Μόνη λύση τα δύο κράτη

Ξημερώματα 7ης Οκτωβρίου 2023 η διεθνής κοινότητα σοκαρισμένη ενημερώνεται για τις βιαιοπραγίες της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών άμαχων πολιτών.

Η ισραηλινή κοινωνία, τρομοκρατημένη και άφωνη, προσπαθεί να αντιληφθεί την αδυναμία του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν τον επιθετικό αιφνιδιασμό της Χαμάς.

Το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ φαίνεται διαλυμένο και αδύναμο να προστατεύσει τον πολίτη και κάθε διαβιούντα στην επικράτεια του Ισραήλ παρέχοντας αδιαμφισβήτητη εγγύηση για ασφαλή διαβίωση στο έδαφος του κράτους.

Η τρομοκρατία και ο επιχειρησιακός αιφνιδιασμός

παραμένουν τα κεντρικά σημεία της διεθνούς αναζήτησης για τη στρατιωτικά οργανωμένη επιχείρηση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που όμως, από τις παραδοχές και μελών της Χαμάς, στόχευε στην τρομοκράτηση των αμάχων και σαφέστατη υπενθύμιση προς κάθε κατεύθυνση ότι:

– το Ισραήλ δεν δικαιούται να υπάρχει στην περιοχή,

– κανένας δεν δικαιούται να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ,

– κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης για την προσέγγιση των παλαιστινιακών πλευρών δεν μπορεί να εξελιχθεί αν δεν συμπεριλάβει τις ακραίες απαιτήσεις της Χαμάς,

– η εκλογική νίκη της Χαμάς (25 Ιανουαρίου 2006), που αμφισβητήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή και τη διεθνή κοινότητα εξ αιτίας της καταπίεσης που ασκείται στον τοπικό πληθυσμό, από την Οργάνωση που καταδυναστεύει τη Γάζα συνεχίζει να προβάλλεται ως λαϊκή και δημοκρατική νίκη,

– κάθε διαπραγματευτική διαδικασία είτε με την Αίγυπτο είτε με το Κατάρ χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χρόνου προετοιμασίας τρομοκρατικών επιχειρήσεων και όχι για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας,

– απατάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι η Χαμάς αλλάζει τη δογματική θέση, που προβάλλεται ανυποχώρητα στοχεύοντας στην ολοσχερή καταστροφή του Ισραήλ,

– η Χαμάς προκαλεί σταθερά την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία θεωρεί ρίψασπι και προδοτική για τις παλαιστινιακές διεκδικήσεις,

– η Χαμάς εξασφαλίζοντας ανοχή, ακόμη και της ισραηλινής πλευράς, για να απομειωθεί η πολιτική σημασία της Παλαιστινιακής Αρχής,

αποτελούσε μέχρι την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 μέρος της λύσης και των συνομιλιών, παρά τη διαρκή πολεμική και τρομοκρατική τακτική της.

Οι άμαχοι στο στόχαστρο

Σχεδόν έναν μήνα εξελίσσονται οι επιχειρήσεις στη Γάζα και η διεθνής κοινότητα με κόπο αντιλαμβάνεται ότι οφείλει με αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις να τερματίσει άμεσα την τρομοκρατία της Χαμάς, που συνεχίζει να βομβαρδίζει πόλεις εκτελώντας αμάχους και χρησιμοποιεί πολίτες της αλλά και ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα αποτροπής σαρωτικών επιχειρήσεων, απειλώντας ταυτοχρόνως με σκληρότητα ότι θα εκτελεί ομήρους.

Το Ισραήλ, προβάλλοντας την εις βάρος των πολιτών του ασκούμενη τρομοκρατία, αναπτύσσει, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς και των ηγετών της.

Δυστυχώς η πολεμική μηχανή όσο αναπτύσσεται καταβροχθίζει αμάχους και όχι τους «ποντικούς των λαγουμιών».

Όταν το αποκαλούμενο «Υπουργείο των τούνελ» εισπράττει από το λαθρεμπόριο εκατομμύρια δολάρια, η Χαμάς δεν μπορεί να προβάλλεται ως απελευθερωτική οργάνωση, ενώ είναι αρχιμάστορας του υπόγειου δικτύου της τρομοκρατίας και του θανάτου.

