Κρανίου τόπος ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Δεκάδες νεκροί, δραματικές μαρτυρίες

Δραματικές είναι οι περιγραφές των δημοσιογράφων των διεθνών ΜΜΕ που βρέθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που βομβαρδίστηκε από τους ισραηλινούς.

Ως μια «τεράστια σφαγή» περιέγραψε τη σκηνή, ο ρεπόρτερ του Al Jazeera, Anas al-Shareef.

«Υπάρχει ένα κοριτσάκι σε αυτό το μέρος, κάνουν ό,τι μπορούν για να το φτάσουν», είπε ο al-Shareef για τις δραματικές διασώσεις. Άνθρωποι αναζητούν

επιζώντες, σκάβοντας με γυμνά χέρια στα συντρίμμια και ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια.

LIVE: Dozens of Palestinians feared killed after an Israeli air strike on Jabalia refugee camp in Gaza https://t.co/sfdwakSzuF

Al Jazeera English (@AJEnglish) October 31, 2023

«Κοιτάξτε την καταστροφή», είπε ο ρεπόρτερ δείχνοντας ότι απέμεινε από ένα κτίριο, με τον ίδιο να προσθέτει ότι «τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. «Έχουμε δει εκατοντάδες θύματα εδώ. Η καταστροφή είναι τεράστια».

«Είναι μια τεράστια σφαγή. Δεν μπορείτε να μετρήσετε τον αριθμό των κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτό το μέρος» πρόσθεσε ο ρεπόρτερ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας είπε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες άτομα. Ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείο, που βρίσκεται κοντά, ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

«Πήγα και είδα την καταστροφή… σπίτια θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ανθρώπινα μέλη και τραυματίες σε τεράστιους αριθμούς», είπε ο 41χρονος κάτοικος της Τζαμπαλίγια, Ragheb Aqal στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ξεκληρίστηκε οικογένεια τεχνικού του Al Jazeera

Δεκαεννέα μέλη της οικογένειας ενός τεχνικού του Al Jazeera σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Μοχάμεντ Άμπου αλ Κούμσαν έχασε τον πατέρα του, τρία αδέλφια, τη νύφη και την κουνιάδα του, δώδεκα ανίψια και έναν θείο του.

Τα ισραηλινά εγκλήματα κατά αμάχων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Al Jazeera, εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στον υπάλληλό του.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσει για την απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των αναρίθμητων αμάχων που έχουν βρει τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ανταποκριτής του Al Jazeera Ουαέλ αλ Νταχντού έχασε τη σύζυγο και δύο παιδιά του σε βομβαρδισμό του καταυλισμού Νουσεϊράτ.

Εκατόμβη νεκρών

«Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν», δήλωσε στο Al Jazeera ο Δρ Atef al-Kahlout, διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου. Είπε ότι το νοσοκομείο δεν ήταν ακόμη σε θέση να δώσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων καθώς εξακολουθούσε να μετράει τα θύματα.

Σύμφωνα με το Reuters σε μια δήλωση της, η Χαμάς ανέφερε ότι υπάρχουν 400 νεκροί και τραυματίες στην Τζαμπαλίγια, που στεγάζει οικογένειες προσφύγων από πολέμους με το Ισραήλ που χρονολογούνται από το 1948.

Jabaliya refugee camp after the Israeli airstrike today (photo via @reuters). pic.twitter.com/1U3hWutKKF

— Mehdi Hasan (@mehdirhasan) October 31, 2023

Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειξε τουλάχιστον 47 πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια και ομάδες διάσωσης να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα σε στριμμένα μέταλλα και δύο τεράστιους κρατήρες. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια» σφαγή.

Each day becomes more horrifying than the previous,and Zionist brutality grows. Jabalia massacre is the worst yet.Where are the decision-makers,the major powers, and international law regarding what's happening in Gaza?#IsraeliNewNazism#hospitalbombing#Open_the_Rafah_crossing pic.twitter.com/XNbUGgRPRF

— albrwaz (@AlbrwazBr) October 31, 2023

Το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων, τις διακοπές ρεύματος και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που τραντάζουν τις πτέρυγες νοσοκομείων, οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να σώσουν ασθενείς που δεν σταματούν να συρρέουν.

