ΚΚΕ: Προειδοποιήσεις για την επιστολική ψήφο

Ψηλά σήκωσε τους αντιπολιτευτικούς τόνους το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας Κεραμέως για την επέκταση στις εθνικές εκλογές, ενώ είχε ταχθεί κατά εξαρχής και στη συζήτηση στις Επιτροπές.

Ουσιαστικά απέδωσε την κίνηση Κεραμέως στη συναίνεση που πρόσφεραν «απλόχερα», όπως καταγγέλλει, κατά το στάδιο της συζήτησης στις Επιτροπές ο ΣΥΡΙΖΑ

και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κάλεσε να αποσύρουν τη στήριξή τους. Στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια τεράστια αλλοίωση του εκλογικού σώματος διά της «σαλαμοποίησης» – «τα φέρνετε λίγα λίγα», είπε – ώστε να ψηφίζουν και τα δέντρα.

Στάθηκε δε ιδιαιτέρως στις ανύπαρκτες εγγυήσεις και την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου μέσα από την κατάργηση της αμεσότητας (να πηγαίνει κάποιος στο εκλογικό τμήμα μόνος του) εκθέτοντας τους εκλογείς σε πιέσεις και εκβιασμούς, εργοδοτικές και άλλες.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε το γεγονός της διπλής επιλογής που δίνεται στο εσωτερικό, είτε επιστολική είτε αυτοπρόσωπη παρουσία, σημειώνοντας ότι αυτό δημιουργεί την κατάτμηση του ενιαίου εκλογικού σώματος, και μαζί με την κατάργηση της ταυτόχρονης ψήφου αποτελεί αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και δεν είναι μια τεχνικού χαρακτήρα διευκόλυνση όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση. Ο ίδιος επικαλέστηκε την εμπειρία άλλων χωρών αποδομώντας σχετικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, φέρνοντας πληθώρα παραδειγμάτων παρατυπιών, απατών και προβλημάτων από την πρακτική της επιστολικής ψήφου σε μια σειρά χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία, με περιστατικά που έφτασαν σε καταδίκες δικαστηρίων.

Επίσης το ΚΚΕ καταλόγισε υποκρισία στην κυβέρνηση και την προσπάθεια να προβάλει το θέμα της επιστολικής ψήφου ως ενδιαφέρον για τους ομογενείς αναδεικνύοντας το γεγονός ότι αδιαφορεί για τα σχολεία των παιδιών των αποδήμων που το ένα μετά το άλλο κλείνουν, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μόναχο, όπου 700 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολείο.

Μετά την επιστολική ψήφο επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με το ΚΚΕ να επιμένει να θέτει τα θέματα της «παρενθεσίας», η οποία θεωρεί ότι οδηγεί σε «εμπορευματοποίηση» και εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος, ενώ αντιτίθεται και στην απαλοιφή των εννοιών της πατρότητας και της μητρότητας με την αναγνώριση «γονέα 1», «γονέα 2» κ.λπ.

Μάλιστα και στην τοποθέτησή του για την επιστολική ψήφο ο Δημήτρης Κουτσούμπας άφησε αιχμές για το ζήτημα κατηγορώντας αφενός τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πουλάει» προοδευτισμό για να κρύψει την αντιλαϊκή του πολιτική και αφετέρου τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που στο όνομα αυτού του προοδευτισμού, κατ’ επίφαση κατά το ΚΚΕ, στηρίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι «θα το βρουν μπροστά τους» και με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων όπως έγινε με την επιστολική ψήφο.

Το ΚΚΕ πάντως διαφώνησε με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο για το θέμα αντιτείνοντας διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης

Ο Γεωργιάδης ζητά εισαγγελικό έλεγχο στους λογαριασμούς του Πολάκη: «Στον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια»

H ισότητα στο γάμο κλειδώνει τη Νέα Δημοκρατία στο κέντρο – Ο πρωθυπουργός περιμένει 120 «ναι» από την κοινοβουλευτική του ομάδα

Ομόφυλα ζευγάρια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για γάμο και τεκνοθεσία

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΚΕ, Προειδοποιήσεις,kke, proeidopoiiseis