Μεσανατολικό: Σενάρια για ιρανικό πλήγμα σε ισραηλινούς στόχους μέσα στο Σαββατοκύριακο

Το Ιράν είναι πιθανό να πλήξει ισραηλινούς στόχους το προσεχές 48ωρο, σύμφωνα με την βρετανική DailyMail, παρόλο που δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

«Τα σχέδια για πλήγμα βρίσκονται μπροστά στον Ανώτατο Ηγέτη και εκείνος ζυγίζει το πολιτικό ρίσκο», δήλωσε στη Wall Street Journal σύμβουλος του ανώτατου πολιτικοθρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει συζητήσεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Το μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters,

το Ιράν έστειλε το μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ για το πλήγμα στο προξενείο στην Συρία, με τρόπο ώστε να αποφευχθεί μία μείζονα κλιμάκωση και δεν θα ενεργήσει βιαστικά, καθώς η Τεχεράνη έχει ως πρωταρχικό στόχο να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα.

Το μήνυμα του Ιράν στην Ουάσινγκτον μετέφερε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιαν κατά την επίσκεψη που έκανε την Κυριακή στο Ομάν, το οποίο έχει λειτουργήσει κατ’ επανάληψη ως μεσολαβητής μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία για ιρανικό μήνυμα, αλλά επισήμανε ότι οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Τεχεράνη ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο πλήγμα στο προξενείο. Ουδέν σχόλιο και από την πλευρά του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως και από την πλευρά της κυβέρνησης του Ομάν.

Πώς οι Ιρανοί μπορεί να χτυπήσουν δι’ αντιπροσώπων

Πηγή που βρίσκεται κοντά στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, την οποία επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για ιρανικό μήνυμα μέσω Ομάν, αλλά επισήμανε ότι το Ιράν «είναι πολύ σαφές» ότι η απάντησή του θα είναι «κοντρολαρισμένη, δεν θα οδηγεί σε κλιμάκωση» και θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν οι περιφερειακές ομάδες που ελέγχει το Ιράν «για να γίνει σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ».

Οι περιφερειακές δυνάμεις που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τεχεράνη είναι η Χαμάς, η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ.

Το Ισραήλ κατηγορείται για την επίθεση που έγινε την 1η Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν επτά στελέχη της επίλεκτης Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί. Ο ανώτατος πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί». Σύμβουλοί του δήλωσαν επίσης ότι οι ισραηλινές πρεσβείες «δεν είναι πλέον ασφαλείς». Και το Ισραήλ απάντησε, δια του υπουργού Εξωτερικών, ότι «αν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν».

Κατά την προσέγγιση του Reuters η πληροφορία για ιρανικό μήνυμα στην Ουάσινγκτον δια της διπλωματικής οδού δείχνει ότι η Τεχεράνη υιοθετεί πολύ προσεκτική στάση, ώστε να αποφύγει την κλιμάκωση και την δημιουργία κλίματος για την ανοιχτή είσοδο των Αμερικανών στην σύγκρουση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αναλυτές παρατηρούν ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας χρησιμοποιώντας την έκφραση «αν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του» επιτρέπει αρκετές ερμηνείες ως προς το τι θεωρείται πρόκληση για απευθείας πλήγμα στο Ιράν.

Προληπτικά μέτρα από ΗΠΑ – Κατευναστικά τηλεφωνήματα από δυτικούς στην Τεχεράνη

Πάντως οι Ισραηλινοί έχουν παγώσει τις άδειες στα μέλη του στρατεύματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και επισημαίνουν τον κίνδυνο επιθέσεων από οργανώσεις που συνδέονται με την Τεχεράνη και δρουν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Γεγονός είναι ότι η πολεμική ένταση κλιμακώνεται, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπόσχεται υποστήριξη στο Ισραήλ σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ιράν.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Μάικλ Κουρίλα μετέβη χθες στο Ισραήλ για να συζητήσει την κατάσταση με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Προειδοποιήσαμε το Ιράν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε διευκρίνιση για το θέμα.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ έχει εκδώσει οδηγία για το διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν έξω από το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και την Μπιρσεβά «μέχρι νεωτέρας».

Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης κατέβαλε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλίνα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε «την μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές και η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε την παράταση της προσωρινής διακοπής των πτήσεων προς το Ιράν.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιαν δήλωσε ότι έλαβε τηλεφωνήματα το περασμένο 24ωρο από την Μπέρμποκ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Διαβάστε επίσης:

Κιμ Γιονγκ Ουν: Τώρα είναι η ώρα να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

Μέση Ανατολή: Αγωνία και διπλωματικός πυρετός για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Πόλεμος στη Γάζα: Σταματήστε να δίνεται όπλα σε Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις, ζητούν ΜΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Σενάρια, Σαββατοκύριακο,mesanatoliko, senaria, savvatokyriako