Καύσωνας «Κλέων»: Ποιες περιοχές θα «βράσουν»- Όλα τα μέτρα για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τα δόντια του δείχνει από την Πέμπτη στη χώρα μας ο καύσωνας «Κλέων», καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το θερμόμετρο θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Η Πέμπτη είναι η πρώτη από τις πολύ δύσκολες μέρες που φέρνει ο καύσωνας Κλέων, όπως και η Παρασκευή, που όλα δείχνουν θα υπάρξει η κορύφωση του φαινομένου και η χώρα θα είναι στα κόκκινα, ενώ παρόμοια θα είναι η κατάσταση και το Σάββατο.

Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και ήδη έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα σε

δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται και η Πυροσβεστική καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος λόγω της υπερβολικής ζέστης και των ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Live η πορεία του καύσωνα

Η πολιτική προστασία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Meteo: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Πέμπτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την Πέμπτη 13 Ιουλίου προβλέπεται ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.

Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν κατά τόπους, με μέγιστες στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ στα πελάγη.

Όσο για τη θερμοκρασία, θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 15 έως 36°C, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40°C, στην Ήπειρο από 20 έως 38°C, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41°C, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37°C, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37°C, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Επίμονη η ζέστη – Πότε θα δροσίσει


Όπως ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, τα 40άρια θα γίνουν ακόμα περισσότερα τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας «Κλέων» θα έρθει και θα είναι επίμονος.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου τα 40άρια θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά μακριά από τη θάλασσα. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 με 39°C και στο Αιγαίο τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες κοντά στη θάλασσα, αλλά με υψηλότερες τιμές σχετικής υγρασίας. Γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολα ανεκτές για το ανθρώπινο σώμα τις συνθήκες.


Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το εσωτερικό της περιφέρειας.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και στην κεντρική Μακεδονία. Η θαλάσσια αύρα που θα πνέει θα κρατήσει τη θερμοκρασία χαμηλότερα στις ακτές από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές, εκεί όπου ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή θα έρθει η κορύφωση της θερμοκρασιακής ανόδου για αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι ιδιαίτερα ξηροί άνεμοι που θα επικρατήσουν, θα αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 Μποφόρ, ρίχνοντας τον υδράργυρο κυρίως στα νησιά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας -της τάξης των 4 με 5 βαθμών Κελσίου- θα παρουσιάσουν και περιοχές στα ηπειρωτικά.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, και μέχρι τις 20 Ιουλίου δεν αλλάζει κάτι. Μάλιστα, το πιθανότερο σενάριο είναι να επανέλθει ο καύσωνας με νέα 40άρια.

Το ίδιο σκηνικό θα διατηρηθεί μέχρι και τις 22 Ιουλίου, αλλά από τις 24 Ιουλίου υπάρχουν ενδείξεις ότι θα οπισθοχωρήσει το κύμα ζέστης. Μάλιστα, στις 25-26 Ιουλίου οι συνθήκες θα επανέλθουν σε πιο κανονικές θερμοκρασίες.



Μαρουσάκης: Ο καύσωνας θα κρατήσει 48 ώρες -Οι δύο περιοχές


Στη διάρκεια και τη σφοδρότητα του καύσωνα «Κλέων» αναφέρθηκε με μια νέα ανάρτησή του στα social media ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Στην πρόγνωσή του παρουσίασε ένα ευχάριστο στοιχείο για τον καιρό των επόμενων ημερών, ωστόσο ξεχώρισε και δύο περιοχές που θα περάσουν δύσκολα.

Ο μετεωρολόγος του Open ανέφερε πως η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από την Πέμπτη 13 Ιουλίου και θα είναι δυσκολότερη την Παρασκευή 14 του μήνα και το Σάββατο (15/7).

Το αισιόδοξο στοιχείο στην πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη είναι ότι το κύμα ζέστης δεν θα κρατήσει τόσο όσο εκτιμήθηκε αρχικά, αλλά περί τις 48 ώρες.

«Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση, μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καύσωνα


ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ: Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες – μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λίγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, βλέποντας τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα, σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμε διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και, προφανώς, κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ. Η παχιά λευκή γραμμή μάς δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα.

Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά, όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος – μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες, όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος.

Άρα, μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης, το οποίο όμως δεν δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες).

Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια – χάρτες κ.λπ., να πούμε συνοπτικά τα εξής:

Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.
Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.
Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις – μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.
Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε, ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και, όπως δείξαμε, δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.
Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση, μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό.
Για τα υπόλοιπα, αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα… Θυμηθείτε το 2021 με 2 απανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 – 42 βαθμών, συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά! Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Ο καιρός μέχρι και τη Δευτέρα 17/7/23


Πρόγνωση για την Παρασκευή 14 Ιουλίου

Aίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για το Σάββατο 15 Ιουλίου

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 Μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Κυριακή 16 Ιουλίου

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Όλα τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Έκτακτα μέτρα με φόντο την επέλαση του καύσωνα έλαβαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, μετά και τη νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην οποία προχώρησε η ΕΜΥ καθώς ο «Κλέων» σαρώνει τη χώρα τις επόμενες ώρες με επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. Δημόσιο

Εγκύκλιος που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέως ορίζει τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα. Ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Επιπλέον η εγκύκλιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καύσωνα.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_ΚΑΥΣΩΝΑΣ_0Λήψη

Επίσης, η εγκύκλιος ζητά τη λήψη μέτρων για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:

Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).
• Έγκυοι και θηλάζουσες
• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύουν τα εξής:

1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.
2. Παροχή τηλεργασίας
3. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00).

Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.

Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών – προσέλευση κοινού

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και προς προστασία της υγείας αυτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως.

Ιδιωτικός τομέας

Εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η υπουργική απόφαση (Αριθμ. 65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου-καύσωνα, με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση, είναι:

1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.

2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.

4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Ακραίες θερμοκρασίες με επιπτώσεις στην υγεία

Επίπεδο επικινδυνότητας 3 με ακραίες θερμοκρασίες, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, προβλέπει η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αύριο, Πέμπτη 13 Ιουλίου, για την Αθήνα και την Παρασκευή 14 Ιουλίου για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Aύριο στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αναμένεται επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, και στην Πάτρα επίπεδο επικινδυνότητας 1 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Την Παρασκευή επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα έχει η Πάτρα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες (επίπεδο 1) τα Ιωάννινα.

Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για έξι μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3), όπου 0 είναι οι υψηλές θερμοκρασίες με κινδύνους για τα ευάλωτα άτομα και 3 η κατηγορία με ακραίες θερμοκρασίες και σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Νέες συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα με την ονομασία «CLEON». Γ

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Διαβάστε επίσης:

Ασπρόπυργος: Νταλίκα έπεσε έπεσε κανάλι από ύψος 10 μέτρων (video)

Χαλκιδική: Δύο 63χρονοι νεκροί στη θάλασσα

Άλκης Καμπανός: «Δίκαιη η απόφαση, το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω» – Συγκλονίζουν οι γονείς του

Keywords
δημοσιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, εν λόγω, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ελλαδα, live, meteo.gr, αθηνα, κρητη, θεσσαλονικη, καιρος, ΕΡΤ, αιγαιο, νέα, media, κυμα, ΕΜΥ, μπλε, δραση, επηρεάζει, σημαίνει, ήτοι, μετεο, λαρισα, πατρα, ιωαννινα, ηρακλειο, gov, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, meteo, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ήτοι, υδραργυρος, αδεια, γυαλια ηλιου, δελτιο καιρου, δωδεκανησα, εργασια, θαλασσα, θεμα, κλιματιστικα, μωρα, νησια, πυροσβεστικη, ρουχα, υγεια, υφασματα, υψος, φρουτα, χαρτες, ωρα, αυξηση, αρθριτιδα, απνοια, αλγοριθμος, ανθρωπινο σωμα, ανοδος, αττικη, ατμοσφαιρα, αυρα, βορεια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γυαλια, γονεις, δερμα, δευτερα, δυνατοτητα, δειχνει, δοντια, διημερο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευχαριστο, εβδομαδα, εν λόγω, εξατμιση, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, επηρεάζει, επιληψια, εσωτερικων, ετων, ζεστη, ζητα, υγρασια, ιδιο, υπηρεσιες, θεσσαλια, εικονα, υφασμα, κελσιου, κυβερνηση, κυμα, κυματα, κυκλος, λαχανικα, λευκη, ληψη, λογια, λοιμωξη, μακεδονια, μακρια, μεριμνα, μπλε, νερο, νεφρικη ανεπαρκεια, νυχτα, νοτια κρητη, ξηρος, ουσια, παιδι, παιδια, παμε, πεμπτη, προβληματα, πρωι, ραντεβου, ρολο, σακης αρναουτογλου, σαββατο, σεναριο, συνεχεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, σωμα, ταση, τιμη, τρεξιμο, υψηλη, φαρμακα, φοντο, φορα, ωρες, αρναουτογλου, μποφορ, gov.gr, gov, ηπειρωτικα, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, media, μια φορα, νεκροι, οξεια, ομαδες, rock, σημαίνει, θερμομετρο, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα