ΚΚΕ για «συνακροάσεις» στον Περισσό: «Ιδού τα στοιχεία, ακόμη περιμένουμε απαντήσεις»

Η ανάδειξη του «σκοτεινού» θεσμικού πλαισίου που ευνοεί τις ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις (νόμιμες ή παράνομες) και οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), οι λόγοι για τους οποίους στηρίζει την πρόταση Εξεταστικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ, οι διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαλευκανθούν οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη – Κουκάκη, όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, είναι το πλαίσιο

στο οποίο κινήθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι παρεμβάσεις του γραμματέα και των στελεχών του κόμματος στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο.

Την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλες αυτές τις καταγγελίες, ενώ τόνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ «επικαλείται σωστά τη διαφύλαξη της ‘‘ελεύθερης εσωτερικής λειτουργίας’’ των πολιτικών κομμάτων, η οποία σαφώς πλήττεται από κάθε παραβίαση ή διακινδύνευση του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως συνακροάσεις, επισυνδέσεις, παγιδεύσεις κ.λπ., από όπου κι αν αυτή προέρχεται» και είναι δεδομένη «η ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων να εγγυώνται τα παραπάνω». Στη βάση αυτή, ο γραμματέας εκτίμησε ότι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ «γίνεται άμεση επίκληση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ», αλλά τόνισε πως «είναι αυτονόητο και αναγκαίο» να προστεθεί συγκεκριμένα ως αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής και η υπόθεση του συνόλου παρακολουθήσεων – υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, από την πρώτη σχετική καταγγελία μέχρι σήμερα». Απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. να επεκταθεί σε βάθος 10ετίας ο χρόνος διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής, και δη «χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία», σχολιάζοντας πως πρόκειται για τακτική «στρίβειν διά του αρραβώνος» μήπως καταφέρει «να βγει από την πολύ δύσκολη θέση του υπόλογου… Αλλά δεν θα τα καταφέρει». 

Καταιγισμός από αναπάντητα ερωτήματα

Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέθεσε όλα εκείνα τα δεδομένα που έχει συλλέξει ο Περισσός και που στοιχειοθετούν την υπόθεση, για τα οποία το κόμμα, όπως είπε πολλές φορές, δεν έχει λάβει απαντήσεις μέχρι σήμερα. Επιτέθηκε δε και στον εισηγητή και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «τόλμησε να πει πως “δεν διερευνήσαμε καταγγελίες για υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία”».

Ειδικότερα σημείωσε ότι το κόμμα επί έξι χρόνια δεν έχει λάβει καμία απάντηση – ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την κυβέρνηση Ν.Δ. – για τις καταγγελίες περί συνακροάσεων σε πέντε διαφορετικά χρονικά σημεία: τον Νοέμβριο του 2016, τον Απρίλιο του 2017, τον Ιανουάριο του 2019, τον Ιούνιο του 2020 και τον Απρίλιο του 2022. Αντιθέτως, εκτίμησε ότι επιχειρήθηκε να κλείσει «άρον – άρον» η υπόθεση, άφησε αιχμές για επιφανειακή έρευνα ίσα «για τα μάτια του κόσμου» και τόνισε πως χάρη στις ενέργειες του ΚΚΕ και μόνο, ακόμη και παρεμβάσεις στον εισαγγελέα Εφετών, αποτράπηκε η αρχειοθέτηση και η Δικαιοσύνη συνεχίζει να ερευνά, με νέα στοιχεία να έρχονται στο φως.

Περαιτέρω κατήγγειλε πως όλα αυτά τα χρόνια «τα πορίσματα και οι απαντήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, της γνωστής ΑΔΑΕ, έβριθαν από κενά και αντιφάσεις. Για να μην πούμε ότι από τα πρώτα κρούσματα υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στις έρευνες, το μπαλάκι των ευθυνών πήγαινε από τη μία Αρχή στην άλλη, ενώ υπήρχαν στοιχεία που μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι κατέληγαν ότι ‘‘είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων’’»!

Κι ακόμα είπε πως «στην έκθεση της ΑΔΑΕ για το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων – παρακολουθήσεων αναφέρεται ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ υπήρχαν κλήσεις από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και κλήσεις χωρίς απόκρυψη». Όμως, εξήγησε, «η κρατική ασφάλεια φέρεται να χαρακτηρίζει όλες τις κλήσεις σαν να έγιναν με απόκρυψη», αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το αν εξέτασε όλες τις κλήσεις και με τι τρόπο και σε ποιο συμπέρασμα κατέληξε.

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο επικαλέστηκε και για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα είναι ότι μετά την καταγγελία του ΚΚΕ, τον Δεκέμβρη του 2016, άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ και είπε ότι είναι «ο ‘‘φυσικός αυτουργός’’ των παρεμβάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ». Θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων για το ποιες ενέργειες έγιναν και τι προέκυψε, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι τόσο ανίκανες και δεν μπορούν να ανακαλύψουν πρόσωπα πίσω από τέτοιες ενέργειες».

Ο γραμματέας αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεφωνικών παρόχων, λέγοντας πως μετά το κρούσμα «συνακροάσεων» του Απρίλη του 2017 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα, απάντησαν ότι δεν διαθέτουν πλέον στοιχεία που τους ζητούνται, όταν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αρχεία για δύο χρόνια. «Υπήρχαν τα στοιχεία και χάθηκαν;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως το θέμα δεν είναι αν έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος στους τηλεφωνικούς παρόχους (ΟΤΕ κ.ά.), αλλά εάν ο έλεγχος της ΑΔΑΕ ήταν ουσιαστικός.

Τέλος, ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε είναι αν στην περίπτωση του ΚΚΕ οι συνακροάσεις ήταν «παράνομες» και τυπικά, με την έννοια του αν υπήρχε καν εισαγγελική διάταξη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στα κάγκελα κατά της συγκάλυψης

Παρακολουθήσεις μέσω… Τουρκίας – Για «παρακράτος Μαξίμου» λόγω του Predator κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Ψάχνοντας… Σβαρτσενέγκερ κατά του Predator – Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην οικονομία για αλλαγή ατζέντας

Keywords
Τυχαία Θέματα