Κασσελάκης: Ζητά την αποπομπή Οικόνομου – Επίθεση σε Γεραπετρίτη για την υπόκλιση

Με την υπόσχεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να αλλάξει τη χώρα και είναι το πιο ανεξάρτητο κόμμα, ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για την «υπόκλιση» στον Ερντογάν, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό και διαμηνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκλιθεί ποτέ

σε κανέναν.

Επίσης, στον απόηχο των γεγονότων στου Ρέντη και τη δολοφονική επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα πέταξε «καρφί» και για τη Νέα Αριστερά με αφορμή το νομοσχέδιο για τους servicers λέγοντας, πως «η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, γι΄αυτό να είστε σίγουροι».

Σημείωσε ότι για το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει φιλόδοξους στόχους όπως το να ξανακερδίσει το 1,3 εκ. πολίτες που τον ψήφισαν έστω και για μία φορά και μετά του γύρισαν την πλάτη, καθώς «πρέπει να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».

Κόμμα ανεξάρτητο από συμφέροντα

Ειδικότερα, στην έναρξη της ομιλίας του σημείωσε πως πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει η επιδίωξη να αλλάξει τη χώρα και τότε μόνο θα πετύχει «Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την κοινωνία. Για να αλλάξουμε τη χώρα», πρόσθεσε, πως «συγκριτικά με άλλα κόμματα, είμαστε μακράν το πιο ανεξάρτητο κόμμα και από συμφέροντα, το πιο ανεξάρτητο από οικονομικής άποψης. Δεν οφείλουμε ούτε ένα ευρώ κι έτσι θα παραμείνουμε δεν πρόκειται κανείς να μας φιμώσει, η φωνή μας θα μείνει πάντα ανεξάρτητη και βαθιά κοινωνική».

Η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε κανέναν

Στη συνέχεια σχολίασε την «υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας» εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση: Προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δε μπορείς να ψεύδεσαι στον ελληνικό λαό ότι η υπόκλιση Γεραπετρίτη ήταν για την ΠτΔ όταν κάνεις και το ίδιο στο αεροδρόμιο. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον κ. Πρωθυπουργό για τη στάση του υπουργού του. Η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε κανέναν. Άκουσα τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο κυπριακό, στον Κραν Μοντανά. Να θυμίσουμε τι έλεγαν για το φίλο μου τον κ. Κοτζιά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση, θα απολογηθούνε μετά την υπόκλιση»; 

Οι γαλάζιοι δείκτες της απόκλισης από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο ανέφερε ότι ο η ελληνική κοινωνία πλέον «δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ» την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση «απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό και αδιαφάνεια, που έφτασε να λοιδορεί και να εκδικείται ακόμη κι εκείνους στους οποίους όμνυε μέχρι πρότινος: τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ειδικότερα και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε σε σειρά δεικτών που δείχνουν την σημαντική απόκλιση της χώρας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όσο κι αν πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

· Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ.

· Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη και 7,2% του ΑΕΠ από την ΕΕ (15 δισ. πίσω).

· Στους μισθούς και τα ημερομίσθια η Ελλάδα έχει απόκλιση 10,2% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ) από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με το εισόδημά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων αντικειμένων σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο. Το 2022 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα είναι 24η από τις 27 χώρες στην ΕΕ.

Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πίσω στις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την στεγαστική πολιτική ενώ σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο εισόδημα η απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι 2,1% του ΑΕΠ.

Ο Μητσοτάκης να «παραιτήσει» τον Οικονόμου σήμερα

Ακολούθως αναφέρθηκε στα ζητήματα της ασφάλειας «σε όλα τα επίπεδα» από την εργασία, το εισόδημα, και τις υποδομές, μέχρι την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Εστίασε στα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη και πιο πριν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Δεν είναι ανεκτό ένας νέος φίλαθλος, ο Μιχάλης Κατσουρής, να δολοφονείται από στρατιές κροατών νεοναζί. Δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν.  Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον “παραιτήσει” σήμερα».