Oh dear, my birthplace Jabalia Refugee Camp is turned to ruins, and journalists are reporting hundreds killed. I have no clue who in my family is dead or alive. Some mercy!! #Gaza #StopGenocideInGaza pic.twitter.com/Og4gQL2oND

— Dr. Abusalama (@ShahdAbusalama) October 31, 2023

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε βάλει στόχο τον καταυλισμό για να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι – έναν βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο οποίος, όπως είπε, είχε καταλάβει με τους μαχητές του πολιτικά κτίρια στην πόλη της Γάζας. Μάλιστα αρχικά υποστηρίχθηκε πως το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς είναι νεκρό.

כוחות חי"ר ושיריון בפיקוד חטיבת גבעתי פעלו ביממה האחרונה במעוז צבאי של ארגון הטרור חמאס בצפון הרצועה. בפעילויות ברחבי הרצועה במהלך היום חיסלו הלוחמים כ-50 מחבלים.

המעוז נמצא במערב ג’באליה ומשמש את מפקד גדוד ג’באליה של החמאס לאימונים לקראת פעולות טרור והוצאתן לפועל>> pic.twitter.com/eO7yUNUFam

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 31, 2023

Additional documentation from the Hamas base that operated under a building in Jabaliya, the rocket blew up the building and the headquarters below and buried a lot of Hamas terrorists under it. pic.twitter.com/k1tLiZdlQ1

— Mossad Commentary (@MOSSADil) October 31, 2023

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του ένα προπύργιο της Χαμάς στη δυτική Τζαμπαλίγια ενώ εξουδετέρωσε τον διοικητή της Χαμάς Εμπραχίμ Μπιάρι. Σύμφωνα με τους IDF ο Μπιάρι ήταν ο διοικητής του κεντρικού τάγματος της Τζαμπαλίγια και ήταν ο επιβλέπων όλων των μαχών στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τον Χαγκάρι το τελευταίο 24ωρο ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 50 άνδρες της Χαμάς.

#JABALIA#Jabalia_Camp
Horrible videos after Israeli airstrike on the refugee camp in #Jabalia
How can anyone justify this? pic.twitter.com/W3gXY2nmEC

— Ulli (@RealthingUlli) October 31, 2023

Η Χαμάς από την πλευρά της ωστόσο διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ένας από τους διοικητές της βρισκόταν στη Τζαμπαλίγια όταν ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό νωρίτερα την Τρίτη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες. Σε μια δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η ομάδα είπε ότι ο ισραηλινός ισχυρισμός ήταν «ένα αβάσιμο ψέμα».

Urgent

At least 400 martyrs and injuries have arrived at the Indonesian Hospital as a result of the Isreali massacre in Jabalia, northern Gaza just moments ago.#IsraeliNewNazism#hospitalbombing#Open_the_Rafah_crossing pic.twitter.com/7kjnukVeM8

— بدريه حسن (@Badria22869344) October 31, 2023

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και ερωτηθείς αν ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ότι υπήρχαν άμαχοι στην Τζαμπαλίγια ένας εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων σε μια πολύπλοκη επιχείρηση: «Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου […] Λέγαμε εδώ και μέρες: Μετακινηθείτε νότια, άμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς, παρακαλώ μετακινηθείτε νότια”».

Το μακελειό έγινε εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς και προειδοποιήσεων από οργανισμούς για παραπαίουσες προσπάθειες βοήθειας και «φρικτές» συνθήκες για τους αμάχους.

MASACRE DE JABALIA: Ministerio del Interior en Gaza:

– El número inicial de víctimas de la masacre del campo de Jabalia se estima en 400, entre mártires y heridos.

