Μέση Ανατολή: Μπαράζ επαφών του διευθυντή της CIA – Στο Ισραήλ για συνάντηση με Νετανιάχου – Πιέσεις για εκεχειρία

Διπλωματικός και επιχειρησιακός πυρετός επιτελών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια συνέχισης των διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται την Δευτέρα στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πληροφορίες

που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφο της ενημερωτικής ιστοσελίδας Axios.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε την Κυριακή στην Ντόχα, για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος, «με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και την Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».

The head of the US's CIA, William Burns, is travelling to Doha for emergency talks with Qatar's Prime Minister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, with Gaza talks 'near to collapse', an official briefed on the talks said.

More updates below https://t.co/YjlPpw3NTM pic.twitter.com/afIAQofJpS

— Middle East Eye (@MiddleEastEye) May 5, 2024

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης για την εφαρμογή ανακωχής στην Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων.

«Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο για την Ντόχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται μέσω των μεσολαβητών με το Ισραήλ, μετέδωσε το Al-Qahera News επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

اسرائیلی وزیراعظم نیتن یاہو غزہ جنگ بندی معاہدے کی راہ میں رکاوٹ ہیں: حماس#HamasIsISIS #IsraeliCrimes #Israel#GazaGenocide #GazaCeaseFireNow #Netanyahu #NetanyahuWarCriminal#الديوان_الملكي
https://t.co/xhScRZfJQa

— NewsViews (@NewViewsPk) May 5, 2024

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ, δήλωσαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα Axios δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Είναι η πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που η Ουάσινγκτον αναστέλλει την αποστολή οπλικών συστημάτων που προορίζονται για τον ισραηλινό στρατό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις από Αμερικανούς που αντιτίθενται στην υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τον Φεβρουάριο από το Ισραήλ να δώσει εγγυήσεις ότι τα αμερικανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιούνται από την Τσαχάλ στην Γάζα όπως ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Το Ισραήλ έστειλε στην Ουάσινγκτον επιστολή με τις σχετικές διαβεβαιώσεις τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Axios.

Επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ: Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, του βασικού διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Μεταξύ των τραυματιών, τρεις στρατιώτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

MOMENTS AGO: Sirens sounding in Kerem Shalom.

While the IDF is facilitating humanitarian aid to the people of Gaza through the Kerem Shalom crossing, terrorists fire rockets into the same area.

Israel remains committed to providing life-saving aid while Hamas remains…

Israel Defense Forces (@IDF) May 5, 2024

Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Γάζα του επικεφαλής της Unrwa

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ του απαγόρευσε και πάλι την είσοδο στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν για τον επερχόμενο λιμό έπειτα από επτά μήνες πολέμου.

«ΟΙ ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να αρνούνται στα Ηνωμένα Εθνη την ανθρωπιστική πρόσβαση» στην Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε στο Χ ο Φιλίπ Λαζαρινί. «Αυτήν την εβδομάδα, αρνήθηκαν, για δεύτερη φορά, την είσοδό μου στην Γάζα».

#Gaza: The Israeli Authorities continue to deny humanitarian access to the United Nations.

Just this week, they have denied – for the second time- my entry to Gaza where I planned to be with our @UNRWA teams including those on the front lines.

The past while recorded an…

— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) May 5, 2024

Στα μέσα Μαρτίου ο Φιλίπ Λαζαρινί είχε καταγγείλει ότι το Ισραήλ του είχε απαγορεύσει την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε καταγράψει δέκα περιστατικά όπως πυρά κατά των εφοδιοπομπών, συλλήψεις μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, με καψόνια, ξεγύμνωμα, απειλές με όπλα και μακρές αναμονές στα σημεία ελέγχου που αναγκάζουν τις φάλαγγες να κινούνται την νύκτα ή να εγκαταλείπουν», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Unrwa.

Ζήτησε επίσης την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την εκτόξευση ρουκετών από «ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις» κατά του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, της κύριας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Λωρίδα της Γάζας, που οδήγησε στο κλείσιμό του από τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ κατηγορεί 12 από τους 13.000 εργαζόμενους της Unrwa, η οποία συντονίζει το σύνολο σχεδόν των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας, ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στα τέλη του Απριλίου, ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης έκρινε σε έκθεσή της ότι η Unrwa στερείται «ουδετερότητας» στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και ότι το Ισραήλ δεν παρείχε «αποδείξεις» για τις υποτιθέμενες σχέσεις ορισμένων μελών της με «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως η Χαμάς. Στην έκθεση τονίζεται ότι η Unrwa είναι «αναντικατάστατη και απαραίτητη» στους Παλαιστίνιους.

Σήμερα το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη του έπληξαν «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε «σκοπίμως εγκατασταθεί κοντά σε ενεργή βάση της Unrwa, θέτοντας σε κίνδυνο τους αμάχους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο».

A Hamas command and control center located in central Gaza at an active @UNRWA location was precisely struck by IAF fighter jets. The location served as a staging ground for multiple attacks on IDF troops and humanitarian aid distribution efforts as well as a weapons supply… pic.twitter.com/vaUq4CsrsI

Israel Defense Forces (@IDF) May 5, 2024

Αυτό το κέντρο χρησιμοποιείτο από την Χαμάς «ως πλατφόρμα για πολλαπλές επιθέσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων (…) τις τελευταίες εβδομάδες» και «για επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων που έχουν ως στόχο την αύξηση της διανομής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Άγρια επίθεση τύπου Τζορτζ Φλόιντ καταγγέλλει 25χρονος από Αμερικανούς αστυνομικούς στο Μαϊάμι – Σοκαριστικό βίντεο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς τουρίστες στη Γερμανία για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Euro

Ρίσι Σούνακ: Συντριπτική ήττα για τους Τόρις στις δημοτικές εκλογές – Σύμβουλοι τον προτρέπουν «να ξυπνήσει» πριν είναι αργά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Μπαράζ, CIA –, Ισραήλ, Νετανιάχου – Πιέσεις,mesi anatoli, baraz, CIA –, israil, netaniachou – pieseis