Μπροστά στους κινδύνους που διαγράφονται για τη διεθνή ειρήνη η κοινωνία των πολιτών οφείλει να βροντοφωνάξει ότι η Χαμάς μόνη της ή σε συνεργασία με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ δεν θα κατορθώσουν να ακυρώσουν οποιεσδήποτε προσπάθειες προσέγγισης Ισραηλινών και Αράβων για την επίλυση του Παλαιστινιακού και τη διευθέτηση της εκκρεμότητας των κατεχομένων.

Λύση δύο κρατών

Παρά τη βία και τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου 2023 επιβάλλεται στον διεθνή παράγοντα και τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργασθούν με αυταπάρνηση και δέσμευση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών, στα σύνορα του 1967, και πρωτεύουσα των δύο κρατών την Ιερουσαλήμ.

Με τη δραστηριοποίησή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις πρώτες στιγμές της κρίσης διαμηνύουν στη διεθνή κοινότητα την ακλόνητη πίστη τους στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν τη λύση των δύο κρατών.

Το σύνολο των κρατών, αλλά και οι διεθνείς Οργανισμοί καθυστέρησαν να υιοθετήσουν τις σημαντικές αρχές που προβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τη σύγκρουση των δύο πλευρών.

Η νεότερη μαραθώνια προσπάθεια του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ περιέχει αυστηρότερη γλώσσα προσαρμογής στη διεθνή τάξη και συμπεριλαμβάνει περισσότερες χώρες στον κατάλογο των συνομιλητών. Ταυτοχρόνως αναγνωρίζεται ο περιφερειακός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν σύμμαχοι, αλλά και χώρες που αποδέχονται τις κοινά αποδεκτές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του συνολικού Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και τις απαρέγκλιτες επιταγές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ελληνοτουρκικό φόντο

Οι ηγέτες της Ελλάδος και της Τουρκίας θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη (6 Δεκεμβρίου 2023) και με ενδιαφέρον η διεθνής κοινότητα προσμένει να γίνει αποδέκτης σοβαρού πολιτικού μηνύματος, που θα επιβεβαιώνει ότι ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες χώρες σε ακραίο ανταγωνισμό επιλέγουν την τράπεζα των διεθνών συνομιλιών μακράν των πεδίων των ενόπλων συγκρούσεων.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας προφανώς και δεν βοηθούν στην εκτόνωση της διεθνούς έντασης, αλλά δεν εξαντλούν την πολιτική ανοχή της Αθήνας.

Αντιθέτως ακρότατα προκαλείται η Ουάσιγκτον, η οποία διατηρεί αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία χωρίς να αποστασιοποιείται από τις αρχές της, προκειμένου να διατηρηθεί η εύθραυστη διεθνής ισορροπία που απειλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Από την Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός δραστηριοποιείται με τρόπο που δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να θεωρήσει ότι μπορεί να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Ελλάδα.

Το πλαίσιο ορίζεται από τα εθνικά συμφέροντα, τις πολιτικές και νομικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο των Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων και βεβαίως τις επιταγές του ΟΗΕ.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εστιάζει την προσοχή της στη Γάζα και την Ουκρανία, Ελλάδα και Τουρκία επωμίζονται τεράστιο πολιτικό βάρος όχι μόνο για να υπηρετήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, όπως τους τα έχουν εμπιστευθεί οι λαοί τους, αλλά και για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις της διεθνούς ειρήνης μέσα από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για μία επιτυχώς εξελισσόμενη, ηπίων επιδιώξεων, συνεργασία Αθηνών και Αγκύρας, σε πολλά και διαφορετικά πεδία, δεν επιτρέπουν παραλείψεις ή αποκλίσεις.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες, σοβαροί, έμπειροι και δοκιμασμένοι επαγγελματίες των διεθνών σχέσεων, γνωρίζουν πολύ καλά τη διαδικασία που πρέπει να επιλεγεί και το υπόβαθρο στο οποίο θα βασισθεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και πολιτικής συναντίληψης.

Από τους κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών σημαντικά σημεία αμοιβαίας κατανόησης έχουν καταγραφεί. Βεβαίως καμία πλευρά δεν δεσμεύεται από προηγούμενες διαπιστώσεις των διερευνητικών, αλλά και καμία πλευρά δεν εμποδίζεται να τις επαναφέρει και να τις αναδεικνύει. Διαπιστώνεται λοιπόν από την εμπειρία που αποκτάται τόσο από τις διμερείς όσο και από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις ότι ακόμη και στην πιο χαλαρή ή άτυπη ανταλλαγή απόψεων η αυστηρότητα του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου κυριαρχούν, κυρίως όταν οι πλευρές επιθυμούν συνομιλίες που προωθούν τον αμοιβαίο σεβασμό και την προώθηση των σχέσεών τους.

Προκλητική η Άγκυρα

Από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν οι ηγέτες Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί, διαμορφώνεται σαφής εικόνα των διεθνών επιδιώξεων.

Η Άγκυρα κατανοεί ότι ορισμένες θέσεις, όσο ωραία και αν ακούγονται στο εσωτερικό της χώρας, διεθνώς προκαλούν αποστροφή, κυρίως επειδή διαπιστώνεται ότι εκτρέφουν συνθήκες πολέμου, ακροτήτων και τρομοκρατίας. Όσο άστοχη και επιβαρυντική αποδείχθηκε για το Ισραήλ η πρόσφατη άποψη ακραίου Ισραηλινού Υπουργού για «χρήση πυρηνικών» στη Γάζα, άλλο τόσο προκλητική και πολιτικά άστοχη αποδεικνύεται κάθε δήλωση Τούρκων πολιτικών για ασκήσεις με αξιοποίηση των S-400 στραμμένων κατά ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Όμως εξυπηρετεί τη σημασία της διαπραγμάτευσης, για την άμβλυνση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, η συνεπής και έντιμη καταγραφή μικρότερων, αλλά και σημαντικών θετικών σχετικών κινήσεων και δημοσίων δηλώσεων.

Ήδη αναφέρθηκε ο επίμονος και εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ. Συμπληρωματικά αξίζει να διατηρηθούν ενεργές οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Δυστυχώς οι αλληλοσυγκρουόμενες και πολιτικά οξύτατες κινήσεις και δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας αδικούν την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε η χώρα να αποκομίσει τα πολιτικά πλεονεκτήματα της πολυδιάστατης πολιτικής, όπως την αντιλαμβάνεται και την ορίζει ο κ. Ερντογάν.

Το λεκτικό που επιλέγεται και προβάλλεται διά του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ακόμη και μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρά την κατ’ αρχήν προσαρμογή στις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούν να παραμερίσουν τη διεθνή καχυποψία για τις τουρκικές παρούσες και μελλοντικές τακτικές.

Αντίθετα η συνέπεια, η σταθερότητα και η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη επιτρέπουν να διαδραματίζει η Ελλάδα έναν δημιουργικό ρόλο, σε πολύ εύθραυστο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα και καθαρό πολιτικό λόγο ακόμη και άστοχες, προηγούμενες και τωρινές, τουρκικές τοποθετήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κοινά ευρωατλαντικά συμφέροντα στα οποία περιλαμβάνονται και οι ελληνικές επιδιώξεις.

Την επιτυχία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής αναγνωρίζουν οι διεθνείς συνομιλητές μας, και πέραν του ευρωατλαντικού μας περιβάλλοντος, διευκολύνοντας τις ουσιαστικές επαφές με διάφορους και διαφορετικούς δρώντες των διεθνών σχέσεων, στους οποίους δυστυχώς, κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, συστηματικά επιλέγει με ελεύθερη επιλογή της να εντάσσεται και η Τουρκία.

Στη Θεσσαλονίκη, την 6η Δεκεμβρίου 2023, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα αποδεχθούν ένα κείμενο αρχών και θα παραστούν στην υπογραφή σημαντικού αριθμού συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την εξέλιξη της θετικής ατζέντας.

Όμως ο κόσμος όλος αναμένει την επιβεβαίωση της ελάχιστης βάσης πολιτικής συνεργασίας με αποδοχή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου των Θαλασσών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου που διασφαλίζουν τα κοινά συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλία – Βρέθηκαν αρχαία νομίσματα στη θάλασσα της Σαρδηνίας (photos/video)

Πόλεμος στη Γάζα – Ο χαμηλός πήχης του Φόρουμ του Παρισιού και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τους αιχμαλώτους

Μήπως οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο ψεύτικες;

Keywords
Τυχαία Θέματα