Μητσοτάκης στη Βουλή για Θεσσαλία και Έβρο: Με… ευρωπαϊκό αέρα για τα κονδύλια για την ανάταξη

Σε μια συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος, επικαλούμενος το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προσέρχεται στις 11 το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, προκειμένου να γίνει μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών «για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τη Δευτέρα, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, είχε

«στείλει μήνυμα» σχετικά με τις προθέσεις του για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας ότι θα «μπορέσουμε και πάλι να μιλήσουμε για το τι έγινε στη Θεσσαλία, για το τι έγινε στον Έβρο και για το ποιες θα είναι οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες από εδώ και στο εξής, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη εισηγηθεί, επανατοποθετούμε σε νέες βάσεις την Πολιτική Προστασία, με βάση την εμπειρία των τελευταίων θεομηνιών. Σύντομα, λοιπόν, θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε στη Βουλή ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα αυξάνει τον ρόλο της, ενσωματώνοντας τα διδάγματα από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα διασφάλισε – πλέον και με τη «βούλα» της Κομισιόν, η οποία ενέκρινε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και την ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης περιοχές της Θεσσαλίας, του Έβρου και της Ροδόπης – συνολικά περίπου 2,2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βέβαια, τα κονδύλια αυτά δεν είναι νέοι πόροι, αλλά ανακατεύθυνση ήδη δεσμευμένων για τη χώρα κονδυλίων από τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία και προγράμματα, ωστόσο, επιτρέπουν στον Κ. Μητσοτάκη να έχει την άνεση να λέει ότι η Ευρώπη στηρίζει έμπρακτα τη χώρα και την προσπάθεια ανάταξης των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Από την άλλη, βέβαια, η συζήτηση στη Βουλή θα έχει και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας άλλαξε χέρια κατά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά την ήττα του Κώστα Αγοραστού και τη νίκη του Δημήτρη Κουρέτα, τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να συναντήσει πρώτο, στο πλαίσιο των επαφών του με τους νεοεκλεγέντες αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπενθυμίζεται, δε, ότι και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης υπερίσχυσε του «εκλεκτού» της ΝΔ, Χρήστου Μέτιου, οπότε και οι αναφορές στον… πυρόπληκτο Έβρο αποκτούν επίσης πολιτικό χαρακτήρα. Εν ολίγοις, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να στείλει «μήνυμα» συνεργασίας με τους νέους αιρετούς, αλλά και να διασφαλίσει ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση.

Και, φυσικά, θα πρέπει να αποκρούσει και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, ιδίως για τη Θεσσαλία, όπου μετά τον «Ιανό» είχαν γίνει έργα, τα οποία, ωστόσο, τα… πήρε και τα σήκωσε ο «Daniel», αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές, αλλά και τις καταγγελίες πλημμυροπαθών ότι η όλη διαδικασία αποζημιώσεων και ανάταξης των ρημαγμένων περιουσιών προχωρά αργά. Όλα αυτά θα χρειαστούν απαντήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα τις δώσει και θα είναι επαρκείς. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνονται οι εξελίξεις – Σε διαρκείς συσκέψεις οι «6+6», πιθανή η αποχώρηση ακόμα και πριν το τέλος της εβδομάδας

«Μύλος» με νέο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά – «Να τελειώνουμε με την εσωστρέφεια»

Μητσοτάκης: Ένα προσωπικό μου όραμα, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού, έχει αρχίσει πια και ριζώνει

Keywords
Τυχαία Θέματα