Κυβέρνηση: Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι και ποιοι οι άγνωστοι υπουργοί – Ποιοι έχουν τις περισσότερες αρνητικές γνώμες

Οι τάσεις της ΜRΒ που παρουσιάζονται κάθε Δεκέµβριο εµφανίζουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την συγκρότηση του υπουργικού συµβουλίου, την απήχηση δηλαδή που έχουν οι υπουργοί της κυβέρνηση στην κοινωνία µε βάση το έργο τους, την προσωπικότητά τους αλλά και την πολιτική τους δράση.

Με βάση την χθεσινή δηµοσιοποίηση των φετινών στοιχείων ο ο υπουργός άµυνας Νίκος Δένδιας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και να θεωρείται

από τους ερωτηθέντες ως ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης µε ποσοστό 46,7%. Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας διατηρεί την πολιτική προίκα που απέκτησε όταν ήταν υπουργός εξωτερικών και την πολύ µεγάλη διακοµµατική αποδοχή που προέκυψε κυρίως στην περίοδο που είχε συγκρουστεί δηµοσίως µε τον τούρκο οµόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλιο του 2021. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας σήµερα βρίσκεται σε ένα άλλο υπουργείο αυτό της άµυνας φαίνεται ότι το προφίλ που έχτισε όλο το προηγούµενο διάστηµα διατηρείται αλώβητο αφού οι µη ευνοϊκές γνώµες είναι από τις πιο χαμηλές 36,1% ενώ µόλις 5,2% είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι ίσα που ξέρουν το όνοµα του.

Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δεύτερος στην κατάταξη είναι υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης µε 37,5 δηλαδή 9,2 µονάδες κάτω από τον κ.Δένδια. Ο κ. Πιερρακάκης διατηρεί και αυτός την καλή εικόνα που απέκτησε όταν ήταν υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης καθώς σε πολύ µεγάλο βαθµό έχει πιστωθεί την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τοµέα της ψηφιακής επανάστασης µε τον gov.gr, το ψηφιακό πορτοφόλι κι άλλες ψηφιακές εφαρµογές που απλοποίησαν την επαφή του πολίτη µε το Δηµόσιο και µείωσαν καθοριστικά την γραφειοκρατία.

Η µετακίνηση του στο υπουργείο παιδείας και το γεγονός ότι ακόµα δεν έχει αναγκαστεί να συγκρουστεί µε κοινωνικές οµάδες για µια πολιτική του επιλογή ως υπουργός του δίνουν αρκετά χαµηλές αρνητικές γνώµες µόλις 28,9%.

Ενδιαφέρον όµως είναι το στοιχείο που αφορά την αναγνωρισιµότητα του κ. Πιερρακάκη αφού παρά την προβολή που είχε ως υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης το 19,4% δηλώνει ότι µόλις που ξέρει το όνοµα του.

Στην τρίτη θέση µε 37,4 θετικές γνώµες διαφορά δηλαδή 0,1 διαφορά από τον κ. Πιερρακάκη βρίσκεται ο υπουργός κλιµατικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Η διατήρηση του κ. Κικίλια στην πρώτη τριάδα των δηµοφιλών υπουργών έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς το προηγούµενο καλοκαίρι βρέθηκε στη δίνη του πολιτικού κυκλώνα αντιµετωπίζοντας κριτική για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα αλλά και για τις πληµµύρες στην Θεσσαλία. Παρά την φηµολογία εκείνου του διαστήµατος ο κ.Κικίλιας διατηρήσει την θέση του ως υπουργός και φαίνεται ότι διατηρεί και υψηλές µετοχές σε επίπεδο κοινωνίας. Όµως τα όσα έγιναν το περσινό καλοκαίρι φαίνεται πως του έχουν αφήσει και πληγές αφού οι αρνητικές γνώµες φτάνουν σήµερα το 43,2%

Την τέταρτη θέση καταλαµβάνει η υπουργός τουρισµού Όλγα Κεφαλογιάννη που απέκτησε κυβερνητικό θώκο µετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας µε 37,2%.

