Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: «Απέχουμε πολύ από τη Χάγη» (video)

Με… τρίπλα επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ξεπεράσει τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την εκπεφρασμένη πρόθεσή του για εν τέλει προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Με αφορμή την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης», ο Παύλος Μαρινάκης

ερωτήθηκε για το ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι υποχωρήσεις, ωστόσο, περιορίστηκε να σημειώσει ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι αποτελεί στόχο η επίλυση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει με την Τουρκία, αυτή, δηλαδή, του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας, όμως, ότι απέχουμε πολύ ακόμα από το να συζητήσουμε για προσφυγή στη Χάγη και προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα μέχρις ότου φθάσουμε στο σημείο αυτό.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την επανέναρξη των διαδικασιών διαλόγου με την Τουρκία, επισήμανε ότι εκτός από το ζήτημα της μοναδικής διαφοράς υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεννόησης με τη γείτονα χώρα (οικονομία, μεταναστευτικό, κ.λπ.), χαρακτήρισε ως σημαντική τη δήλωση Ερντογάν για τα F-16, ότι, δηλαδή, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά της Ελλάδας, επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού περί «πατριωτισμού ευθύνης», ζήτησε να μην υπάρχουν κορώνες για εθνικά ζητήματα, ενώ ερωτηθείς για πιθανές αντιδράσεις εντός της ΝΔ, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός αποτελούν πάγια θέση του κόμματος από το 1975, οπότε και διατυπώθηκαν από τον ιδρυτή του, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ψήφος αποδήμων

Όσον αφορά, τώρα, στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο Π. Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελληνικής Λύσης, η οποία με ανακοίνωσή της ανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λόγω της δήλωσης του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανήκουστο ένα κόμμα να υπαναχωρεί και να λέει ότι θα καταψηφίσει μια ρύθμιση την οποία είχε στηρίξει πριν από ενάμιση χρόνο, λέγοντας, μάλιστα, ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι η αλλαγή στάσης έχει σχέση με τις επιδόσεις της Ελληνικής Λύσης στους απόδημους (σ.σ. στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου)».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Π. Μαρινάκης κάλεσε όλα τα κόμματα – για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει θέμα – να επανεξετάσουν τη στάση τους και να στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία, όπως σημείωσε, λύνει μια άδικη εκκρεμότητα και η οποία έχει γίνει δεκτή με κύμα υποστήριξης από απόδημους και ομογενείς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του topontiki.gr για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, περιορίστηκε να πει ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, οπότε η κυβέρνηση προτίμησε να κατεβάσει το νομοσχέδιο που είχε ήδη προτείνει πριν από ενάμιση χρόνο.

«Είναι αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων, από όπου κι αν βρίσκονται, να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας τους, να έχουν φωνή και να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Και αυτός είναι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου. Να μην αποκλείσουμε ξανά, καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από όσα γίνονται στην πατρίδα τους. Η ευθύνη όλων των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Είναι καθήκον όλων τους να συμβάλλουν στη νομοθέτηση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περί ΕΚΑΒ

Ο Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχει προβεί ως τώρα η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, λέγοντας ότι 191 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) έχουν φτάσει ήδη μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά και ότι την Τρίτη ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ, προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.

Τέλος, σε ερώτηση περί των ελέγχων της ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, κυρίως, δε, ελεύθερους επαγγελματίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι κατά την προηγούμενη θητεία της έγιναν κάποια πράγματα, αλλά τώρα θα πρέπει να γίνουν «άλματα», ενώ επισήμανε ότι ταυτόχρονα με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα τρέξουν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για νέες φοροαπαλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Σέβομαι τους εργαζόμενους – Ρεκόρ ελέγχων από το ΣΕΠΕ (video)

Γιώργος Παπανδρεου: Να μην φοβηθούμε τον διάλογο με την Τουρκία, έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αναχρονιστικό το άρθρο 16 – Θέλουμε να το αλλάξουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα