Νέα θεσμικά «όπλα» κατά των fake news ετοιμάζει η Αυστραλία- Τσουχτερά πρόστιμα

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πρόκειται να εισάγει νέο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των fake news στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είναι θέμα ημερών η παρουσίαση του σχεδίου νόμου από την αρμόδια υπουργό της αυστραλιανής κυβέρνησης, την υπουργό Επικοινωνιών, στο κοινοβούλιο της χώρας, με το οποίο η Αρχή Επικοινωνιών και ΜΜΕ (ACMA) της Αυστραλίας θα έχει νέες εξουσίες με τις οποίες θα εποπτεύει τα ΜΚΔ και θα τα καθιστά υπόλογα

για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Με την προτεινόμενη νομοθεσία το αυστραλιανό ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες δεν έχουν αφαιρέσει παραπλανητικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο και δεν έχουν αντιμετωπίσει την διάδοση ψευδών- κατασκευασμένων πληροφοριών και ειδήσεων στη ροή τους.

Η μέγιστη χρηματική ποινή για συστηματικές παραβιάσεις ορίστηκε στα 2,7 εκατ. δολάρια και το υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο για παραβίαση προτύπων του κλάδου ορίστηκε στα 6,88 εκατ. δολάρια, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

«Η κακοπληροφόρηση και η αποπληροφόρηση σπέρνουν τον διχασμό, τη διαίρεση στην κοινωνία, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των μελών της και μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια”, ανέφερε η Ρόουλαντ και τόνισε πως «η κυβέρνηση Αλμπανέζε έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς στο διαδίκτυο και αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η ACMA έχει τις εξουσίες που χρειάζεται για να θέσει τις ψηφιακές πλατφόρμες προ των ευθυνών τους για διάχυση fake news από τις υπηρεσίες τους».

Η υπουργός αποσαφήνισε ότι η νέα πρόταση νόμου αποσκοπεί «στην ισορροπία προστασίας από την βλαβερή παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και την ελευθερία του λόγου».

Έπειτα από το νέο αυστηρό νομικό πλαίσιο για της επιχειρήσεις με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο εφαρμόζεται από πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της Αυστραλίας να την πρόταση νόμου που θέλει να περάσει, εκφράζει τη βούληση να ευθυγραμμιστεί με το «κίνημα» που αναπτύσσεται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Θα δεχτεί η Αργυρώ να μείνει με τους Σταματάκηδες; (Videos)

Τομ Κρουζ: Το ιστορικό «Top Gun» γίνεται διαθέσιμο στο Netflix (video)

Το Twitter τρολάρει τη μετακίνηση Άδωνη στο Εργασίας – «Η ανεργία θα πάει βζιιιιιιν»

Keywords
Τυχαία Θέματα