Ισπανία: Η… εκδίκηση του Κάρλες Πουτζντεμόν για την προσπάθεια της δεξιάς να τον εξοντώσει πολιτικά

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που οι Καταλανοί αυτονομιστές επιχείρησαν να αποσχισθούν από την Ισπανία και η κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά επιστρέφει στο προσκήνιο, με αφορμή τις γενικές εκλογές στην Ισπανία.

Οι κάλπες έδειξαν την διχοτόμηση του πολιτικού τοπίου ανάμεσα στο μέτωπο δεξιάς/ ακροδεξιάς και στο στρατόπεδο σοσιαλιστών/αριστερών. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα επέτυχε μία πύρρειο νίκη, αλλά και το σοσιαλιστικό PSOE έδειξε μία αξιόλογη συσπείρωση των δυνάμεών του. Αποτέλεσμα

που επιτρέπει στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Σάντσεθ, να έχει θεωρητικά δυνατότητες παραμονής στην πρωθυπουργία, μαζί με την ενωμένη αριστερά, εφόσον εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών που εξέλεξαν οι Καταλανοί και Βάσκοι εθνικιστές.

From Breakingviews – Spain vote stalemate requires winner to drop out https://t.co/EUNj5bs4qx

Reuters (@Reuters) July 24, 2023Ο παράγοντας «Καταλανοί» και πως διαμορφώνει το πολιτικό τοπίο

Η εξάρτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού από τους Καταλανούς και τους Βάσκους τον έχουν κάνει μια φιγούρα μισητή για τους δεξιούς και αυτός ήταν ένας βασικός άξονας της εκστρατείας μίσους που έκανε η δεξιά. Όμως το κόμμα vox, το ακροδεξιό δεκανίκι του Λαϊκού Κόμματος έχασε 500.000 ψήφους σε σχέση με το 2019,  ο Σάντσεθ άντεξε, η αριστερά διατήρησε τις δυνάμεις της και η διαπραγμάτευση για τις συμμαχίες άρχισε με το που έκλεισαν οι κάλπες.

on @Breakingviews: Following elections in Spain on Sunday, neither the People’s Party nor the Socialist Workers’ Party are likely to have enough support to rule. Months of gridlock could ensue, delaying necessary economic reforms, says @guerreraf72 https://t.co/glxDvlrKF8

Reuters (@Reuters) July 24, 2023

Τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας είδαν την κοινοβουλευτική τους δύναμη να μειώνεται, αλλά εξακολουθούν να έχουν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια του Σάντσεθ να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Το αγκάθι είναι μία πιθανή πρωτοβουλία των Καταλανών για νέο δημοψήφισμα με θέμα την αυτονομία, κάτι που θα υπονόμευε την κυβερνητική συνεργασία με τους σοσιαλιστές και τους αριστερούς. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι αναπόφευκτη η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Άρα, η συνεργασία των εθνικιστών με το στρατόπεδο Σάντσεθ δείχνει ζωτικής σημασίας στοίχημα και για τους ίδιους.

Κι από τα δύο καταλανικά κόμματα, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το Junts (Μαζί για την Καταλονία) , που ίδρυσε ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν και επιδιώκει να διεξαχθεί δημοψήφισμα όπως στην Σκοτία, με θέμα την ανεξαρτησία, σε αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξη του Σάντσεθ. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός αρνείται κάθε συζήτηση γι αυτό το θέμα, αλλά χρειάζεται την στήριξη των Καταλανών.

Ni el calor, ni las vacaciones: la movilización de la izquierda en estas zonas de Madrid —con alguna tasa de participación propia de las zonas acomodadas, por encima del 70%— ha arrebatado al PP de Alberto Núñez Feijóo cuatro distritos https://t.co/6IoBADPcL4

— EL PAÍS (@el_pais) July 24, 2023Η επιστροφή του Πουτζντεμόν στην κεντρική σκηνή

Κάπως έτσι οι κάλπες επανέφεραν στο προσκήνιο τον Κάρλες Πουτζντεμόν, τον δημοσιογράφο και πρώην δήμαρχο της Ζιρόνα, ο οποίος εξελέγη ως ο 130ος πρόεδρος της Καταλονίας από το 2016 ως το 2017 και από το 2019 είναι Ευρωβουλευτής.

Η περίπτωση Πουτζντεμόν είχε απασχολήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, όταν η ισπανική κυβέρνηση τον αποκαθήλωσε μετά τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν ο Πουτζντεμόν ενέκρινε νόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα την ανεξαρτησία και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Καταλονίας. Την 1η Οκτωβρίου 2017 διεξήχθη το δημοψήφισμα, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας. Το δημοψήφισμα έγινε σε κλίμα αστυνομοκρατίας, αλλά στις κάλπες προσήλθε το 43% των Καταλανών και το 92% από αυτούς υποστήριξε την ανεξαρτησία.

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε στις 27 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση της Μαδρίτης αντέδρασε επιβάλλοντας τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, την καθαίρεση του Πουτζντεμόν και τη διάλυση της τοπικής κυβέρνησης και του καταλανικού κοινοβουλίου. Μια αντίδραση που επικρίθηκε ως αντιδημοκρατική.

Η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι, στη Μαδρίτη, σε μία επίδειξη δύναμης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν και μελών της κυβέρνησή του, με τις κατηγορίες της ανταρσίας και της κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος. Ο Πουτζντεμόντ διέφυγε στο Βέλγιο, ακολούθησαν μια σειρά από δικαστικές περιπέτειες και τελικά εξελέγη Ευρωβουλευτής το 2019.

El expresidente catalán Carles Puigdemont, huido en Bélgica y sobre quien pesa una orden internacional de captura dictada por el Tribunal Supremo, ha sido detenido este jueves en Cerdeña (Italia) https://t.co/3wL2vyjJxl

— EL PAÍS (@el_pais) September 23, 2021

Η στρατηγικής σημασίας παρουσία των Καταλανών βουλευτών στη νεοεκλεγείσα Βουλή της Ισπανίας και η δυνατότητά τους να στηρίξουν μια κυβέρνηση Σάντσεθ, θα μπορούσε να θεωρηθεί μία εκδίκηση του Πουτζντεμόν έναντι του Λαϊκού Κόμματος που τον καθαίρεσε και μεθόδευσε την πολιτική του εξόντωση. Αλλά για να ολοκληρωθεί αυτή η εκδίκηση, χρειάζεται να βάλουν νερό στο κρασί τους οι Καταλανοί βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Πλανήτης Άρης: Συντρίμμια από εξωγήινο όχημα; – «Απίθανο σενάριο αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί»

Μήνυμα Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης: Να κάνουμε πραγματικότητα τον «αιώνα της Τουρκίας»

Μήνυμα Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης: Να κάνουμε πραγματικότητα τον «αιώνα της Τουρκίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα