Ο λόγος που καταργήθηκαν τα θερμόμετρα υδραργύρου

ΥΓΕΙΑ

 

Πήγατε στο φαρμακείο να αγοράσετε θερμόμετρο και η μόνη επιλογή ήταν το ψηφιακό. Ο φαρμακοποιός σας είπε ότι έχουν καταργηθεί και εσείς απορείτε γιατί, εφόσον τόσα χρόνια χρησιμοποιούσατε το κλασσικό θερμόμετρο υδραργύρου.

Τα παραδοσιακά θερμόμετρα έχουν καταργηθεί από την 1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε., καθώς είναι πλέον γνωστή η επικίνδυνη επίδραση του υδραργύρου στο σώμα μας, αλλά και στο περιβάλλον.

Ο υδράργυρος ανήκει στα βαρέα μέταλλα και η κατάποση ή η εισπνοή του ενδέχεται να προκαλέσουν

ανεπανόρθωτες βλάβες στα νεφρά, το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά. Αν απορριφθεί στο περιβάλλον, προκαλεί μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με επικείμενη μόλυνση των ψαριών. Τα βαρέα μέταλλα δεν αποβάλλονται από κανέναν οργανισμό αλλά εναποτίθενται στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μολύνουν τελικά τον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από υδράργυρο περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, διαταραχές όρασης, ακοής, ομιλίας, απώλεια συντονισμού κινήσεων και συνείδησης.

Τι πρέπει να κάνετε αν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου

Αν υπάρχει στο σπίτι ένα τέτοιο θερμόμετρο, φροντίστε να το αντικαταστήσετε με ψηφιακό θερμόμετρο ή θερμόμετρο με αδρανή υλικά. Ρωτήστε στο φαρμακείο για τον τρόπο της ασφαλούς απόρριψής του ή εντοπίστε το σταθμό συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων της περιοχής σας. Αν το χρησιμοποιήσετε, σπάσει κατά λάθος και ο υδράργυρος έχει σκορπιστεί στο πάτωμα σε μικρά σφαιρίδια, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

Μην αγγίζετε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια.Απομακρύνετε μικρά παιδιά και κατοικίδια.Αφαιρέστε κοσμήματα ή ρολόγια. Ο υδράργυρος ενώνεται με τα μέταλλα σχηματίζοντας επιβλαβείς ενώσεις.Αν έπεσε υδράργυρος στα ρούχα σας, καθαρίστε τα με βρεγμένο χαρτί κουζίνας που θα πετάξετε αμέσως σε πλαστική σακούλα. Αφαιρέστε τα ρούχα σας και πετάξτε τα στη σακούλα. Κλείστε τη σακούλα ερμητικά.Ο υδράργυρος εξατμίζεται σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείστε τα θερμαντικά σώματα ή τον ανεμιστήρα και αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα για πολλές ώρες.Μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ή συμβατική σκούπα για να τον μαζέψετε.Φορέστε αδιάβροχα γάντια, γυαλιά, μάσκα και μη μεταλλικά εργαλεία (πχ. δύο κομμάτια χαρτόνι, σταγονόμετρο, πλαστική σύριγγα, κολλητική ταινία) που μετά θα απορριφθούν, ώστε να τον συγκεντρώσετε με αυτά μέσα σε πλαστική σακούλα. Μην πετάξετε τον υδράργυρο στην αποχέτευση.Με ένα φακό, ψάξτε για κάθε μικροσκοπικό σταγονίδιο υδραργύρου και κάθε θραύσμα γυαλιού στο χώρο. Μαζέψτε τα σταγονίδια από τις ρωγμές με βρεγμένο χαρτί ή βαμβάκι.Μεταφέρετε με προσοχή τα σφαιρίδια που μαζέψατε, κρατώντας ένα δίσκο ή ένα κομμάτι χαρτόνι από κάτω.Πετάξτε τα εργαλεία και τα γάντια στην πλαστική σακούλα. Πλύντε τα χέρια σας.Κλείστε ερμητικά την πλαστική σακούλα και πετάξτε την, όχι στα σκουπίδια, αλλά σε κάποιο σταθμό συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων.Μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία ή χλώριο για να καθαρίσετε το σημείο που έπεσε ο υδράργυρος.Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210-7793777, αν πιστεύετε ότι κάποιος εισέπνευσε ή κατάπιε σταγονίδια υδραργύρου.φαρνακείοκατάργσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα