Κάρολος o Γ’: Θα καταφέρει να γίνει ένας δημοφιλής βασιλιάς;

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρίσκεται ήδη μπροστά σε ένα δίλημμα: αν θα μπει στα καλούπια του μοντέλου της μοναρχίας που ακολουθούσε η μητέρα του Ελισάβετ, ή θα επιλέξει ένα διαφορετικό τύπο βασιλείας.

Αμέσως μόλις έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ, ο Κάρολος έγινε ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της κοινοπολιτείας.

The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.

The King

and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022

Τα καθήκοντα δεν πρόκειται να αλλάξουν: ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα υπογράφει επίσημα έγγραφα, θα φιλοξενεί ξένους ηγέτες, θα κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, θα απονέμει τίτλους τιμής. Για τον Κάρολο δεν αλλάζει κάτι, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα επιλέξει να βάλει τη δική του πινελιά στον τρόπο άσκησης των βασιλικών καθηκόντων και πως θα επηρεάσει τη δημόσια εικόνα του παλατιού.

Η Ελισάβετ ήταν μόλις 25 χρόνων όταν διαδέχτηκε τον πατέρα της και έγινε βασίλισσα. Ο Κάρολος διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του και έγινε βασιλιάς σε μία ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται. Θα καταφέρει λοιπόν ένας άνθρωπος σε ηλικία συνταξιοδότησης να εμφυσήσει έναν αέρα ανανέωσης στους διαδρόμους του παλατιού;

Ο … «ακτιβιστής βασιλιάς»;

Αντίθετα από τη μητέρα του ο Κάρολος εκφράζει συχνά τις προσωπικές απόψεις του και δεν κρατάει μυστικά για τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν.

The UK has rallied in a generous show of support for the Pakistan Floods' @DECAppeal, which has raised £8 million in just 24hrs.

Aid workers have been delivering aid or evacuating people via small boats, but there is an urgent need to scale up operations and help more people. https://t.co/czKvHBs6II

— The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall (@ClarenceHouse) September 2, 2022

Καθώς έδινε περιεχόμενο στον ρόλο του ως διάδοχος του θρόνου ο Κάρολος αφιέρωνε πολύ χρόνο σε σημαντικά κοινωνικά θέματα της εποχής μας: στήριξε νέους μέσω του πριγκιπικού ταμείου, υποστήριξε τις σχέσεις ανάμεσα στις εκκλησίες και τα θρησκεύματα, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ωστόσο εκφράζοντας τις απόψεις του κατηγορήθηκε μερικές φορές ότι μπέρδευε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και την παρέμβαση στην πολιτική σκηνή.

New Lanark is one of only six @UNESCO World Heritage sites in Scotland.

The purpose-built 18th century mill village has an exceptional ongoing process of conservation and rehabilitation, spanning almost half a century. pic.twitter.com/cWCSRH1hlR

— The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall (@ClarenceHouse) September 7, 2022

Η μακρά νομική μάχη για τη δημοσιοποίηση των αποκαλούμενων «memos της Μαύρης Αράχνης», των επιστολών που είχε στείλει σε υπουργούς, προκάλεσε επικρίσεις ότι έκανε λόμπινγκ με βουλευτές και γι αυτό πολλοί φοβούνται ότι θα είναι ένας «ακτιβιστής βασιλιάς».

Όμως, όταν έγινε 70 χρόνων προσπάθησε να καθησυχάσει αυτούς που ανησυχούν για τον «ακτιβιστή βασιλιά». «Δεν είμαι τόσο ανόητος», είπε, «είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι υπάρχει χώρος μόνο για έναν κυρίαρχο κάθε φορά. Όχι για δύο. Δεν μπορείς να είσαι συγχρόνως ο κυρίαρχος και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ή ο διάδοχος».

Ως βασιλιάς θα έχει τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις με την πρωθυπουργό, όπου έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται, να ενθαρρύνει και να προειδοποιεί. Όμως ό, τι λέει δημοσίως θα μπαίνει στο μικροσκόπιο, γιατί το ζητούμενο είναι να γίνει ένας συνταγματικός μονάρχης που τηρεί στάση ουδετερότητας στα πολιτικά θέματα, ακόμα και σε εκείνα τα οποία υποστήριζε ένθερμα ως πρίγκιπας της Ουαλίας.

Ο πολυταξιδεμένος βασιλιάς

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αυτή που έκανε τη μοναρχία πιο ανοιχτή στην κοινωνία, καθώς η ίδια συμμετείχε σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις. Ο γιος της φαίνεται πως θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή συμμετέχοντας σε διάφορες τελετές, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και θα επισκέπτεται όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία χρόνια έκανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Ελισάβετ και αναμένεται ότι θα ξεκινήσει έναν κύκλο ταξιδιών στην κοινοπολιτεία, καθώς αυτομάτως είναι ο αρχηγός του κράτους σε όλα τα μέλη της, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ως ανώτατος ηγέτης της Εκκλησίας της Αγγλίας θα αποκαλείται «Υπερασπιστής της Πίστης», αλλά παλαιότερα εξέφρασε την ιδέα να το αλλάξει αυτό και να αποκαλείται «Υπερασπιστής των Πίστεων», για να περιλαμβάνονται και οι άλλες θρησκείες των βρετανών πολιτών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στην κοινωνία.

Ο δημοφιλής βασιλιάς;

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει μπροστά του άλλη μία πρόκληση: ως πρίγκιπας της Ουαλίας πήγε κάποτε ενάντια στην κοινή γνώμη. Έκανε έναν αποτυχημένο γάμο, που κατέληξε στον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, είδε την δημοτικότητά του να καταβαραθρώνεται, αλλά επέμεινε στην επιλογή του να ζήσει με την Καμίλα, η οποία σταδιακά γινόταν ολοένα και περισσότερο αποδεκτή. Θα καταφέρει να είναι ένας δημοφιλής βασιλιάς, όπως ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί με τη βοήθεια του χρόνου.

Για να δώσει απαντηθεί αυτό ακριβώς το ερώτημα θα πρέπει και ο Κάρολος να κάνει τις επιλογές του. Να διαλέξει τι είδους βασιλιάς θέλει να είναι. Ίσως να είναι έτοιμος από καιρό, έχοντας κάνει τις επιλογές του. Οι οποίες θα φανούν πολύ γρήγορα. Εξάλλου ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του νέου βασιλιά της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι εμβληματικές ατάκες της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας

Οι επιχειρήσεις «Μονόκερως» και «London Bridge» για την κηδεία της Ελισάβετ – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Κάρολος ο Γ΄: Το προφίλ του νέου βασιλιά της Βρετανίας

Keywords
Τυχαία Θέματα