Κρεατότουρτα Χανίων, η πασχαλινή σπεσιαλιτέ της Κρήτης

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη πασχαλινή κρεατόπιτα με τραγανό φύλλο, ντόπια τυριά της Κρήτης και αρνάκι που θα λατρέψετε. Λόγω του σχήματός της που παραπέμπει σε αφράτη τούρτα, οι Χανιώτες την ονομάζουν κρεατότουρτα και είναι μια σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη γέμιση

1 κιλό κρέας από μικρό αρνί

3/4 κιλού ξινομυζήθρα

1/4 κιλού γραβιέρα τριμμένη ή «μαλάκα»

2 κουταλιές της σούπας στάκα

3 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

Αλατοπίπερο κατά

βούληση

1/2 ποτήρι νερό ή καλύτερα το ζωμό από το κρέας

Για το φύλλο

3/4 ποτηριού νερό

250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι ή όσο πάρει για λεία και ελαστική ζύμη
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για την επάλειψη

Σουσάμι για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάστε το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και ζυμώνοντας με τα χέρια σας. Προσαρμόστε το αλεύρι και το νερό έτσι ώστε να έχετε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήστε την στην άκρη (η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο, για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο). Βράστε τα κρέας σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 50 λεπτά περίπου, ξεκοκαλίστε το, πιπερώστε ανάλογα και κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη “μαλάκα” με την ξινομυζήθρα. Αλευρώστε καλά μια επιφάνεια και ανοίξτε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Στρώστε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένη φόρμα με έλασμα αφήνοντας τη ζύμη να κρεμάει γύρω από τα τοιχώματα. Απλώστε σε στρώσεις το κρέας και τα τυριά, πασπαλίζοντας κάθε φορά με ψιλοκομμένο δυόσμο. Περιχύστε με το ζωμό και πασπαλίστε με τη στάκα. Γυρίστε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν προς τα μέσα και καλύψτε με το μικρότερο φύλλο από πάνω. Γυρίστε το φύλλο που περισσεύει προς τα μέσα και δημιουργήστε με τα δάχτυλα σας έναν κόθρο. Αλείψτε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι. Ψήστε στους 200ο C μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά το φύλλο (περίπου 1 ώρα). Για να μην αρπάξει, σκεπάστε την πίτα με αντικολλητικό χαρτί για το πρώτο μισάωρο και συνεχίστε το ψήσιμο ξεσκεπάζοντάς την για τον υπόλοιπο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

5 τρόποι για πασχαλινά αυγά – έργα τέχνης, με φυσικά υλικά

Ζυμαρένιοι κορυδαλλοί, της Σλάβικης παράδοσης

Κουλουράκια πασχαλινά με αρωματική μαστίχα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρεατότουρτα Χανίων, Κρήτης,kreatotourta chanion, kritis