Επικεντρώνοντας στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, σημείωσε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και σύγκρουση με τα συμφέροντα και όχι επικοινωνιακού τύπου αναποτελεσματικές αυστηροποιήσεις ποινών.

Προτάσεις για τα γήπεδα

Τάχθηκε κατά των μαζικών προσαγωγών από κλειστά γήπεδα που «θυμίζουν σκοτεινές εποχές» και κατέθεσε δέσμη προτάσεων:

•Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

•Είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.

•Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.

•Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο Ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.

Καρφί για Τσακαλώτο – Νέα Αριστερά

Αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων, του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών, των προβλημάτων των νέων ανθρώπων.

Στο σημείο αυτό έκανε μια παρένθεση αφήνοντας αιχμές για τη Νέα Αριστερά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία είπε για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ «η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό να είστε σίγουροι».

Προτεραιότητες

Στους στόχους που έθεσε, μεταξύ άλλων, ανέφερε την ανάγκη να υπάρξουν προτάσεις για:

-την οικοδόμηση μιας υγιούς αγοράς εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.

-ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

-έναν φορολογικό κώδικα που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο όπως τώρα.

· Με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών.

· Με σημαντική μείωση του συντελεστή για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (για το 97%) και απειροελάχιστη αύξηση για εκείνες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220 χιλιάδες ευρώ.

-Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις οποίες ασφυκτιούν από χρέη. Χωρίς μικρές επιχειρήσεις 5 έως 15 εργαζομένων, οι οποίες παράγουν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγικό τομέα και από τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα.

-μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω τις χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.

– το μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.

-το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Σημείωσε, πως αυτούς τους στόχους ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους συζητήσει με την κοινωνία μέσα από σειρά δράσεων όπως οι περιφερειακές ημερίδες και κάθε δράση που θα καταστήσει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντού και θα επιτρέψει «να αποκτήσουν ξανά αυτοπεποίθηση τα παλιά και νέα μέλη μας» και να  νιώσουν «ότι τώρα πάμε να ξαναχτίσουμε την παράταξη της νίκης».

Ελληνοτουρκικά: Το καλό κλίμα να μην είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο Ερντογάν πάρει τα F16

Κλείνοντας έκανε ειδική μνεία στα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο ωστόσο αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις απέναντι στο αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Επέμεινε στις διευκρινίσεις που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την Διακήρυξη «ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας».

«Θέση μας είναι», είπε, «ότι το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter».

«Γι’ αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

«Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%»

Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο βάζει μεγάλους στόχους, «γιατί είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει».

Δεν αρκεί, σημείωσε η αμυντική στάση αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ,προέτρεψε,θα πρέπει να βγει στην αντεπίθεση με λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Και κατέληξε: «Θέλουμε οι Ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3εκ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη».

Διαβάστε επίσης:

Κακοποίηση ζώων: Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Κοζάνη: 50χρονος εξαπάτησε πατέρα και γιο «αρπάζοντας» πάνω από 520.000 ευρώ

Ρέντης: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο αστυνομικός, με διάχυτη αιμορραγία – Τι αναφέρει το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Keywords
ζητα, συριζα, νεα δημοκρατια, ελλαδα, αεπ, νέα, cctv, χρεος, τραπεζες, funds, δραση, αθηνα, διευκρινίσεις, τσιπρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοζανη, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, κομματα, χωρες, αεπ, γηπεδα, δανεια, εθνικη, εργασια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, αφορμη, βλεμμα, γεγονοτα, γινει, γινεται, γηπεδο, διαστημα, δυνατοτητα, διευκρινίσεις, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, ερντογαν, ζωη, ζωων, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, η φωνη, ομιλια, καμερες, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μητσοτακης, μειωση, μνεια, μπορεις, παντα, οικογενεια, πυξιδα, πρασινη, προβληματα, ρεντη, συνεχεια, συντομα, σειρα, φωνη, φορα, χαγη, δικαιωματα, εξαγωγες, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, καρδια, μεινει, μια φορα, funds, τραπεζα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκης, Ζητά, Οικόνομου – Επίθεση, Γεραπετρίτη,kasselakis, zita, oikonomou – epithesi, gerapetriti