Ο «δικτάτορας» Τραμπ και οι Ευρωπαίοι «εισοδιστές»

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε ένα μπαρ του Μανχάταν, εν μέσω μπάτλερ που σέρβιραν κοκτέιλ και με γαλλικό δείπνο με μενού πέντε πιάτων στα τραπέζια, συγκεντρώθηκαν πρωταγωνιστικές φιγούρες της ομάδας MAGA, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για «μια νύχτα με δείπνο, ποτό και αγάπη για τη χώρα», όπως έγραφε η πρόσκληση.

Οι άνδρες φορούσαν αυστηρά κοστούμια, οι γυναίκες φορέματα με παγέτες. Κεντρικός ομιλητής στο 111ο Ετήσιο Γκαλά του Κλαμπ Νέων Ρεπουμπλικανών της Νέας Υόρκης ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλουμε να απελευθερώσουμε την Αμερική, διότι είμαστε σε μια χώρα που

πονάει σήμερα. Η εκστρατεία αυτή είναι μια σταυροφορία σωτηρίας του έθνους από μια διεφθαρμένη πολιτική τάξη» ανέφερε στη διάρκειας 80 λεπτών ομιλία του.

Μεταξύ αυτών που τον χειροκρότησαν θερμά ήταν ο πρόεδρος ενός αυστριακού κόμματος που ιδρύθηκε από πρώην ναζί κι ένας συντηρητικός σταρ του Twitter που βρίσκεται πίσω από εκστρατεία που έχει βάλει στο στόχαστρο τους τρανς. Οι παριστάμενοι πλήρωσαν από 699 μέχρι 30.000 δολάρια για να απολαύσουν τα κοκτέιλ, τα γαλλικά πιάτα και την ομιλία Τραμπ.

«Θα βγάλουμε τη χώρα μας από αυτήν την κόλαση στην οποία την έφεραν» διαβεβαίωσε ο Τραμπ υποσχόμενος ότι «κάποια μέρα θα συντρίψει την παράνομη μηχανή λογοκρισίας του Μπάιντεν».

Ανάμεσα στους 35 επίτιμους προσκεκλημένους που χειροκρότησαν τον Τραμπ ήταν ο Χάραντ Βιλίμσκι, γενικός γραμματέας του αυστριακού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε από πρώην ναζί, ο Στιβ Μπάνον, σύμβουλος του Τραμπ, ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και ο Ρόγκαν Ο’Χάντλεϊ, ένας σταρ του Twitter που ξιφουλκεί εναντίον των τρανς.

Οι παριστάμενοι είναι βέβαιο πως συντάσσονται με τους επτά στους δέκα Αμερικανούς, που πιστεύουν πως το δημοκρατικό σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.

«Στημένο» το σύστημα

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι αντίστοιχη: έντονη δυσαρέσκεια για την ποιότητα της δημοκρατίας και ενίσχυση των ακροδεξιών, εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύεται στο Politico. Μεταξύ αυτών και οι Γάλλοι εκλογείς, που ανησυχούν για τη δημοκρατία σε ποσοστό 73%, αλλά είναι έτοιμοι να ψηφίσουν Λεπέν, όπως και οι Αμερικανοί, που είναι πρόθυμοι να δουν τον Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω του 60% των πολιτών θεωρούν πως η δημοκρατία λειτουργεί χειρότερα σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. «Δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος δηλώνουν οι μισοί ψηφοφόροι σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Πολωνία. Στην πλειονότητά τους θέλουν «ριζοσπαστικές αλλαγές» και θεωρούν ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλούσιων και των ισχυρών.

Το ενδιαφέρον στις χώρες της Ε.Ε. είναι ότι οι πολίτες στην πλειονότητά τους δηλώνουν «μη ικανοποιημένοι» από τη λειτουργία της δημοκρατίας στο επίπεδο της Ένωσης, αλλά συγχρόνως υποστηρίζουν την Ε.Ε. Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες είναι μικρές μειονότητες.

Η πρόκληση – κλειδί

Η δημοσκόπηση θεωρείται «τροφή για σκέψη» για τους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς τον Μάιο στήνονται κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους πολίτες να γνωρίζουν πως ήδη έχει αρχίσει το παζάρι για την προεδρία της Κομισιόν και τη σύνθεση της Επιτροπής.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι μία πρόκληση – κλειδί για την Ε.Ε. ενόψει των εκλογών του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι η εξασφάλιση υποστήριξης στο πρότζεκτ της Ε.Ε. και η αποκατάσταση θετικών απόψεων για τους θεσμούς και τις υπηρεσίες της» παρατήρησε η Κριστίν Τρεσινιέ, διευθύντρια του Ipsos European.

Μπορεί το στοίχημα για την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ να είναι το ίδιο το πρότζεκτ της Ένωσης, αλλά ουδείς επιθυμεί να το διαλύσει. Ακόμα κι εκείνοι που το καταγγέλλουν τελικά προσβλέπουν στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τα πλούσια ταμεία των Βρυξελλών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ευρω-ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, που φιλοδοξεί να γίνει τρίτη σε δύναμη και να μπει σφήνα στην άτυπη «συγκυβέρνηση» του Λαϊκού Κόμματος με τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται σε εθνικό επίπεδο δείχνουν πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί και να γίνει πιο σημαντικός ο ρόλος της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Σημαία τους είναι ο «πόλεμος των πολιτισμών» και διαχωριστική γραμμή είναι η Δύση έναντι του ισλαμικού κόσμου, ο αποκαλούμενος «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» έναντι της μαντίλας. Και κάτω από αυτή τη σημαία συναντιούνται κι άλλες παρεμφερείς απόψεις, όπως ότι τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να γίνουν απροσπέλαστα για όσους είναι «από αλλού» και ότι τα περί κλιματικής κρίσης είναι υπερβολές.

Όπως ακριβώς στην Αμερική ο Τραμπ υπόσχεται απροσπέλαστα σύνορα, «γεωτρήσεις, γεωτρήσεις και γεωτρήσεις». Ο τέως Πρόεδρος είπε ανοιχτά ότι θέλει να γίνει «δικτάτορας για την πρώτη μέρα» της επιστροφής στον Λευκό Οίκο, για να βάλει τα πράγματα σε σειρά.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κάποιοι έχουν αντίστοιχα όνειρα, αλλά δεν εκστομίζουν τη λέξη «δικτάτορας». Τους εξυπηρετεί καλύτερα να ακολουθήσουν στρατηγική εισοδισμού για να καταλάβουν τα «ανάκτορα» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στις Βρυξέλλες, ώστε να μην χάσουν και το γεμάτο ταμείο. Εξάλλου το πρόβλημα που έχουν όλοι είναι η «διεφθαρμένη πολιτική ελίτ». Το σύστημα, πιστεύουν, θα διορθωθεί αφού καταληφθούν τα «ανάκτορα».

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Τέταρτη πιο ακριβή στη χονδρική αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα  

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού

Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Dixon South – East Europe» για παραπλανητικές εκπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα