Ντράγκι προς Βαρουφάκη: Μην περιμένετε βοήθεια εάν δεν επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα – Το παρασκήνιο και οι πιέσεις προς τον Έλληνα υπουργό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είπε στους Έλληνες αξιωματούχους ότι αντιμετωπίζουν μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και οφείλουν να δεχθούν την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα, εάν θέλουν να συνεχίσουν να αντλούν οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Ντράγκι,

σύμφωνα με το πρακτορείο, είπε στον Βαρουφάκη στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, ότι πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να προσδιοριστεί το έλλειμμα, το ίδιο μήνυμα έστειλαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του ΔΝΤ, ανέφερε η πηγή του πρακτορείου.

Η Ελλάδα δέχθηκε την επιστροφή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και συμφώνησε να ξεκινήσει η δουλειά την Τετάρτη, είπε ο Ντάισελπμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του Eurogroup.

Με τις διεθνείς αγορές κλειστές για την Ελλάδα, και την Κεντρική τράπεζα να κρατάει σφιχτό το λουρί για τις τράπεζες, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας τις επόμενες εβδομάδες. «Εάν δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα» είπαν στο πρακτορείο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτει το Bloomberg, επιχειρεί να ανακτήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, χωρίς όμως να ακυρώσει την ατζέντα κατά της λιτότητας που τον οδήγησε στη νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα έχει «αποσύρει» τις απαιτήσεις για διαγραφή του χρέους, εγκατέλειψε το σχέδιο για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και δέχθηκε ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδοτική γέφυρα χωρίς αποδοχή όρων.

Σε αντάλλαγμα έχει πείσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αποκαλούν τους πιστωτές ως «θεσμούς» αντί για «τρόικα» αναφέρει το πρακτορείο.

Στη συνέχεια το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την τρόικα, μια κλίκα των τεχνοκρατών που έρχονται στην Αθήνα και μπαίνουν στα υπουργεία με ένα είδος εξουσίας που θυμίζει περισσότερο αποικιοκρατία. «Η πρακτική αυτή έχει τελειώσει. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να παρέχουμε στα θεσμικά όργανα οτιδήποτε πληροφορίες που χρειάζονται» συμπλήρωνε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα, συνεχίζει το πρακτορείο, δεν θα πάρει τίποτε περισσότερο από τα 240 δισ. ευρώ (260 δισεκατομμύρια δολάρια) του προγράμματος διάσωσης μέχρι οι επίσημοι πιστωτές της να πεισθούν ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί στην εκπλήρωση των όρων, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Είναι αδύνατον για τους πιστωτές της Ελλάδας να έχουν επαρκώς τον έλεγχο των λογαριασμών της κυβέρνησης χωρίς την αποστολή αξιωματούχων στην Αθήνα, δήλωσε αξιωματούχος της τρόικας, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει μία τέτοια αξιολόγηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών ο Ντράγκι πίεσε τον Βαρουφάκη για την επιστροφή των ελεγκτών, την ώρα που η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαφωνία ήταν μία παρεξήγηση.

Το πρακτορείο μεταδίδει και τον σύντομο διάλογο ανάμεσα στους δύο άνδρες:

Ο Ντράγκι ρώτησε εάν οι ελεγκτές μπορούν να ξεκινήσουν τη δουλειά σύντομα και ο Βαρουφάκης συμφώνησε. Την Τετάρτη; Ξαναρώτησε ο Ντράγκι και η συμφωνία έκλεισε.

Τέλος το πρακτορείο θυμίζει και μία δήλωση του Σόιμπλε στις 11 Φεβρουαρίου όπου είχε πει ότι «εάν η Ελλάδα το θέλει, μπορεί φυσικά να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς τους οποίους δεν θα τους λέμε πια τρόικα, οι οποίοι όμως είναι η τρόικα».

Πηγή: Bloomberg

EurogroupΝτράγκιΒαρουφάκηςBloombergπιέσεις Ντράγκι
Keywords
Τυχαία Θέματα