Κανένα φως στη Γάζα ύστερα από 111 μέρες ανθρωποσφαγής

Οι Ισραηλινοί έχουν χάσει την πίστη στη λύση των δύο κρατών, παρότι στην πραγματικότητα ουδέποτε επένδυσαν σε μια τέτοια προοπτική – ακόμα και πριν από την 7η Οκτωβρίου. Αντιθέτως στη συντριπτική τους πλειονότητα θέλουν το κράτος τους φρούριο, σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Israel Democracy

δείχνει πως το 75% των Εβραίων Ισραηλινών πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να αγνοήσει τις όποιες πιέσεις δέχεται για πολιτική λύση. Κι άλλη μια δημοσκόπηση, από την Gallup, έδειξε ότι το 65% αντιτίθεται στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Άρα στο Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου κυριάρχησαν απόλυτα οι πολιτικές απόψεις των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Αν και η τάση αυτή δεν θα σώσει πολιτικά τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, το πρόσημο της όποιας κυβέρνησης προέκυπτε από εκλογές θα ήταν ίδιο. Μπορεί ο Νετανιάχου να θεωρείται υπεύθυνος για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου, να εισπράττει δημοσκοπικά τον θυμό των Ισραηλινών, αλλά η κοινή γνώμη συμφωνεί με τη βασική επιλογή του να αποκλείει κάθε πολιτική διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους.

Η… μόδα να μισείς

Η ισραηλινή πρόταση για δίμηνη εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι παιχνίδι με τον χρόνο από την πλευρά Νετανιάχου. Τίποτα περισσότερο, αφού δεν υπάρχει καμία προοπτική βιώσιμης λύσης. «Δεν είναι της μόδας να εμπιστεύεσαι τους Παλαιστίνιους. Είναι η εποχή που πρέπει να τους μισείς. Αλλά αυτά είναι ανοησίες» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, που προσπαθεί να σταθεί ενάντια στο ρεύμα: «Ποια είναι η λύση; Πιστεύετε ότι μπορούμε να εξακολουθήσουμε να ελέγχουμε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, με απεριόριστη κατοχή, για πάντα; Είναι αυτό αποτελεσματικό;» ρωτά τους συμπατριώτες του, αλλά, όπως προσθέτει, «δεν έχουν απάντηση».

Κατά τον Ολμέρτ την ευθύνη για να προχωρήσει η ιδέα των δύο κρατών τη φέρει η ηγεσία της χώρας. «Αυτό λείπει τώρα» λέει στο Politico, προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα δημιουργείται μερικές φορές από την αποφασιστικότητα και τις ισχυρές αποφάσεις που λαμβάνονται από ηγέτες». Η ιδέα των δύο κρατών δεν ήταν ποτέ δημοφιλής στο Ισραήλ, «αλλά, αν την είχαμε εφαρμόσει, αν είχαμε μια συμφωνία στο παρελθόν, η πλειοψηφία θα την υποστήριζε» υποστηρίζει ο Ολμέρτ.

Ο Νετανιάχου δεν είναι βεβαίως ο ηγέτης που θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση, διότι – κατά τον Ολμέρτ – «αυτό θα σήμαινε την άμεση πολιτική καταστροφή του και τη διάλυση του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού». Ο Γιαακόβ Πέρι, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Shin Bet, συμφωνεί με τον Ολμέρτ και υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί ήταν καχύποπτοι και το 1979, όταν υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης Αιγύπτου – Ισραήλ από τον Ανουάρ Σαντάτ και τον Μεναχέμ Μπέγκιν.

Οι σκοπιμότητες των Δυτικών

Ένα ζήτημα είναι ότι σήμερα στο τιμόνι του Ισραήλ βρίσκεται ο Νετανιάχου, που ξέρει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις. Άρα απορρίπτει εκ του ασφαλούς κάθε ιδέα για διαπραγμάτευση με στόχο την πολιτική λύση. Ένα άλλο ζήτημα είναι η απροθυμία της Δύσης να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις στο Ισραήλ. Συμβαίνει μάλιστα το αντίθετο: ο Τζο Μπάιντεν, που θεωρητικά τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, εξοπλίζει τον στρατό του Νετανιάχου για να συνεχίζεται η σφαγή.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέ Μπορέλ εσχάτως δείχνει θυμωμένος με τον Νετανιάχου. Έφτασε να πει ανοιχτά στην «El Pais» ότι «η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μία προσπάθεια υπονόμευσης της Παλαιστινιακής Αρχής». Αλλά στην πραγματικότητα οι Δυτικοί στοιχίζονται πίσω από τον πολέμαρχο Νετανιάχου, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το κατά πόσον η ισραηλινή κατοχή δημιουργεί «τρομοκράτες», όπως οι μαχητές της Χαμάς, είναι μια ανάγνωση που δεν γίνεται στη Δύση.

Είχε ενδιαφέρον η άποψη του Μπορέλ ότι «η μόνη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών που θα μοιράζονται τη γη για την οποία πεθαίνουν εδώ και 100 χρόνια… κι αυτή η λύση πρέπει να επιβληθεί απ’ έξω». Αλλά η άποψη της «άνωθεν λύσης» παραπέμπει σε άλλες εποχές της ευρωπαϊκής πολιτικής. Εξάλλου τέτοιες πολιτικές δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τις απανωτές κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική έχει αποδειχτεί ανίσχυρη και ο Μπάιντεν έχει μπροστά του εκλογές (άρα χρειάζεται το εβραϊκό λόμπι), δεν διαφαίνεται επαρκής πολιτική πίεση στον Νετανιάχου. Ο οποίος μπορεί απερίσπαστος να συνεχίσει την πολιτική του αφανισμού των Παλαιστινίων. Ίσως του πάρει λίγο χρόνο η πλήρης εξολόθρευση του παλαιστινιακού λαού. Ίσως και να σταματήσει κάποια στιγμή ο ίδιος, αν δεχτούμε ότι χρειάζεται τους… βαρβάρους για να επιβιώσει πολιτικά. Εξάλλου το είχε πει ο Νετανιάχου, το 2019, σε μια διάσκεψη του κόμματος Λικούντ: «Οποιοσδήποτε θέλει να αποτρέψει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίζει την ενίσχυση της Χαμάς». Τότε είχε περάσει απαρατήρητη η θέση αυτή.

Την επομένη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου η εφημερίδα «Times of Israel» είχε γράψει πως «το Ισραήλ επέτρεψε να περνούν από τα περάσματα στη Γάζα, μετά το 2018, βαλίτσες με εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, από το Κατάρ, για να διατηρείται η εύθραυστη εκεχειρία με την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή». Προφανώς ο Νετανιάχου το διέψευσε, εν μέσω τυμπάνων πολέμου.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Στο μεταξύ οι Παλαιστίνιοι στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη βλέπουν διάφορους διπλωμάτες να παρελαύνουν, όπως επιβάλλει ο δυτικός πολιτικός καθωσπρεπισμός, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμα πιο ασφυκτική ισραηλινή κατοχή σε ένα περιβάλλον που θα γεννήσει μια νέα γενιά «τρομοκρατών».

Μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό, ακούγονται κάποιοι αιρετικοί, όπως ο Πέρι, που πιστεύει πως υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές για το Ισραήλ, και ο Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην ηγέτης της Φάταχ στη Γάζα, που ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πέρι φοβάται πως ο πόλεμος στη Γάζα θα οδηγήσει σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση τους Παλαιστίνιους και τελικά η Χαμάς θα βγει πιο ισχυρή και στη Δυτική Όχθη, εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής – δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει ο Νετανιάχου.

Τους φόβους αυτούς συμμερίζεται και ο Ρόνεν Μπαρ, σημερινός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, που προειδοποίησε πρόσφατα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η Δυτική Όχθη είναι στο χείλος της έκρηξης, λόγω της κλιμάκωσης της βίας από τους ισραηλινούς εποίκους. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι» προειδοποίησε ο Ολμέρτ. «Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι μεταξύ των Παλαιστίνιων. Πολλοί λαμπροί. Αν υπάρξει μομέντουμ για διαπραγματεύσεις, οι Παλαιστίνιοι θα βρουν τους κατάλληλους για να τους εκπροσωπήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Αλαμπάμα: Ο μαρτυρικός θάνατος του πρώτου κρατούμενου στον κόσμο που εκτελέστηκε με άζωτο – Τα τελευταία, συγκλονιστικά του λόγια – «Σας αγαπώ όλους» (photos/videos)

Η απίστευτη ιστορία δίδυμων κοριτσιών, που «έδειξε» παράνομες υιοθεσίες και εμπόριο βρεφών επί δεκαετίες (Photos / Video)

Σουέζ: Στο μισό η κίνηση των εμπορικών πλοίων λόγω των επιθέσεων των Χούθι

Keywords
Τυχαία Θέματα