Και τώρα τα βλέμματα στην Ολομέλεια της Βουλής για την απλή αναλογική - Γρίφος για την κυβέρνηση οι «200»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «γόρδιος δεσμός» των «200» θετικών ψήφων που θα αντικατοπτρίσουν την πολυπόθητη, για την κυβέρνηση, ευρεία συναίνεση προκειμένου η απλή αναλογική να ισχύσει από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση παραμένει άλυτος καθώς κατά πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην κατ’ άρθρων συζήτηση.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην κοινοβουλευτική «μάχη» της επόμενης εβδομάδας καθώς το νομοθέτημα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής

την ερχόμενη Τρίτη (19/7) και θα ψηφιστεί μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, η οποία επιφυλάσσεται για το άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17, και ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε το άρθρο 3 που προβλέπει την διατήρηση του 3%. Η ΝΔ καταψήφισε το νομοχέδιο ενώ η Χρυση Αυγή επιφυλάχθηκε για την στάση της στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την στάση τους στην Ολομέλεια, περιμένοντας να δουν την αντιμετώπιση από το κυβερνητικό στρατόπεδο των προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο με τον εκλογικό νόμο ζητά το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών σε τρεις χωριστές εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το Ποτάμι, από την πλευρά του, με τροπολογία προτείνει την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση.

ΒουλήψήφοιΚυβέρνησηαπλή αναλογικήεκλογικός νόμοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα