Νέες συγκρούσεις στα σύνορα με Λίβανο – «Αποτύχαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς» παραδέχεται η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ

Την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο και στη σκιά των απειλών Νετανιάχου προς την οργάνωση αλλά και το Ιραν να μην εμπλακούν στον πόλεμο, ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ), Ρόναν Μπαρ ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία να προειδοποιήσουν για το χτύπημα της Χαμάς.

Σε επιστολή του προς του υπαλλήλους της Υπηρεσίας, ο Μπαρ ανέφερε ότι η απουσία προειδοποίησης για την επίθεση της

Χαμάς είναι ένα θέμα που βαραίνει εκείνον και τη Σιν Μπετ. «Παρά μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιήσαμε, δυστυχώς, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως το πρόσωπο που βρίσκεται στην κεφαλή της οργάνωσης – η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει εμένα», ήταν η αρχική του τοποθέτηση.

The head of the Israeli General Security Service (Shin Bet), Ronen Bar, admitted responsibility for the unprevented Hamas attack on October 7.

"As the one who heads the organization, I bear responsibility for this. We have failed to create an effective containment system. There… pic.twitter.com/yyLnjZPfRM

— NEXTA (@nexta_tv) October 16, 2023



Στη συνέχεια, τόνισε πως «θα υπάρξει χρόνος για έρευνες. Τώρα αγωνιζόμαστε. Χάσαμε δέκα από τους καλύτερους ανθρώπους μας, πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν, οι στρατιώτες έχασαν τους συγγενείς τους. Αμέτρητες οι ιστορίες ηρωισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη από την πρώτη ημέρα των μαχών, δημιουργήσαμε έναν ειδικό σχηματισμό, σε συνεργασία με τις IDF, για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των απαχθέντων και των αγνοουμένων».

Στην επιστολή του, ο Μπαρ πρόσθεσε ότι«όλοι οι υπάλληλοι της οργάνωσης έφτασαν στις μονάδες, άνοιξαν ιδιωτικά γραφεία, δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες. Όλοι όσοι έφεραν όπλο κατέβηκαν για να πολεμήσουν», ενώ τόνισε πως«βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, όχι σε μια απλή μάχη. Ένας πόλεμος τελειώνει με μια απόφαση και μια αλλαγή κατάστασης. Δεν υπάρχει χρονικό όριο. Θα πάμε μέχρι το τέλος».

Χεζμπολάχ: Νέες συγκρούσεις με το Ισραήλ – Με αεροπορικές επιδρομές απαντά ο ισραηλινός στρατός

Η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε σήμερα πέντε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, ενώ μια πηγή ασφαλείας στον Λίβανο και το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ ανέφεραν ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Λίβανο.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν εδώ και μέρες πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν εξάλλου ότι πραγματοποίησαν δεκάδες πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες.

Οι στόχοι περιελάμβαναν τοπικά αρχηγεία της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης όλμων και έναν αριθμό ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης σε στρατιωτικό συγκρότημα, σύμφωνα με τις IDF.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε επίσης το κέντρο διοίκησης του Αλί Καντί, διοικητή των δυνάμεων κομάντο της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα πριν από δύο ημέρες.

Οι IDF έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα πλάνα από τα πλήγματα που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας στον παλαιστινιακό θύλακα.

צה"ל ממשיך לתקוף ברצועת עזה.

בשעות האחרונות הושמדו עשרות מפקדות מבצעיות ועמדות שיגור של פצצות מרגמה. בנוסף, הושמדה מפקדתו הצבאית של עלי קאצ'י, אחד מהמפקדים בכוח הנח'בה של ארגון הטרור חמאס שחוסל לפני מספר ימים >> pic.twitter.com/zSJdvU7BLu

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 16, 2023

Την ίδια ώρα, οι IDF πλήττουν στόχους στο Λίβανο ως απάντηση σε πυροβολισμούς κατά ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα, μεταδίδει η Haaretz.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο πολυώροφη κατοικία στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο ανέφερε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε χωρίς προειδοποίηση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, όπως μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 10.859 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Κινήσεις Πούτιν-Μπάιντεν στη διπλωματική σκακιέρα για το Μεσανατολικό – Δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μάντσεστερ: Λεωφορείο «μπήκε» σε κατάστημα – Αναφορές για τραυματίες

Έτοιμη η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους αν το Ισραήλ σταματήσει το λουτρό αίματος

Keywords
Τυχαία Θέματα