– El campo de Jabalia fue bombardeado con 6 bombas, cada una de las cuales pesaba una tonelada de explosivos.

-… pic.twitter.com/vSO3B2jbDg

— Palestina Hoy (@HoyPalestina) October 31, 2023

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η Χαμάς ανέφεραν νέες συγκρούσεις, ιδίως γύρω από την πόλη της Γάζας, όπου ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό στόχευσαν εισόδους τούνελ και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων. Οι μαχητές της Χαμάς απάντησαν με πολυβόλα και πυραύλους. Οι IDF δήλωσαν ότι δύο στρατιώτες τους σκοτώθηκαν και ότι η Χαμάς είχε δεκάδες απώλειες.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει ορισμένους από τους περίπου 240 ομήρους που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γάζα. “Θα απελευθερώσουμε έναν ορισμένο αριθμό ξένων τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Πέντε όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, τέσσερις μέσω διαπραγματεύσεων και ένας, ο Όρι Μεγκίντις, με διάσωση από τον ισραηλινό στρατό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 3.542 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς που εκδόθηκαν πριν από τα πλήγματα στην Τζαμπαλίγια.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ. «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά. Είναι μια ζωντανή κόλαση για όλους τους άλλους». Χωρίς κατάπαυση του πυρός και μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας «τρέχουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη που πλήττει αθώα παιδιά», δήλωσε ο Έλντερ.

Ο Craig Mokhiber, διευθυντής του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παραιτήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τον χειρισμό από τον οργανισμό αυτού που αποκάλεσε «κλασική περίπτωση γενοκτονίας».

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκλείσει την κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι η εκστρατεία για την εξάλειψη της Χαμάς – η οποία ξεκίνησε τη σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου με μια δολοφονική επίθεση στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους – θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

«Η Χαμάς, με την ψυχοπαθή ηγεσία της και τους σαδιστές δολοφόνους της, πρέπει να πάψει να υπάρχει», δήλωσε ο Τζάτσι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. «Αυτές οι τερατώδεις τρομοκρατικές οργανώσεις δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιτραπεί να ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας».

Οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και ενθάρρυναν τους πολίτες να μετακινηθούν σε “προστατευόμενες περιοχές” στο νότο, όπου θα μπορούσαν να λάβουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα, δήλωσε ο Hanegbi. “Αυτή είναι η δέσμευσή μας ως χώρα που ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου. Αυτός είναι επίσης ο τρόπος για να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε τη νομιμότητα, χωρίς την οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να διεξάγουμε τη στρατιωτική εκστρατεία μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος”.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ, επικαλούμενο την ανησυχία ότι η Χαμάς θα αποσπάσει τη βοήθεια, έχει περιορίσει τις προμήθειες σε 14 φορτηγά με τρόφιμα, νερό και φάρμακα κατά μέσο όρο ημερησίως. Ο ΟΗΕ λέει ότι 100 φορτηγά είναι το ελάχιστο για να συντηρηθούν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Πριν από τη σύγκρουση εισέρχονταν καθημερινά 400 έως 500 φορτηγά.

Παρακινούμενο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία φοβάται ότι η δυσχερής θέση των Παλαιστινίων θα πυροδοτήσει αναταραχές σε ολόκληρη την περιοχή, το Ισραήλ υποσχέθηκε τη Δευτέρα μια “μεγάλη αύξηση”, ξεκινώντας με 80 φορτηγά που έχουν προγραμματιστεί να εισέλθουν την Τρίτη μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Οι οργανισμοί βοήθειας δήλωσαν ότι οι δρόμοι γεμάτοι ερείπια, οι βομβαρδισμοί, η έλλειψη καυσίμων και η δημόσια αναταραχή εμποδίζουν τη διανομή της όποιας βοήθειας φτάσει.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 67 εργαζόμενους της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA), περιπλέκοντας τις προσπάθειες για τη λειτουργία 150 καταφυγίων που έχουν κατακλυστεί από περισσότερους από 670.000 εκτοπισμένους.

