Ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το Αλ Σίφα – Χωρίς ρεύμα και νερό το νοσοκομείο – 80 πτώματα άταφα

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μετέδωσε, τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν μετά από τη νυχτερινή τους εισβολή και έχουν τοποθετηθεί ξανά στην περίμετρο του νοσοκομειακού συμπλέγματος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ-Σίφα, σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση σε «συγκεκριμένη περιοχή» του νοσοκομείου, όπως υποστηρίζουν.

Μάλιστα, ανώτερος στρατιωτικός

αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ισχυρίστηκε πως «βρέθηκαν χειροπιαστές αποδείξεις ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική εγκατάσταση».

«Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, οξυγόνο, μόνο βομβαρδισμοί»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ λέει ότι στις σήραγγες κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται ένα αρχηγείο της Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Reports of military incursion into Al-Shifa hospital are deeply concerning.

We’ve lost touch again with health personnel at the hospital.

We’re extremely worried for their and their patients’ safety.

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) November 15, 2023

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, ότι οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο. «Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

A doctor in Gaza's Al Shifa hospital told @Reuters that gunfire forced staff to stay away from windows for their safety as Israeli forces began raiding the complex https://t.co/RrszlbaicA pic.twitter.com/7JDGOgRHA8

Reuters (@Reuters) November 15, 2023

Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.

Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

" We cannot abandon our patients. If leave… who will treat them."

As Israeli forces enter Al Shifa hospital we call once again for the protection of medical staff, patients and displaced civilians sheltered inside the hospital. We are extremely worried for their lives. #Gaza pic.twitter.com/J1RRheBllS

— Doctors Without Borders / Médecins Sans Frontières (@MSF_canada) November 15, 2023

Ο Τέντρος, που νωρίτερα δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε χάσει την επαφή του με το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ότι δεν έχει πρόσφατες αναφορές για τους νεκρούς και τους τραυματίες στη Γάζα. Μετέφερε όμως την περιγραφή ενός μέλους του ΠΟΥ από το Αλ Σίφα: «Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό, μόνο βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς…».

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ Στιβ Σόλομον είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προστατεύονται πάντα.

Israeli forces shooting inside al Shifa hospital. pic.twitter.com/8KCrCzQHUp

Edward Hulme (@hulme_edward) November 15, 2023«Δεν δώσαμε πράσινο φως»

Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Προς συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων

Συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός, διαπραγματεύονται οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με σημερινό, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters

Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η συμφωνία που επεξεργάζεται το Κατάρ – η οποία συντονίζεται με την συνεργασία των ΗΠΑ – περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters,που επικαλέιται αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων, η ομάδα φέρεται να συμφωνεί με το περίγραμμα της συμφωνίας ωστόσο αναμένεται η απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες.

Την Τρίτη, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN πως Ισραήλ και Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία.

«Το Ισραήλ και η Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ με αντάλλαγμα μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο.

«Ορισμένοι όμηροι μπορεί να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», πρόσθεσε το CNN, με πληροφορίες από Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι νεότερο δημοσίευμα του CNN αναφέρει ότι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δρομολογείται μια συμφωνία για την άμεση απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και εμφανίζεται αισιόδοξος. «Θα γίνει» είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, αλλά τόνισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι πηγές του αμερικανικού καναλιού ανέφεραν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές προσεγγίζουν σταδιακά σε μια συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ασταθείς και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.

Νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η τελική φόρμουλα για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ πρόσφατα ζήτησε την απελευθέρωση 100 ομήρων σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς και μια πηγή γνωστή για την ενασχόλησή της με τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της η Χαμάς δια στόματος του Qassam Brigades, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των 70 γυναικών και παιδιών γίνεται με αντάλλαγμα την παύση του πυρός για πέντε μέρες.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πάντως στο CNN ότι το Κατάρ, η CIA και οι μυστικές υπηρεσίες της Mossad στο Ισραήλ ηγούνται των διπραγματεύσων που διεξάγονται για την απελευθέρωση ομήρων υπογραμμίζοντας ότι εξελίσσονται «ομαλά».

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνει ο Ερντογάν: «Κράτος – τρομοκράτης το Ισραήλ» – «Τελειωμένος» ο Νετανιάχου

Επελαύνει ο… «πολιτισμός»: Οι Ισραηλινοί ανατίναξαν το κοινοβούλιο της Γάζας, αφού έβγαλαν selfie

Λαμπεντούζα: Άφιξη 1.200 μεταναστών και προσφύγων σε ένα 24ωρο – «Ασφυξία» στο κέντρο κράτησης (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα