Κίνα: Διπλωματικό πινγκ – πονγκ Μπλίνκεν και Σι Τζινπίνγκ

Ήταν αναμενόμενο ότι θα συμφωνούσαν πως διαφωνούν, αλλά έχει ενδιαφέρον το διπλωματικό πινγκ-πονγκ που έπαιξαν στην Κίνα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και η κινεζική ηγεσία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είχε ένα εξαντλητικό τριήμερο επαφών, που το έκλεισε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα: σταματήστε να εξάγετε στην Ρωσία υλικά που της επιτρέπουν να ανοικοδομήσει την βιομηχανική υποδομή της, ειδάλλως θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ,

είπε ο Μπλίνκεν στους Κινέζους.

Blinken says China helping fuel Russian threat to Ukraine https://t.co/I2TZYBsjW9

BBC News (World) (@BBCWorld) April 26, 2024

Για να του απαντήσει ο πρόεδρος Σι ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία. «Οι χώρες μας θα πρέπει να εννοούν τις λέξεις που χρησιμοποιούν», είπε ο Σι, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βοηθούμε ο ένας τον άλλο να αναπτύσσεται και όχι να πλήττει ο ένας τον άλλον».

Ο πρόεδρος Σι, τον οποίον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει αποκαλέσει κατ΄ επανάληψη «δικτάτορα», χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα για να απαντήσει στον αμερικανικό τρόπο έκφρασης. «Αν και υπάρχει επικοινωνία σε κάποια πεδία, με θετική πρόοδο, αρκετά ερωτήματα χρήζουν απαντήσεως και υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση», είπε ο Σι.

China and US should be ‘partners, not rivals’, Chinese President Xi Jinping tells US Secretary of State Antony Blinken https://t.co/B0YidIvvO7 pic.twitter.com/BZGKyIkCh7

Al Jazeera English (@AJEnglish) April 26, 2024

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν οι κρατικές εταιρίες της Κίνας εξάγουν στην Ρωσία κρίσιμης σημασίας υλικά για την αμυντική βιομηχανία της, όπως μικροηλεκτρονικά, «που έχουν συγκεκριμένες συνέπειες κατά της Ουκρανίας» και θεωρούνται «αυξανόμενη απειλή την οποία εκφράζει η Ρωσία για χώρες στην Ευρώπη».  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι στις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα δείξει άλλη υπομονή με την άρνηση του Πεκίνου να σταματήσει την υποστήριξη προς την Μόσχα.

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν δείχνουν πώς αντιλαμβάνεται η Ουάσινγκτον τον ρόλο της στη διεθνή σκακιέρα, καθώς φιλοδοξεί να υποδεικνύει σε άλλες χώρες την πολιτική πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο που στην περίπτωση της Κίνας φαίνεται πως αυτές οι υποδείξεις δεν περνούν.

Εξάλλου το ενδιαφέρον της Κίνας δεν εστιάζεται στο Ουκρανικό, αλλά στην κυριαρχία του Πεκίνου στην ανατολική Ασία. Εξ΄ ου και η προσπάθεια των Αμερικανών να διασπάσουν αυτή τη σφαίρα επιρροής που χτίζει η Κίνα, με την Ουάσινγκτον να επιχειρεί να απαντήσει με την οικοδόμηση συμμαχιών με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες και την γενναιόδωρη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν.

Chinese President Xi Jinping said the US and China should be "partners, not rivals." But a series of issues, including Chinese aid for Russia in its war against Ukraine, separate the countries.https://t.co/4OaGVf8yvI

— DW News (@dwnews) April 26, 2024

Από τη μία η Ουάσινγκτον ενοχλείται επειδή το Πεκίνο κάνει εξαγωγές στην Ρωσία κι από την άλλη στέλνει όπλα στην Ταϊβάν και επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς.

Αν το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα έγινε για να κάνει επίδειξη δύναμης, τότε πρόκειται για μια παράσταση γουέστερν, με τον κάου-μπόι που (θέλει να) επιβάλλει τον νόμο με το όπλο. Μόνο που η Κίνα δεν είναι σαλούν και η απάντηση του προέδρου Σι, που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «διγλωσσία», δείχνει  εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Politico: «Όχι» από Ελλάδα και Ισπανία σε αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία – Μάχη με τον χρόνο για το Κίεβο

Πέδρο Σάντσεθ: Παραίτηση από την πρωθυπουργία έναντι θέσης στην ΕΕ;

Μεσανατολικό: Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ – «”Ναι” στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», λέει η Χαμάς

Keywords
Τυχαία Θέματα