ΚΚΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υγειονομικό όλεθρο στη Θεσσαλία

Δικαίωση του συνθήματός του «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» βλέπει το ΚΚΕ στην περίπτωση της Θεσσαλίας με βάση τις εικόνες των τελευταίων ημερών, όπου καταγράφονται εικόνες αλληλοβοήθειας των κατοίκων που έχουν πληγεί και αλληλεγγύης από όλη τη χώρα την ώρα που το «αστικό κράτος» άφησε τον κόσμο «αβοήθητο».

Μία μέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προκειμένου να ζητήσει οικονομική στήριξη για τη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκεπτόμενος

το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, ζήτησε κατανομή των όποιων κονδυλίων με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή η οποία επίσης επλήγη από τις πλημμύρες, σημείωσε πως «για την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει το ζήτημα του κόστους – οφέλους, γι’ αυτό και η Ε.Ε. δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα». Ωστόσο όσον αφορά τα κονδύλια από την Ε.Ε. επεσήμανε «πως πρέπει να τα διεκδικήσουμε» και πως «είτε τα λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης είτε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να δοθούν αμέσως, με συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζει η Ε.Ε., η κυβέρνηση, τα υπουργεία. Και βεβαίως χωρίς τους “κόφτες”, που τελικά για τη λαϊκή κατοικία, για το χωράφι του αγρότη, για τα μηχανήματα, για τα μέσα για την παραγωγή δίνονται κάποια ψίχουλα».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ επιπλέον έστειλε δημόσια το μήνυμα πως «δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη θεωρία που αναπτύσσεται, ότι “όλα αυτά είναι μία κανονικότητα” λόγω της κλιματικής αλλαγής, γιατί σήμερα δεν είμαστε πριν από έναν αιώνα, σήμερα υπάρχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση, υπάρχουν και οι επιστήμονες και οι ειδικοί».

Στο μεταξύ, αν το ένα ζήτημα που αναδεικνύει το ΚΚΕ είναι η ταχεία οικονομική στήριξη των πληγέντων το άλλο είναι το υγειονομικό. Προς τούτο ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το υγειονομικό πρόβλημα και την περίθαλψη των πληγέντων και ζητά να υπάρξουν άμεσα μια σειρά από πρόνοιες. Μεταξύ άλλων ζητείται:

– Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κ.Υ.

– Να υπάρχει απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

– Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας. Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

– Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους (έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης). Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής (έως την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος).

– Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

– Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

– Να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Μόνο ανήφορος για την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αντίστροφη μέτρηση για γερά νεύρα

Το πάρε – δώσε Ερντογάν και Πούτιν

Keywords
Τυχαία Θέματα