Κασσελάκης από Κύπρο: «Η δουλειά που κάνει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι ιερή»

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται ακόμα στην Κύπρο. Νωρίτερα επισκέφτηκε τη νεκρή ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Με νέα του δήλωση στα social media τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η δουλειά που κάνει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι ιερή». Πόσοι έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα.

Η δήλωσή του:

«Για σχεδόν

μισό αιώνα ο κυπριακός λαός δεν είχε τη δυνατότητα να θρηνήσει 2002 αγνοούμενούς του.

Η δουλειά που κάνει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι ιερή.
600 αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον χρησιμοποιούνται μέχρι και ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι της Κύπρου, σύμφωνα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press». Το ραντάρ λειτουργεί ενάντια στο χρόνο καθώς πολλοί μάρτυρες των βίαιων γεγονότων δεν ζουν πλέον.

Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να ανιχνεύουν τυχόν διαταραχές στα στρώματα του εδάφους κάτω από την άσφαλτο – πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μαρτυρίες για έναν ομαδικό τάφο που περιέχει λείψανα ανθρώπων που εξαφανίστηκαν πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

Ο ρόλος της Διερευνητικής Επιτροπής

Σημειώνεται ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) είναι ένα δικοινοτικό σώμα που ιδρύθηκε το 1981 από τους ηγέτες των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά από την κατάθεση της επίσημης λίστας των αγνοούμενων ατόμων, η αποστολή της ΔΕΑ είναι η ανάκτηση, ταυτοποίηση, και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες των 2002 αγνοούμενων (492 Τουρκοκυπρίων και 1,510 Ελληνοκυπρίων) που αγνοούνται από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, καθώς και από τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης: Νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία έως το τέλος χρόνου (Video)

Μετά τον Κασαπίδη, ο Μητσοτάκης παρέχει στήριξη και στον Ζέρβα

Κουτσούμπας στη Νίκαια: «Φτάνει πια! – Ρίχνουμε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλες τις κάλπες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκης, Κύπρο, Διερευνητική Επιτροπή, Αγνοούμενους,kasselakis, kypro, dierevnitiki epitropi, agnooumenous