Νετανιάχου: Απορρίπτει την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία – «Η υποχώρηση στις απαιτήσεις της θα οδηγούσε σε άλλη μια σφαγή»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρόταση της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε ότι «η παράδοση στις απαιτήσεις της Χαμάς θα οδηγήσει σε άλλη μια σφαγή και θα φέρει μια μεγάλη τραγωδία για το Ισραήλ που κανείς δεν θα ήταν διατεθειμένος να δεχτεί».

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση

για την εξάρθρωση της Χαμάς θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ θα συμφωνήσει να απελευθερώσει τους φυλακισμένους Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν Ισραηλινούς, ο Νετανιάχου απάντησε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε τίποτα.

Ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στις οικογένειες των ομήρων είπε ότι οι όμηροι «είναι πάντα στο μυαλό μου και ενεργούμε συνεχώς για την απελευθέρωσή τους».

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία ζήτησε από τον στρατό να προετοιμαστεί για μάχη στη Ράφα, καθώς και σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα. «Η νίκη είναι εφικτή», είπε, «δεν είναι θέμα ετών ή δεκαετιών, είναι θέμα μηνών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χερζλ Χαλέβι είπε ότι ο στρατός «καταβάλλει ισχυρές προσπάθειες για να επιστρέψουν οι όμηροι» και ότι «δεν θα συμβεί χωρίς στρατιωτική πίεση».

Ο Χαλέβι είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι διαφορετικός από όλες τις προηγούμενες επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα.

Το σχέδιο της Χαμάς

Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, με βάση το οποίο θα σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες, πρότεινε η Χαμάς.

Παράλληλα, προτείνεται όλοι οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι, το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο.

Η πρόταση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, απάντηση σε μια προσφορά που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα διπλωματικής ώθησης για μια παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας διάρκειας 45 ημερών η καθεμία. Οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους υπόλοιπους ομήρους που πήραν στις 7 Οκτωβρίου με παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα ξεκινήσει, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως και πτώματα θα ανταλλαγούν.

Διαβάστε επίσης:

Keywords
Τυχαία Θέματα