Μόργκαν Φρίμαν: «Είναι προσβολή να σε αποκαλούν Αφροαμερικανό – Δεν αποδέχομαι αυτόν τον τίτλο»

Κατά του «Μήνα Μαύρης Ιστορίας», αλλά και του όρου «Αφροαμερικανός» τάσσεται ο σπουδαίος ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν (Morgan Freeman).

Μιλώντας στους «Sunday Times», ο δημοφιλής ηθοποιός εξήγησε ότι δεν αποδέχεται το ετήσιο γεγονός που γιορτάζεται κάθε Φεβρουάριο για να τιμηθούν τα επιτεύγματα των μαύρων ανθρώπων γιατί «περιορίζει ολόκληρη την κληρονομιά του σε ένα σύνολο τεσσάρων μόνο εβδομάδων».

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Δύο πράγματα μπορώ να πω δημοσίως ότι δεν μου αρέσουν: Ο μήνας της Μαύρης Ιστορίας είναι μια προσβολή. Θα περιορίσετε την Ιστορία

μου σε έναν μήνα;».
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την έννοια «Αφροαμερικανός», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους μαύρους Αμερικανούς από το 1700.

«Το “Αφροαμερικανός” είναι προσβολή. Δεν αποδέχομαι αυτόν τον τίτλο. Οι μαύροι άνθρωποι είχαν διαφορετικούς τίτλους μέχρι και τη λέξη “ν” (νέγρος) και δεν ξέρω πώς αυτά τα πράγματα παίρνουν τέτοια έκταση, αλλά όλοι χρησιμοποιούν το “Αφροαμερικανός”. Τι σημαίνει πραγματικά; Οι περισσότεροι μαύροι σ’ αυτό το μέρος του κόσμου έχουν μικτή καταγωγή. Και μιλάτε για την Αφρική σαν να είναι χώρα, ενώ είναι ήπειρος, όπως η Ευρώπη» τόνισε στις δηλώσεις του.

Morgan Freeman says "Black History Month" and "African-American" terms an "insult" pic.twitter.com/MYAZXAcL4y

— Daily Loud (@DailyLoud) April 17, 2023Ο Μόργκαν Φρίμαν και η μάχη του κατά του ρατσισμού

Η ηχηρή παρουσία του Φρίμαν στον χώρο του θεάματος, τον βοήθησε να έχει μία ενεργό δράση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την απήχηση ενός σταρ του Χόλιγουντ.
Σημειώνεται ότι έχει υπάρξει ενεργός υποστηρικτής διαφόρων αιτημάτων, όπως η φυλετική ανισότητα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους αγώνες του Φρίμαν ήταν ο αγώνας του κατά του ρατσισμού. Μεγαλώνοντας στον διαχωρισμένο Νότο, βίωσε από πρώτο χέρι τις φρικαλεότητες των φυλετικών διακρίσεων. Έγινε μάρτυρας της βίας που αντιμετώπιζαν οι Αφροαμερικανοί και αυτό τον οδήγησε στο να χρησιμοποιήσει τη φήμη και το όνομά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιταχθεί του ρατσισμού.

Καθώς μεγάλωνε, ο Φρίμαν γινόταν όλο και πιο έντονα μαχητικός σχετικά με τη φυλετική ανισότητα, χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Υπήρξε υπέρμαχος του κινήματος Black Lives Matter και υποστήριξε οργανώσεις που μάχονται κατά του ρατσισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε γυάλινο κλουβί ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal στο δικαστήριο – Κινδυνεύει με 20ετή φυλάκιση (Videos)

Κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία του που ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Τέλος η βότκα Absolut στη Ρωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόργκαν Φρίμαν, Είναι, Αφροαμερικανό –,morgkan friman, einai, afroamerikano –