Η κ.Κεφαλογιάννη δείχνει να διατηρεί τις πολιτικές της δυνάµεις παρά το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός υπουργικού συµβουλίου για αρκετά χρόνια αφού είχε αρνηθεί το 2019 την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει τότε το υπουργείο τουρισµού. Μάλιστα τα επόµενα χρόνια η νυν υπουργός τουρισµού είχε ασκήσει κριτική για τοµείς της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για το θέµα των υποκλοπών. Η κ. Κεφαλογιάννη έχει αρνητικές γνώµες 33,4% ενώ ένα 10,8% δηλώνει πως δεν την έχει ακουστά.

Στην Πέµπτη θέση της λίστας βρίσκεται ο υπουργός οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης µε 30,5% και είναι ο τελευταίος υπουργός που στις θετικές γνώµες συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 30%. Παρά τα όσα έγιναν το προηγούµενο διάστηµα µε την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών αλλά και µε δεδοµένη την πολιτική πρακτική ότι ο υπουργός οικονοµικών να µην είναι ένα αγαπητό πρόσωπο ο κ. Χατζηδάκης καταφέρνει να βρίσκεται στην πεντάδα των δηµοφιλέστερων υπουργών διατηρώντας ένα θετικό προφίλ που απέκτησε όλα τα προηγούµενα χρόνια και το οποίο φαίνεται να µην έχει πληγεί έστω και αν πολλές φορές έχει κληθεί να σπάσει αυγά στα υπουργεία που έχει αναλάβει. Οι αρνητικές γνώµες που συγκεντρώνει πάντως φτάνουν το 42,8% ενώ ένα 12,5% δηλώνει πως δεν τον ξέρει.

Στην πρώτη δεκάδα των πιο δηµοφιλών υπουργών βρίσκεται ο και Άδωνις Γεωργιάδης µε 28% όµως το συγκρουσιακό του χαρακτήρα του και η σφοδρή αντιπαράθεση που είχε το προηγούµενο διάστηµα µε τον ΣΥΡΙΖΑ του έχουν κοστίσει συνολικά στο πολιτικό του προφίλ του αφού έχει τις περισσότερες αρνητικές γνώµες που φτάνουν στο 57,8%.

Τις περισσότερες αρνητικές γνώµες στην κυβέρνηση µετά τον Αδωνι Γεωργιάδη έχει η υπουργός εσωτερικών Νίκη Κεραµέως η οποία φαίνεται πως πληρώνει την σύγκρουση που είχε κάνει µε κοικωνικά στρώµατα για την εφαρµογή της πολιτικής της ως υπουργός παιδείας. Οι Αρνητικές γνώµες για την κ. Κεραµέως φτάνουν στο 55,1%  ενώ οι θετικές στο 24,7%

Οι Υπουργοί µε την χαµηλότερη αναγνωρισιµότητα είναι ο νέος υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δηµήτρης Παπαστεργίου πρώην δήµαρχος Τρικάλων µε το 44,5% να δηλώνει ότι µόλις έχει ακούσει το όνοµα του και ο υπουργός επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου µε 44,2% παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της περίφηµης λίστας Λαγκάρντ.

Χαµηλή αναγνωρισιµότητα έχει και ο υπουργός µετανάστευσης και ασύλου Δηµήτρης Καιρίδης καθώς αυτοί που δηλώνουν ότι δεν τον ξέρουν φτάνουν στα 34,7%

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Δημοσκοπική κυριαρχία, αλλά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις περιοδείες ο Κασσελάκης με φόντο τον προϋπολογισμό – Τα μηνύματα για δημοσκοπήσεις και διάσπαση

Ξεκινά η πενθήμερη «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβέρνηση, Ποιοι, – Ποιοι,kyvernisi, poioi, – poioi