«Καμία πιθανότητα» για εκεχειρία: «Πόλεμος μέχρι να απελευθερωθούν» οι όμηροι – Αιχμές Μπάιντεν για Νετανιάχου, ζητεί 3ήμερη παύση πυρός, «όχι» από το Ισραήλ

Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ. Νωρίτερα, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη δήλωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα από σήμερα. Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται ενοχλημένος, καθώς έχει ζητήσει τριήμερη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και μεγαλύτερη παύση για την απελευθέρωση

των ομήρων.

Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ. Το στέλεχος της οργάνωσης δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο κανάλι της Χαμάς στο Telegram.

Ο Χανίγια και άλλα στελέχη της Χαμάς είχαν σήμερα συνομιλίες με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Γάζα. Η επίσκεψη αυτή του Χανίγια στο Κάιρο έρχεται σε μια περίοδο που το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα με Καταριανούς αξιωματούχους στην Ντόχα την πιθανότητα μιας «ανθρωπιστικής παύσης», ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών.

Η Αίγυπτος είχε εμπλακεί στις προηγούμενες συνομιλίες που οδήγησαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στην απελευθέρωση δύο γυναικών που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά παράδοση, οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είναι αυτές που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων ή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Για «παύσεις» στη Γάζα λένε οι ΗΠΑ, για «διάδρομο» το Ισραήλ

Την ανακοίνωση του Λευκούς Οίκου για τις 4ωρες παύσεις εχθροπραξιών εκ μέρους του Ισραήλ ανακοίνωσε ο σύμβουλος ασφαλείας, Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ενημερώνει τρεις ώρες πριν για τις παύσεις αυτές.

Ο κ. Κίρμπι πρόσθεσε ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα λαμβάνουν χώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των παύσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και ότι συμφώνησε επίσης να ανοίξει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τον βορρά προς τη νότια Γάζα.

Οι Times of Israel σημειώνουν ότι το Ισραήλ εφαρμόζει αυτές τις παύσεις από την Κυριακή, ανοίγοντας καθημερινά για 4 ώρες έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα προς τα νότια. Ωστόσο, αναφέρεται ως «ανθρωπιστικός διάδρομος» και όχι ως «ανθρωπιστικές παύσεις».

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι παύσεις σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζονται καθημερινά. Την Τετάρτη, παρατάθηκε κατά μία ώρα και την Πέμπτη ήταν έξι ώρες λόγω του μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το IDF εκτιμά ότι μόνο την Τετάρτη, περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν τον διάδρομο για να κατευθυνθούν νότια.

Επειδή το Ισραήλ δεν έχει περιγράψει την εκκένωση των Γάζας από το βορρά ως «ανθρωπιστικές παύσεις», φαίνεται να έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, οδηγώντας το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκδώσει δήλωση λέγοντας ότι οι μάχες του IDF συνεχίζονται. και ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς επιστροφή των ομήρων.

Ειδικότερα, το γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι «οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα».

Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν άλλωστε νωρίτερα «τακτικές, τοπικές παύσεις πυρός για ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Γάζας», αλλά όχι πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο IDF ανέφερε ότι «αυτές οι τακτικές παύσεις είναι περιορισμένες σε χρόνο και περιοχή», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το που εφαρμόζονται, ώστε να ενημερωθούν οι άμαχοι που χρησιμοποιούν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» προς τον νότο, που ανοίγει τις τελευταίες ημέρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

There is no ceasefire. There are tactical, local pauses for humanitarian aid for Gazan civilians. These tactical pauses are limited in time and area. We are also providing humanitarian corridors for civilians in Gaza to temporarily move south to safer areas where they can receive… pic.twitter.com/qwNoYYf0QV

Israel Defense Forces (@IDF) November 9, 2023

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επανέλαβε ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά μέτρα ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τη Χαμάς.

«Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.

Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί «δικά του» τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ο στρατός χρησιμοποιεί «νέες μεθόδους» στις επιχειρήσεις του για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

Απογοητευμένος ο Μπάιντεν

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» πλήρους κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: “Καμιά, καμιά πιθανότητα”.

Ωστόσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερη από αυτήν προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης από δημοσιογράφο αν είναι “απογοητευμένος” με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας πως δεν παίρνει λίγο παραπάνω απ’ όσο ήλπιζε ο ίδιος.

Reporter: “Mr. President, are you frustrated with Prime Minister Netanyahu that he has not listened more to some of the things you have asked him to do?”

President Biden: “It’s taking a little longer than I hoped.” pic.twitter.com/alFSJqLXA3

— The Recount (@therecount) November 9, 2023

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά εάν χρειαστεί στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία, και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

«Καμία συζήτηση» για κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα ομήρους

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει απορρίψει μια συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με παλαιστινιακές τζιχαντιστικές ομάδες στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τη συμφωνία χωρίς συζήτηση στις πρώτες διαπραγματεύσεις, μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, αλλά οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί την ίδια σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούσαν εκεχειρίες με αντάλλαγμα ομήρους.

Συνάντηση Μοσάντ, CIA με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Νωρίτερα, με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ Θάνι φέρεται να συναντήθηκε ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα.

Η συνάντηση έγινε στη Ντόχα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας με την Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και την παύση των μαχών.

Η συνάντηση περιελάμβανε επίσης συζήτηση για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Οι Μπαρνέα, Μπερνς και αλ Θάνι είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς την Τετάρτη το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.

Εντωμεταξύ, οι ταξιαρχίες al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δημοσίευσαν ένα νέο βίντεο με δύο ομήρους που απήχθησαν, μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Nir Oz σε αναπηρικό καροτσάκι που λέει ότι της λείπει η οικογένειά της κι ένα 13χρονο αγόρι.

BREAKING: These two hostages will be released!

-> "Saraya Al Quds announces that it is willing to release two Israeli detainees identified as Hanna Kaster and Yagel Yakov, for humanitarian reasons.“

Also they released a message from these two ladies detained by the… pic.twitter.com/ZtPnUF57Dh

— Lord Bebo (@MyLordBebo) November 9, 2023

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη «να απελευθερώσει τους δύο Ισραηλινούς κρατούμενους που ταυτοποιούνται ως Χάνα Κάστερ και Γιαγκέλ Γιάκοβ, για ανθρωπιστικούς λόγους».

Επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα ένα μήνυμα από δύο γυναίκες που κρατήθηκαν από τις Ταξιαρχίες Al-Quds, συμφωνα με το οποίο θεωρούν τον Νετανιάχου υπεύθυνο για όλα όσα συνέβησαν.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Συνάντηση του επικεφαλής της Μοσάντ με τον διευθυντή της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τους ομήρους της Χαμάς

Πυροβολήθηκε στο πρόσωπο Ισπανός πολιτικός στη Μαδρίτη

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει την ασφάλεια της Γάζας – Τα σενάρια για το μέλλον

Keywords
Τυχαία Θέματα