Τζαμπαλίγια: Καταφύγιο των κατατρεγμένων

Η Τζαμπαλίγια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Το πυκνοκατοικημένο στρατόπεδο στα βόρεια του πολιορκημένου θύλακα καλύπτει μια έκταση μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν περίπου 116.000 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει επανειλημμένα το στρατόπεδο από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ άλλων στις 9, 12, 19 και 22 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο καταυλισμός στεγάζει τρία σχολεία υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ, τα οποία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο καταυλισμός υποφέρει από συνωστισμό και έλλειψη ζωτικού χώρου.

«Τα καταφύγια είναι χτισμένα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και υπάρχει γενική έλλειψη χώρου αναψυχής και κοινωνικού χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι χρειάστηκε να προσθέσουν επιπλέον ορόφους στα καταφύγιά τους για να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους. Συχνά, αυτά στερούνται κατάλληλου σχεδιασμού. Πολλοί ζουν σε υποτυπώδεις

Ιορδανία: Επιτακτική η ανάγκη για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον οποίο τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, ο Αμπντάλα προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να εντείνει τις προσπάθειές του με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ιορδανός μονάρχης υπογράμμισε ότι η μοναδική επιλογή για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Κατάρ: Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας «υπονομεύει» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης

Το Κατάρ προειδοποίησε ότι τυχόν επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να “υπονομεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης” και καταδίκασε τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού σε αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αποκάλεσε “νέα σφαγή κατά του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού” το πλήγμα στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

Διαβάστε επίσης:

Σάρωσε τη βόρεια Ιταλία η κακοκαιρία: Υπερχείλισε η λίμνη Κόμο, πλημμύρες σε Μιλάνο και Βενετία (Photos/Video)

«Ζελένσκι» έντυσε τον γιο του o Μπλίνκεν: Δεν έφυγε με… άδεια χέρια από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν του έδωσε καραμέλες (Video)

Συναγερμός σε Βρετανία και Γαλλία για την καταιγίδα Ciaran: Ριπές 170 χλμ./ώρα, πελώρια κύματα στις ακτές

Keywords
νεκροι, λωρίδα της γάζας, al jazeera, διακοπες ρευματος, μμε, live, air, https, english, october, afp, συλλυπητήρια, μνήμη, reuters, today, photo, twitter, major, law, στρατος, building, buried, lot, videos, moments, cnn, οηε, unicef, νέα, αιγυπτος, σχολεια, γαλλια, χλμ, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Γόνδολες της Βενετίας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα live, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, ξανα, μακελειο, october, μνήμη, αδεια, βενετια, ηγεσια, ισραηλ, ιταλια, μιλανο, μμε, οηε, afp, cnn, reuters, unicef, ανιψια, ανθρωπινα δικαιωματα, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γαζα, γιατροι, δευτερα, διευθυνση, δηλωση, δωδεκα, διοικητης, δωσει, δικτυο, δυτικη, εγινε, εγκληματα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκστρατεια, ελλειψη, εβδομαδα, εσωτερικων, εφυγε, ζωη, ιδιο, ιδρυση, ιμπραημ, υπηρχαν, θειο, οικο, καταρ, κυβερνηση, κυματα, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, λωρίδα της γάζας, μηνες, μπορειτε, ρεπορτερ, μοχαμεντ, νεα υορκη, νερο, νυφη, ομαδα, οικογενεια, οκτω, ομηροι, παιδια, συζυγο, συλλυπητήρια, σπιτια, τμημα, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φορτηγα, χλμ, air, al jazeera, building, buried, δικαιωματα, εφαρμογη, https, χωρα, english, υπουργειο, law, λευκο, lot, major, moments, νεκροταφειο, νοσοκομειο, ομαδες, σκηνη, today, θεσεις, υγειας, υλικο, videos, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Κρανίου, Τζαμπαλίγια, – Δεκάδες,kraniou, tzabaligia, – dekades