Κουραμπιέδες

Cucina povera

Μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, η κουζίνα κάθε νοικοκυράς έχει την τιμητική της και οι αφράτοι και πεντανόστιμοι κουραμπιέδες στολίζουν το γιορτινό τραπέζι.

100 γραμμ. ζάχαρη άχνη

400 γραμμ. βούτυρο γάλακτος

100 γραμμ. φυτίνη

2 κρόκοι

1 αυγό

2 βανίλιες

1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ

1 κοφτό κ.γλ.

σόδα μαγειρική

250 γραµµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο

850 γραµµ. (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

1 κιλό άχνη ζάχαρη

2 βανίλιες

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψί και τα ψήνουμε 10 λεπτά στους 200οC, ίσα να ροδίσουν.

Κατόπιν, τα βάζουμε στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη για 10 λεπτά. Θέλουμε να γίνει μια αφράτη κρέμα.

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, καθώς και το αυγό. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Τους ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για περίπου 35΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

κουραμπιέδεςσυνταγέςγλυκάHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα