ΜΜΕ: Ανησυχία στους δημοσιογράφους από το ν/σ Οικονόμου

Ανησυχία και προβληματισμό στον δημοσιογραφικό κόσμο έχει προκαλέσει με διατάξεις του η πρόταση νόμου του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

● Από τη μία επιχειρείται – όπως υποστηρίζεται – τακτοποίηση του Τύπου, έγχαρτου και ηλεκτρονικού, με σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων ώστε έντυπα και ιστοσελίδες να συμμετέχουν με διαφάνεια στην απορρόφηση κρατικής

διαφήμισης, με μέριμνα μεταξύ άλλων και για τη λογοκλοπή δια μέσω της αναπαραγωγής περιεχομένου (copy paste).

● Από την άλλη με νέο προς ψήφιση άρθρο αλλοιώνεται βασική διάταξη του αδειοδοτικού νόμου που ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο και προσδιόριζε σε μίνιμουμ 400 τις θέσεις εργασίας για κανάλι εθνικής εμβέλειας. Με προηγούμενη ρύθμιση η προδιαγραφή αυτή τροποποιήθηκε καθώς έδινε τη δυνατότητα στα κανάλια το 15% των 400 να προέρχεται από «συγγενικές» ή συνεργαζόμενες συναφείς επιχειρήσεις.

Η πρόταση Οικονόμου διαμορφώνει στο 40% – ήτοι 160 εργαζόμενοι – το ποσοστό εκείνων που θα διαμορφώνουν τους 400 σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και θα προέρχονται από συνδεδεμένες επιχειρήσεις και ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής αλλοιώνοντας παράλληλα τη μορφή απασχόλησης καθώς δίνει την δυνατότητα σε κάθε κανάλι να έχει 240 εργαζόμενους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και άλλους 160 με «βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου παρόχου».

Επιτροπή Δεοντολογίας

Παράλληλα με άλλη διάταξη προτείνεται σύσταση Επιτροπής για «την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας». Ένα εποπτικό όργανο, σαν το ΕΣΡ για τα κανάλια, αλλά και για τον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό το οποίο θα εκφράζει κρίση, θα συνεδριάζει είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας και θα επιβάλει κύρωση σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση του νομικού πλαισίου. Η οποία κύρωση «μεταφράζεται» σε διαγραφή του ΜΜΕ από το αντίστοιχο μητρώο (Έντυπου ή Ψηφιακού Τύπου) και σημαίνει αποκλεισμό όχι μόνον από την απορρόφηση διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου αλλά και από κρατικά προγράμματα ενισχύσεων.

Στην περίπτωση αποκλεισμού το μέσο, έγχαρτο ή ψηφιακό, έχει δικαίωμα υποβολής νέου αιτήματος ένταξης στο μητρώο του έπειτα από δύο χρόνια.

Στο μικροσκόπιο του κλάδου

Οι ρυθμίσεις της νέας πρότασης νόμου έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου των ΜΜΕ καθώς δεν περιγράφονται άλλα αντικειμενικά κριτήρια για διανομή κρατικής διαφήμισης πέραν του αριθμού εργαζομένων σε αυτά (το λιγότερο 15 δημοσιογράφοι σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίες, έστω ένας δημοσιογράφος για ιστοσελίδα), ενώ εκφράζεται σκεπτικισμός για τον αποκλεισμό πρόσβασης στην κρατική διαφήμιση επί 24μηνο από μία ελεγκτική επιτροπή που θα ορίζεται από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ η ΕΣΗΕΑ δηλώνει επαγρύπνηση για απεργιακή κινητοποίηση για τη ρύθμιση που αφορά στους εργαζόμενους στα κανάλια και εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την προφορική δέσμευση του κυβερνητικού εκπρόσωπου ότι το επίμαχο μέτρο (άρθρο 29 του νομοσχεδίου) δεν αφορά τους δημοσιογράφους των καναλιών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ ζητούσε να λάβει «τροποποιημένο κείμενο του ν/σ ή γραπτή διαβεβαίωση, που να ικανοποιεί τα αιτήματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς». Σε στάση αναμονής και απεργιακής επαγρύπνησης μαζί με την ΕΣΗΕΑ βρίσκονται και οι εργασιακές ενώσεις των άλλων ειδικοτήτων στα κανάλια, ενώ καταρτίζεται υπόμνημα σε ότι αφορά στις διατάξεις που αφορούν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για να εξεταστεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Για την ιστορία το μεσημέρι της Τρίτης 13/9 η 24ωη απεργία που είχε προκηρύξει η ΕΤΙΤΑ με αγωγή από τα κανάλια κρίθηκε παράνομη. Η διαβούλευση του νομοσχεδίου «έκλεισε» χθες, ανήμερα του Σταυρού.

Διαβάστε επίσης:

«Γεια σου»: Πρεμιέρα με… Τουρνά και Γιώργο Μάγκα (Videos)

Εφημερίδες: Οι τίτλοι των σημερινών πρωτοσέλιδων (Video)

ΣΚΑΪ: Πειραματισμοί μετά τα «συννεφάκια» στην πρωινή ζώνη

Keywords
Τυχαία Θέματα