Ισραήλ: Ώρα αποφάσεων για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων – Για «πρόοδο» και «σύντομα καλά νέα», μιλά ο Νετανιάχου

Διπλωματικός μαραθώνιος για απελευθέρωση των ομήρων και πενθήμερη κατάπαυση του πυρός βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ηγέτη της Χαμάς, η συμφωνία είναι κοντά, αλλά την ίδια ώρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας. Πληροφορίες για απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν

Νετανιάχου ανακοίνωσε διαδοχικά συμβούλια για το απόγευμα, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, να σταθμιστούν τα δεδομένα και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Για το θέμα, μίλησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε στους εφέδρους σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου στις 18:00, Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας στις 19:00 και κυβερνητικό συμβούλιο στις 20:00. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στα συμβούλια θα «συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αν θα επιτραπεί η πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς».

Prime Minister's Office Announcement:

In light of developments on the issue of the release of our hostages, Prime Minister Benjamin Netanyahu will, this evening, convene the War Cabinet at 18:00, the Security Cabinet at 19:00, and the Government at 20:00.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) November 21, 2023

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ιερή και υπέρτατη αποστολή» την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η επιστροφή των ομήρων μας αποτελεί μια ιερή και υπέρτατη αποστολή – στην οποία έχω δεσμευτεί. Δεν θα απομακρυνθούμε από την αποστολή μας που είναι να τους επιστρέψουμε, και είναι δική μου ευθύνη καθώς και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», είπε σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη.

Ο Νετανιάχου έκανε τη δήλωση αυτή αφότου ο ίδιος και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων τη Δευτέρα ενώ οργή των συγγενών των ομήρων για την καθυστέρηση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυξάνεται.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον 53 ατόμων, 40 παιδιών και 13 μητέρων ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την παράταση της συμφωνημένης εκεχειρίας. Όσοι πρόκειται να απελευθερωθούν αναμένεται να είναι παιδιά, οι μητέρες τους και άλλες γυναίκες.

53 hostages to be released. 40 kids and 13 mothers. This appears final. Deal imminent.

— Jonathan Schanzer (@JSchanzer) November 21, 2023

Νωρίρτερα, πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ανέφερε ότι στη βάση μιας συμφωνίας, 50 Ισραηλινοί όμηροι που έχουν απαχθεί θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι, ενω θα προβλέπει και παύση των εχθροπραξιών για κάποιες ημέρες. Παράλληλα, απροσδιόριστος αριθμός Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών θα απελευθερωθεί επίσης από τις φυλακές στο Ισραήλ σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συμφώνησε να απέχει για έξι ώρες σε κάθε μία από τις ημέρες της εκεχειρίας από την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, όπως δήλωσε πηγή στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με την πηγή, πρόκειται για απαίτηση της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ αρνούνταν μέχρι πρότινος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στις διαπραγματεύσεις τόνισαν ότι ενώ η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι όλο και πιο αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι οι πολλές εβδομάδες δύσκολης δουλειάς πρόκειται να αποδώσουν καρπούς με την απελευθέρωση των ομήρων. «Είναι πολύ κοντά», δήλωσε στο CNN ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Δύο ισραηλινές πηγές δήλωσαν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί σήμερα. Η απελευθέρωση των κρατουμένων πρέπει να εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο, ανέφερε η μία πηγή.

As the world celebrates #WorldChildrensDay , 40 children are being held hostage by terrorists in Gaza.

Children who had to watch their families murdered before their eyes.

Children who had their innocence ripped away from them.

Children who are still held hostage by savage… pic.twitter.com/H2ARmGy4Th

Israel Defense Forces (@IDF) November 20, 2023Τι προβλέπει η συμφωνία

Η εφημερίδα The Times of Israel έγραφε νωρίτερα ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι δήλωσε ότι «είμαστε στο πλησιέστερο σημείο στο οποίο έχουμε βρεθεί για την επίτευξη συμφωνίας», χαρακτηρίζοντας το στάδιο αυτό «κρίσιμο και τελικό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η συμφωνία θα προβλέπει προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών ομήρων, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για τέσσερις έως πέντε ημέρες και τρεις Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές για κάθε άμαχο όμηρο που απελευθερώνεται, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε νωρίτερα ότι η οργάνωση «βρίσκεται κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Χαμάς έχει δώσει την απάντησή της στους μεσολαβητές του Κατάρ.

Ο Ιζάτ ελ Ρασίντ, υψηλόβαθμος στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι συνομιλίες αφορούν στην επίτευξη εκεχειρίας που θα διαρκέσει «κάποιο αριθμό ημερών» και θα προβλέπεται επίσης η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι «Θα φέρει την καταστροφή η συμφωνία που συζητείται».

“Ανησυχώ πολύ γιατί γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία… μας αποκρύπτουν [τις λεπτομέρειες] και δεν μας λένε την αλήθεια“, λέει. “Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος σε παρόμοιο πνεύμα με τη συμφωνία [του 2011] για τον Σαλίτ“, δήλωσε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Λέει ακόμα ότι ανησυχεί για “μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή“, αναφέροντας την πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την άδεια για την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

כלי טיס של צה"ל זיהו ותקפו לפני זמן קצר שלוש חוליות נ"ט במרחב גבול לבנון.

בנוסף, מטוסי קרב של צה"ל תקפו מספר מטרות טרור של ארגון הטרור חיזבאללה, ביניהן תשתיות צבאיות ותשתיות להכוונת טרור.

לפני זמן קצר מחבלים ירו פצצת מרגמה לעבר מוצב צה"ל במרחב גבול לבנון. אין נפגעים >> pic.twitter.com/NSTR3GKimM

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 21, 2023

Την ίδια ώρα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονταν στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα. Στο χωριό Κφαρ Κίλα, στα νότια της χώρας, σκοτώθηκε μια 80χρονη, ενώ η εγγονή της τραυματίστηκε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani. Δύο δημοσιογράφοι και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα με ρουκέτες κοντά στο σύνορο του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση: Οι 10 κρίσιμοι αριθμοί που δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα της Γης (Videos)

Champagne: Η γαλλική επαρχία, η σαμπάνια, το… ξίφος και ο Jay Z

Πατέρας Σάνι Λουκ: «Τους σταμάτησαν οι τρομοκράτες και την πυροβόλησαν – Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα