Κωνσταντοπούλου στο topontiki.gr: «Όχι σε κυβερνητικό σχήμα με αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα»

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν «αέρα» εισόδου στην Βουλή, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχωρεί συνέντευξη στο topontiki.gr λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής.  

Για το δίλημμα των εκλογών

η Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι ο κόσμος δεν μπαίνει στους εκβιασμούς που βάζουν τα κόμματα εξουσίας καθώς «αντιλαμβάνεται, περισσότερο από ποτέ, ότι πρέπει εκείνος, ο καθένας και η καθεμιά, οι πολίτες αυτής της χώρας, να θέσουν τις προτεραιότητες και να διεκδικήσουν τη ζωή τους».  

Στο ερώτημα αν η Πλεύση Ελευθερίας της οποίας είναι επικεφαλής μπορεί να συμπράξει σε «προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα», η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντά ξεκάθαρα όχι.  

«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα συμπράξει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα και με κανέναν από αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα μας, κυβερνώντας αντίθετα προς τη θέληση, την εντολή και το συμφέρον του ελληνικού λαού και της κοινωνίας», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από την συνέντευξή της. «Λέμε ‘Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά’ και το εννοούμε», συμπληρώνει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών;    

Νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές, ο κόσμος έχει βγει από τα διλήμματα και δεν μπαίνει στους εκβιασμούς που παραδοσιακά τον βάζουν τα κόμματα εξουσίας. Κι αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο. Ο κόσμος αρνείται να μπει στα συνήθη προκατασκευασμένα διλήμματα, που τελικά δεν αφορούν τη ζωή του, και αντιλαμβάνεται, περισσότερο από ποτέ, ότι πρέπει εκείνος, ο καθένας και η καθεμιά, οι πολίτες αυτής της χώρας, να θέσουν τις προτεραιότητες και να διεκδικήσουν τη ζωή τους. Με αυτήν την διάθεση έρχεται πάρα πολύς κόσμος προς την Πλεύση Ελευθερίας σε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας τη διάθεση επιτέλους να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνουν με άλλο τρόπο και όχι με τους παραδοσιακούς, συστημικούς, κομματικούς τρόπους που μας έφεραν εδώ. Να γίνουν με έγνοια και με αγάπη. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ποσοστών σας τελευταία. Αισιοδοξείτε για την είσοδό σας στη Βουλή;

Αισιοδοξούμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε και να προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας και να πάει να ψηφίσει την Κυριακή. Να χρησιμοποιήσει την ψήφο του, που είναι πολύτιμο εργαλείο δημοκρατίας και που, αν χρησιμοποιηθεί από τους πολλούς, όλους κι όλες εκείνους κι εκείνες που απορρίπτουν το παλιό πολιτικό σύστημα, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εντελώς. Είναι απλή αριθμητική. Εάν αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία, του 48-52%, που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν πήγε να ψηφίσει, απογοητευμένη κι αποκαρδιωμένη, με το δίκιο της, τώρα ενεργοποιηθεί, θα έχουμε μία εντελώς διαφορετική πολιτική κατάσταση. Τα σημάδια που έχουμε και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι πάρα πολύς κόσμος που δεν είχε ψηφίσει στις προηγούμενες αναμετρήσεις, ετοιμάζεται τώρα να το κάνει. Αυτό είναι ό,τι πιο θετικό κι αισιόδοξο και προσωπικά μου προκαλεί μεγάλη συγκίνηση, γιατί βασικός λόγος που πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσω την Πλεύση Ελευθερίας ήταν να εκφράσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν έβρισκαν πουθενά έκφραση, που αισθάνονταν προδομένοι και ματαιωμένοι, που είχαν χάσει την ελπίδα τους. Όταν οι άνθρωποι αυτοί μου εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους και τους βλέπω να αισιοδοξούν ξανά, μετά από χρόνια, αισθάνομαι μεγάλη χαρά, τιμή και ευθύνη.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος «Πλεύση Ελευθερίας»;

Για να μην μετανιώσει την ψήφο του. Για να έχει φωνή μέσα στη Βουλή. Για να υπάρχει μέσα στη Βουλή πραγματική Αντιπολίτευση, που θα ελέγχει την Κυβέρνηση και θα σταματά τις τροπολογίες της νύχτας, τις διαδικασίες βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας, τις πάσης φύσεως μεθοδεύσεις. Για να φέρουμε την κοινωνία ξανά μέσα στη Βουλή, μέσα από τις διαδικασίες ακρόασης φορέων, αναφορών, αλλά και μέσα από πρωτότυπες διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής στο κοινοβουλευτικό έργο, τις οποίες είχα δημιουργήσει ως Πρόεδρος της Βουλής και αποτελούν κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό κεκτημένο: δημιουργία επιτροπών με συμμετοχή πολιτών, κοινωνικών φορέων, επιστημόνων, ενεργών πρωτοβουλιών. Για να υπάρχει μέσα στη Βουλή αντιπολίτευση ζωντανή, με τους βουλευτές παρόντες κι όχι απόντες, διαβασμένους κι όχι αδιάβαστους, ενεργούς κι όχι απενεργοποιημένους και νωθρούς. Αυτά όλα που λείπουν από τη Βουλή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Λέμε «Δώσε Ζωή στη Βουλή» και το εννοούμε. 

Τι έχουν τα ψηφοδέλτιά σας που δεν τα έχουν οι αντίπαλοί σας;

Ανθρώπους που μπαίνουν στην πολιτική για να προσφέρουν κι όχι για να κερδίσουν. Ανθρώπους βγαλμένους μέσα από την κοινωνία, την επαγγελματική και κοινωνική δράση, τους κοινωνικούς και κινηματικούς αγώνες. Επιστήμονες, Αθλητές, Καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος, που δεν έχουν ποτέ άλλοτε μπει σε εκλογική διαδικασία και το κάνουν μόνον για να στηρίξουν την Πλεύση Ελευθερίας και την προσπάθειά μας. Απλούς ανθρώπους που από το υστέρημά τους βάζουν πλάτη. Πολλούς Ανθρώπους Με Αναπηρία και συγγενείς ανθρώπων με αναπηρία, που δίνουν καθημερινή μάχη. Εφαρμόζουμε πραγματική συμπερίληψη κι όχι δειγματοληπτική παρουσία. Πολλούς ανθρώπους της διασποράς, έλληνες του εξωτερικού. Πολλούς ανθρώπους των κινημάτων για το περιβάλλον, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Ανθρώπους των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών. Των πρωτοβουλιών για την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Καταξιωμένους ανθρώπους της αντίστασης και της αντιδικτατορικής δράσης που δεν εξαργύρωσαν την πορεία τους. Νέους ανθρώπους που παλεύουν σε πολλά πεδία. Ανθρώπους-θύματα από το Μάτι, που παλεύουν για Δικαιοσύνη. Ανθρώπους του πραγματικού μόχθου, από όλο το κοινωνικό φάσμα και από όλα τα επαγγέλματα, οριζόντια. Ανέργους που παλεύουν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Και πολλούς ανθρώπους που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η συμμετοχή τους ως υποψηφίων σηματοδοτεί θεωρώ ακριβώς την πρόσκληση σε συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας. Το ψηφοδέλτιά μας πιστεύω είναι τα πιο αληθινά. Κι είμαι περήφανη για τους ανθρώπους που δέχθηκαν με ανιδιοτέλεια να δώσουν μαζί μου αυτή τη μάχη και τους ευχαριστώ από την καρδιά μου. 

Μπορεί να προκύψει «κυβέρνηση των ηττημένων» με απλή αναλογική;

Ελπίζω ότι, από την κάλπη της Κυριακής, θα βγει συνολικά ηττημένο το παλιό πολιτικό σύστημα. Το ότι αυτό το παλιό πολιτικό σύστημα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία είναι κάτι προβλέψιμο. Όμως ελπίζω πραγματικά ότι το σύστημα θα βγει ηττημένο. Κι αν αυτό συμβεί, η κοινωνία θα είναι κερδισμένη.

Θα λέγατε «ναι» σε μία κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων; Ανήκετε σ’ αυτόν τον χώρο πολιτικά;

Δεν υπάρχει τίποτε το προοδευτικό σε αυτούς που αυτοχρήζονται και αυτοαποκαλούνται «προοδευτικοί», ενώ έχουν εφαρμόσει τις πιο αντιδραστικές κι αντικοινωνικές πολιτικές. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα συμπράξει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα και με κανέναν από αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα μας, κυβερνώντας αντίθετα προς τη θέληση, την εντολή και το συμφέρον του ελληνικού λαού και της κοινωνίας. Ούτε και με κανέναν από αυτούς που ονειρεύονται καρέκλες κι ετοιμάζονται να στηρίξουν το παλιό πολιτικό σύστημα ως συμπληρώματα.

Η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται στην κοινωνία χωρίς ταμπέλες, που έχουν άλλωστε χάσει το περιεχόμενο και το νόημά τους. Λέμε «Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά» και το εννοούμε. Απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την κοινωνία και δεν βλέπουμε «δεξαμενές ψήφων», όπως οι άλλοι, αλλά ανθρώπους που έχουν αγωνίες, δικαιώματα κι ελευθερίες. Αυτούς θα εκπροσωπήσουμε, ως Αντιπολίτευση, απέναντι σε όλους εκείνους που θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια με τα οποία μας έφεραν εδώ. Θα το κάνουμε με όρεξη, επιμονή, δουλειά, πείσμα, παρουσία, ανιδιοτέλεια. Και με αγάπη. Για τους συνανθρώπους μας και για τη χώρα μας. Για αυτά που αξίζουμε και που μπορούμε να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε. Για να φτιάξουμε τη χώρα μας και για να αλλάξουμε τον κόσμο. Όπως πολλές φορές έχει γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας, από τους ανθρώπους. Στην αρχή από λίγους, και μετά από περισσότερους. 

Διαβάστε επίσης:

Νέγκα σε Σερίφη: «Δώσατε ομιλία για το ΚΚΕ με ιμπεριαλιστική μπλούζα του NBA»

Παγώνη: «Δεν αλλάζω, ψηφίζω ΝΔ από τότε που γεννήθηκα» (video)

Τσίπρας: Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός

Keywords
Τυχαία Θέματα