Κρας τεστ με φόβο αποσυσπείρωσης

Αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν για την κυβέρνηση το πρώτο πραγματικό γκάλοπ προκειμένου να διαπιστώσει το Μέγαρο Μαξίμου τη φθορά που έχει υποστεί τους τρεις αυτούς μήνες εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα, αλλά και το πολιτικό κόστος της ακρίβειας, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την αγωνία τους για το εάν θα καταφέρουν να κερδίσουν τις Περιφέρειες που θέλουν από την πρώτη Κυριακή, αλλιώς κανείς δεν ξέρει τι θα

γίνει στις επαναληπτικές εκλογές.

Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στις εκλογικά κρίσιμες και δύσκολες Περιφέρειες και δήμους της χώρας έχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό, καθώς ο φόβος που υπάρχει είναι ότι τη δεύτερη Κυριακή, οπότε θα έχει τελειώσει η σταυροδοσία για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, θα πάνε λιγότεροι πολίτες στην κάλπη – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Καθώς δηλαδή το ενδιαφέρον του κόσμου για να εκλέξουν τους δικούς τους ανθρώπους θα έχει ατονίσει, στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα υπάρξει αποσυσπείρωση του εκλογικού σώματος, και ιδιαίτερα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Αυτό μπορεί να συμβεί και για έναν άλλο λόγο, λένε τα στελέχη της Ν.Δ. Με βάση τις τρεις πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να μην είναι μεγάλη η φθορά στην παράσταση νίκης, υπάρχει ωστόσο δυσαρέσκεια των πολιτών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κυβέρνηση. Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να επιλέξουν να το κάνουν τη δεύτερη Κυριακή, με τη λογική ότι την πρώτη στήριξαν το κόμμα τους.

Θέλει άξιους, αλλά… δικούς του

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει το πώς αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ιδιαίτερα την εκλογή και των δεκατριών περιφερειαρχών.

Όπως είπε ο ίδιος, τις βλέπει ως ευκαιρία να αποκτήσει και νέα στελέχη που θα στρατευτούν στο πλευρό του και θα αναλαμβάνουν, από τον τομέα ευθύνης τους, να υλοποιούν το δικό του πρόγραμμα. Από την Κόρινθο, όπου βρέθηκε για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το έργο μας, να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη, να βελτιώνουμε την οικονομία, να βελτιώνουμε τους μισθούς, να ξεπερνάμε τις μεγάλες δυσκολίες, διότι μας έτυχαν πολλές και φέτος το καλοκαίρι. Είμαστε εδώ, όμως, και για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε ανά πάσα στιγμή με άξιους τοπικούς άρχοντες, για να μπορούμε μαζί να υλοποιούμε τα σχέδιά μας».

Την ίδια στιγμή, ενώ δημοσκόποι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν άλλα χαρακτηριστικά και όχι ακραιφνώς πολιτικά, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα τη διάθεσή μας να δώσουμε μια έντονη πολιτική χροιά στις εκλογές για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το κάναμε αυτό όχι επειδή μας ενδιαφέρει να βάψουμε τον χάρτη για ακόμα μια φορά γαλάζιο – τον βάψαμε γαλάζιο στις δύο εκλογές, του Μαΐου και του Ιουνίου, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σήμερα ποια είναι η πολιτικά κυρίαρχη δύναμη. Το κάναμε, όμως, επειδή θέλαμε να στηρίξουμε πρόσωπα τα οποία θα συμμερίζονται την αντίληψή μας για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα μπορούν να υλοποιήσουν, σε συνδυασμό με την κεντρική κυβέρνηση, κρίσιμες πολιτικές επιλογές».

Μητσοτάκης… on the road

Με βάση αυτή τη λογική, τις τελευταίες δέκα μέρες ο πρωθυπουργός:

● βρέθηκε στην Κόρινθο για να ενισχύσει τον Δημήτρη Πτωχό,

● έκανε βόλτα στον Βύρωνα μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά,

● πήγε στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, που έχει το χρίσμα της Ν.Δ., δίνει μεγάλο αγώνα κόντρα στον «αντάρτη» από τη μεριά της Ν.Δ., πρώην βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Αμανατίδη.

Τα πράγματα στη Δυτική Μακεδονία μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς την υποψηφιότητα του Αμανατίδη φέρονται να στηρίζουν όχι μόνο τοπικά στελέχη της Ν.Δ., αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνώσας παράταξης.

Από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έχει προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων του, αλλά εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

«Αγκάθια» Αγοραστός και Μπέος

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιο Κώστα Αγοραστό, προκειμένου να βρίσκεται δίπλα του στην τηλεδιάσκεψη με το Συντονιστικό της Λάρισας για την πορεία αποκατάστασης των καταστροφών που άφησε πίσω του ο «Daniel».

Σε συνέντευξή του, άλλωστε, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καλό περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό», προσθέτοντας πως «προφανώς καταλαβαίνω απόλυτα ότι, όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμφορά, είναι λογικό να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Ήταν απολύτως λογικό αυτό το οποίο έγινε από τη Δικαιοσύνη».

Από την άλλη, θέμα υπάρχει με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα επανεκλεγεί, αλλά δεν θα μπορεί να προσμετρηθεί στη δύναμη της Ν.Δ., αφού το κυβερνών κόμμα τον «απαρνήθηκε» μετά τα τελευταία γεγονότα, κατά τα οποία ο τσαμπουκάς δήμαρχος εμφανίστηκε να χτυπά έναν πολίτη.

Διαβάστε επίσης:

Από 216 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Στο 8% η αύξηση από τον Δεκέμβριο – ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μόνιμες παρεμβάσεις σε «κινούμενη άμμο»

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτο κρας τεστ για Κασσελάκη η ομιλία στην ΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα