ΜΚΟ καταγγέλλει το Ισραήλ για «κλοπή οργάνων» από τις σορούς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για κλοπή οργάνων από τους νεκρούς στη Γάζα, από μια ΜΚΟ, η οποία ζήτησε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews.

Το Euro-Med Human Rights Monitor δήλωσε την Κυριακή ότι έχει «ανησυχίες» για πιθανή κλοπή οργάνων από παλαιστινιακά πτώματα, μετά από αναφορές ιατρών στη Γάζα που εξέτασαν ορισμένες σορούς αφού παραδόθηκαν από τους Ισραηλινούς.

dir="ltr">Int’l committee must investigate Israel’s holding of dead bodies in Gaza​ https://t.co/Yziwbmxk83

— Euro-Med Monitor (@EuroMedHR) November 26, 2023

Η ΜΚΟ ισχυρίστηκε ότι έχει τεκμηριώσει ότι ισραηλινές δυνάμεις κατάσχουν δεκάδες πτώματα από τα νοσοκομεία αλ Σίφα και το Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, μαζί με άλλα στο νότο.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι το Ισραήλ ξέθαψε και κατέσχεσε πτώματα από έναν ομαδικό τάφο που σκάφτηκε πριν από περισσότερες από 10 ημέρες στην αυλή του αλ Σίφα.

Οι ιατροί φέρεται να βρήκαν ότι λείπουν ζωτικά όργανα, όπως συκώτια, νεφρά και καρδιές, μαζί με κερατοειδείς, τα οποία η ΜΚΟ αποκάλεσε «αποδείξεις» πιθανής κλοπής οργάνων.

Η κλοπή οργάνων δεν μπορεί να αποδειχθεί ή να απορριφθεί μόνο με ιατροδικαστική εξέταση, καθώς πολλά πτώματα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση πριν από το θάνατο, αναφέρουν γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της Γάζας από την Euro-Med.

Η πλήρης εξέταση των πτωμάτων που ανασύρθηκαν δεν είναι δυνατή λόγω των έντονων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ισχυρίστηκαν. Αυτό έπεται των σχολίων Παλαιστινίων αξιωματούχων υγείας στη Γάζα ότι δεν μπορούν πλέον να μετρούν ούτε τους νεκρούς επειδή το σύστημα υγείας του θύλακα έχει καταρρεύσει.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για κλοπή οργάνων

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί παράνομα πτώματα Παλαιστινίων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Στο βιβλίο της Over Their Dead Bodies, η Ισραηλινή γιατρός Meira Weiss ισχυρίστηκε ότι πήραν όργανα από νεκρούς Παλαιστίνιους μεταξύ 1996 και 2002 που χρησιμοποιήθηκαν στην ιατρική έρευνα σε ισραηλινά πανεπιστήμια και μεταμοσχεύθηκαν σε σώματα Ισραηλινών ασθενών.

Μια αμφιλεγόμενη ισραηλινή τηλεοπτική έρευνα το 2014 περιελάμβανε ομολογίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι αφαιρέθηκε δέρμα από τα σώματα νεκρών Παλαιστινίων και Αφρικανών εργατών για τη θεραπεία Ισραηλινών, όπως στρατιώτες με εγκαύματα.

Ο διευθυντής της Ισραηλινής Τράπεζας Δέρματος αποκάλυψε ότι το απόθεμα «ανθρώπινου δέρματος» της χώρας έφτασε τα 17 τετραγωνικά μέτρα – ένας τεράστιος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος κόμβος για το παράνομο παγκόσμιο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, σύμφωνα με έρευνα του 2008 από το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Το Euro-Med Monitor προέτρεψε τη χώρα να τηρήσει το «διεθνές δίκαιο» και επανέλαβε την «αναγκαιότητα σεβασμού και προστασίας των σορών κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων».

Η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949, την οποία το Ισραήλ δεν έχει επικυρώσει, απαιτεί από τους μαχητές να σέβονται την αξιοπρέπεια των νεκρών, συμπεριλαμβανομένης της λεηλασίας, του ακρωτηριασμού ή οποιασδήποτε ασέβειας μεταχείρισης των σωμάτων τους.

Η Euro-Med κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι κρατά τα λείψανα δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αν και ορισμένα έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Αυτό θεωρείται από ορισμένους μια τιμωρητική πρακτική για να αρνηθεί στις οικογένειες την ευκαιρία να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία να κρατά πτώματα νεκρών Παλαιστινίων, ανέφερε το Euro-Med Monitor.

Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ κρατά τα λείψανα τουλάχιστον 145 Παλαιστινίων στα νεκροτομεία του και περίπου 255 στο λεγόμενο «Νεκροταφείο Αριθμών», μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία που είναι απαγορευμένη για το κοινό.

Η άρνηση παράδοσης των σορών των νεκρών στις οικογένειες για ταφή μπορεί να ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, η οποία και πάλι απαγορεύεται βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, επεσήμανε η Euro-Med monitor.

Η ταφή των νεκρών θεωρείται θεμελιώδες και σημαντικό θρησκευτικό καθήκον στο Ισλάμ, το οποίο έχει βαθιά πολιτιστική και πνευματική σημασία.

Διαβάστε επίσης:

Η πορφύρα της Τύρου: Tο μυστήριο με τη χαμένη συνταγή για το αυτοκρατορικό χρώμα (Videos)

«Η Χαμάς θέλει να χωρίσει τις μητέρες από τα παιδιά» λέει Ισραηλινός αξιωματούχος – Καθυστερεί η ανταλλαγή ομήρων

Στο Ισραήλ ο Έλον Μασκ εν μέσω τρικυμίας για τα αντισημιτικά σχόλια

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
ΜΚΟ, Ισραήλ, Γάζα,mko, israil, gaza