Κλοντ Λελούς: Ραντεβού με το σινεμά, τα γρήγορα αυτοκίνητα και την ιστορία (Videos)

Πριν λίγες μέρες ο σημαντικός Γάλλος κινηματογραφιστής, Κλοντ Λελούς, έλαβε μια ιδιαίτερη τιμητική διάκριση.

Ο παράκτιος περίπατος της παραθαλάσσιας πόλης Villers-sur-Mer, στο Calvados, η περίφημη παραλιακή «promenade» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ονομάστηκε προς τιμήν του: «PromenadeClaudeLelouch».

Ο 85χρονος Λελούς, περιτριγυρισμένος από την δεκαμελή οικογένειά του, είχε κάθε λόγο να λάμπει από χαρά για τη διάκριση αυτή.

Τα πράγματα δεν ήταν βέβαια πάντα εύκολα, αλλά οι ατυχίες τον οδηγούσαν σε καλύτερες μέρες. Την πρώτη του κάμερα τού την έκανε δώρο

ο πατέρας του, όταν απέτυχε στις εξετάσεις για το Μπακαλορεά (Απολυτήριο). Ο ΚΛοντ Λελούς άρχισε να κάνει εικονικά ρεπορτάζ και μάλιστα ήταν ο πρώτος που κινηματογράφησε με κρυφή κάμερα την καθημερινή ζωή στην κραταιά και περίκλειστη τότε Σοβιετική Ένωση.

Στην αρχή της κινηματογραφικής καριέρας του, το έγκυρο περιοδικό CahiersduCinema, είχε εκφράσει δυσμενή κριτική για την πρώτη ταινία του LePropredel’ homme (1960). Παρόλα αυτά ο Λελούς προχώρησε κάνοντας την ταινία Lafemmespectacle (1963), στην οποία ακολουθούσε τα βήματα των γυναικών που έκαναν πεζοδρόμιο στην Μονμάρτρη. Ακολούθησε η ταινία PourUnMaillotJaune (1965), στην οποία ο Λελούς κατέγραφε τον αγώνα των αθλητών στον πολυήμερο ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, τον διάσημο πλέον TourdeFrance, που αποτελεί την μεγαλύτερη ποδηλατική κούρσα του κόσμου.

Την επόμενη χρονιά ακολούθησε η ταινία AManandaWoman (1966), με πρωταγωνιστές τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Ανούκ Εμέ. Η ταινία βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ πήρε και δύο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Όπως ήταν φυσικό η ταινία αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία του Κλοντ Λελούς, ενώ έγιναν και δύο sequels είκοσι χρόνια (1986) και τριάντα τρία χρόνια (2019) αργότερα. Οι παραλιακές βόλτες του Τρεντινιάν με την FordMustang της ταινίας, ανέδειξαν με τον πιο απόλυτο τρόπο και την αγάπη του Κλοντ Λελούς για το αυτοκίνητο.

Ένα ραντεβού στο Παρίσι

Ο Κλοντ Λελούς, δέκα χρόνια αργότερα γύρισε την ταινία μικρού μήκους (10 περίπου λεπτών), C’ EtaitunRendez-Vous (1976). Η ταινία είναι η πρώτη που έχει κινηματογραφικά πλάνα ράλι αυτοκινήτου. Γυρίστηκε τα ξημερώματα -άρχισε στις 5:45- μιας ανοιξιάτικης μέρας, 24 Μαΐου 1976, και δείχνει την ιλιγγιώδη διαδρομή ενός αυτοκινήτου που διασχίζει με τέρμα το γκάζι, το ακόμα νυσταγμένο Παρίσι: Αρχίζοντας από την PorteDauphine, συνεχίζοντας μέσω της AvenueFoch, φτάνοντας στην Placedel’ Etoile, και από κει κατηφορίζοντας τη λεωφόρο Champsd’ Elysees έως την PlacedelaConcorde, και από τις αποβάθρες του Σηκουάνα, στρίβοντας αριστερά, διασχίζοντας την αυλή του PalaisdesVersailles, περνώντας τυφλά την οδό Rivoli, έως την Opera, κι ανηφορίζοντας την Montmartre, τερματίζοντας στα σκαλιά της εκκλησίας της SacreCoeur, με την ηγεμονική θέα. Εκεί, τον Κλοντ Λελούς περίμενε η Μις Σουηδία, Γκουνίλα Φρίντεν, σύντροφος του σκηνοθέτη.

Η απόσταση αυτή καλύφθηκε σε 9 λεπτά της ώρας, αφού το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Λελούς, δεν σταματούσε σε κόκκινα φανάρια, και έφτανε σε πολλά σημεία να πηγαίνει με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Το αυτοκίνητο ήταν μια MercedesBenz 450 SEL, με έναν θηριώδη κινητήρα 6,9 Lt., που ήταν το προσωπικό αυτοκίνητο του Λελούς, και επιλέχθηκε επειδή οι υδραυλικές αναρτήσεις της θα έκαναν το γύρισμα πιο σταθερό. Η κάμερα είχε φιξαριστεί στο καπό, έχοντας ένα στάνταρ βάθος 4,5 – 5 μέτρων.. Ηχητικά, το μικρό αυτό φιλμ στη συνέχεια επενδύθηκε με τον ήχο της εξάτμισης μιας Ferrari 275 GTB.

Το 2020, ο Λελούς επανέλαβε το ραντεβού αυτό στο Μονακό. Το φιλμάκι είχε τίτλο LeGrandRendez–Vous(2020). Αυτή τη φορά το αυτοκίνητο ήταν μια FerrariSF90 Stradale, την οποία οδηγούσε ο Μονεγάσκος πιλότος της «F1», Σαρλ Λεκλέρ, στα υψώματα της La Turbie. Όσοι το είδαν, όμως, το βρήκαν άνευρο και νωθρό. Έλειπε ο αυθορμητισμός. To αστικό τοπίο, ως αφήγηση. Το ίδιο το Παρίσι.

Ο Κλοντ Λελούς γύρισε επίσης και πολύ υλικό για ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας τον θρυλικό αγώνα ράλι, «24 hoursofLeMans».

Για τη συνολική συνεισφορά του στην κινηματογραφική τέχνη ο Λελούς τιμήθηκε, το 2016, από το κράτος του Βελγίου, με το παράσημο του «OrderoftheCrown».

Πάντως το μεγαλύτερο βραβείο του Κλοντ Λελούς, ήταν η ονομασία της «Promenade Claude Lelouch», μια ηλιόλουστη μέρα, με τον ίδιο πλαισιωμένο από την οικογένειά του, και τους αγαπημένους φίλους του.

Διαβάστε επίσης:

Κερτ Κομπέιν: Συγγραφέας ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις ότι δολοφονήθηκε

Παθαίνουμε «Vertigo» με τον… Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το αίμα των κρίνων που είναι άνθρωποι…

Keywords
Τυχαία Θέματα