%. Δηλαδή θα κοπούν κοινωνικά επιδόματα

, θα γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο για κάποια (όπως τα κουπόνια για τρόφιμα), θα μειωθούν επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα, την προληπτική ιατρική και την στεγαστική πολιτική, αλλά όχι οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόκειται για μία σαφέστατη πολιτική επιλογή που ξεπερνά τις κομματικές γραμμές στο Κογκρέσο.

Ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι ότι τερματίζεται το πάγωμα αποπληρωμής φοιτητικών δανείων από τον Σεπτέμβριο, που είχε αποφασιστεί στη διάρκεια της πανδημίας. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων πολλές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια, περικόπτοντας άλλες δαπάνες.

Σύμφωνα με το marketwatch η συμφωνία οδηγεί στην εγκατάλειψη οποιασδήποτε δυνητικής παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ– της FED- για την παροχή στήριξης με ρευστό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ίσως βρεθούν σε δύσκολη θέση λόγω των αυξημένων επιτοκίων.

Τα υψηλά επιτόκια, πολιτική στην οποία εμμένουν οι κεντρικές τράπεζες στο όνομα της αντιμετώπισης των πληθωριστικές πιέσεων, προκαλούν έντονες ανησυχίες σε όλη την αγορά.

Οι αναλυτές της γερμανικής Deutsche Bank επισημαίνουν ότι οι επενδυτές προτιμούν τα ομόλογα που έχουν καλύτερες αποδόσεις σε αυτή τη φάση, κάτι που αποστερεί την αγορά από ρευστό και γι αυτό εκτιμούν ότι «επίκειται κύμα χρεωκοπιών».

Τομείς της αμερικανικής οικονομίας έχουν αρχίσει να γονατίζουν υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού και μίας σειράς συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την FED, σημειώνει χαρακτηριστικά το CNN.

Η πολιτική των υψηλών επιτοκίων επιβαρύνει την ίδια ώρα και τους ιδιώτες που επένδυσαν στην στέγη και οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κτηματαγοράς.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Βρετανία, όπου ο Bloomberg επισημαίνει ότι οι τιμές των ακινήτων πιέζονται και «υπάρχει αρκετός πόνος μπροστά», αφού οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών συμπιέζονται από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Κάτι που ενέχει κινδύνους για τον Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία, αλλά και για τον Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Τριμήνου 2023

Market Pass: Νέες πληρωμές σήμερα

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Νομοσχέδιο,ipa, nomoschedio