Ο αμερικανικός «γρίφος» των F-16

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να υπερψηφίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το δημοσιονομικό έτος 2023 χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτόν την τροπολογία Μενέντεζ, που έθετε ως όρο για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία να μην πραγματοποιούνται παράνομες υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο παραμένει παραμένει στο προσχέδιο τροπολογία που έχει «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία των Πάππας

– Μπαλόν, οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα συζητήσουν τι θα γίνει εν τέλει, ενώ πάντα υπάρχει και ο «παράγοντας Μενέντεζ», καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας διατηρεί το δικαίωμα του βέτο στην πώληση αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ δεν προοιωνίζεται ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό για την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν ήταν θετικός στο να προχωρήσει η πώληση.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον Νοέμβριο έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπου, αν αλλάξουν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο (τώρα πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί και στα δύο σώματα), είναι πιθανόν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων να τοποθετηθεί κάποιος γερουσιαστής λιγότερο «άκαμπτος» σε σχέση με τον Μενέντεζ όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση της Γερουσίας, χωρίς να ανατρέπει την πολύ καλή σχέση Ουάσιγκτον – Αθήνας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτεί την πρόθεση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να απομακρυνθεί κι άλλο από τη Δύση. Στο παιχνίδι αυτό τα F-16 αποτελούν το «καρότο» και οι επιπλέον κυρώσεις, π.χ. για νέα παραλαβή S-400 από τη Ρωσία, αποτελούν το «μαστίγιο».

Το όλο ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και έχει δρόμο ακόμα. Το ζήτημα είναι η κυβέρνηση να μπορέσει να διασφαλίσει ότι, ακόμα κι αν εξελιχθεί αρνητικά για την Ελλάδα και η Τουρκία αποκτήσει τα νέα F-16 που ζητάει για να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο της, θα διατηρήσουμε το λεγόμενο «edge» στο θέμα των εξοπλισμών και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ…

Διαβάστε επίσης:

Δεν ίδρωσε το αυτί τους…

Νέα Δημοκρατία: «Καμπανάκι» για δημοσκοπήσεις στην Βόρεια Ελλάδα – Η ανησυχία του Μητσοτάκη

ΠΑΣΟΚ: Βλέπουν στοχευμένη επίθεση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ – «Στόχος ο Ανδρουλάκης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
F-16,