Λεμονόπιτα με τριφτή ζύμη κραμπλ (crumble)

Μια πρωτότυπη κλειστή τάρτα λεμονόπιτα, που επικαλύπτεται με τριφτή ζύμη κράμπλ (crumble) και αξιοποιεί στο έπακρο όλο το φρούτο, δηλαδή το ξύσμα και την ψίχα των λεμονιών.

Ένα εύκολο γλύκισμα, ξεχωριστό, αρωματικό και ιδιαίτερα λεμονάτο.

Υλικά για τη Συνταγή

400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

200 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι

Για την γέμιση

2 λεμόνια

250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλιές της σούπας

κορν φλάουρ

Εκτέλεση

1.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την πρέζα αλάτι. Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και το στραγγιστό γιαούρτι και ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.

2. Χωρίστε το ένα πέμπτο της ζύμης, περίπου 140 γραμμάρια, τυλίξτε το σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη. Κάντε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.

3. Ετοιμάστε τη γέμιση. Τρίψτε το ξύσμα από τα 2 λεμόνια χωρίς να φτάσετε στο λευκό μέρος. Έπειτα αφαιρέστε από τα λεμόνια το λευκό μέρος, καθώς και τα λευκά νεύρα και κρατήστε μόνο την εσωτερική ψίχα του φρούτου.

4. Σε ένα μπλέντερ βάλτε την ψίχα, το ξύσμα των λεμονιών, τη ζάχαρη και το άμυλο και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο πολτό.

5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και ετοιμάστε μια ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 22 εκατοστών. Δεν χρειάζεται να την βουτυρώσετε ή να την λαδώσετε καθώς η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.

6. Πάρτε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την στην φόρμα, απλώνοντάς την ομοιόμορφα στον πάτο και τα πλαϊνά του σκεύους. Αδειάστε τη γέμιση στη ζύμη και ισιώστε την με τη βοήθεια μια σπάτουλας. Πάρτε το κομμάτι ζύμης από την κατάψυξη και τρίψτε την στην χοντρή μεριά του τρίφτη πάνω από την γέμιση της τάρτας.

7. Ψήστε την λεμονόπιτα για 40 λεπτά περίπου και αφήστε την να κρυώσει καλά προτού την κόψετε σε κομμάτια.

Διαβάστε επίσης:

Σπιτικά φιλετάκια ψαριού στο airfryer, πιο υγιεινά από τα αγοραστά

Τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού με πασπαλισμένη ζάχαρη (νηστίσιμα)

Σαλάτα με παντζάρια, φέτα και βινεγκρέτ φράουλας (+ 4 tips για τις σαλάτες)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λεμονόπιτα,lemonopita